'Saros kirlenmeyecek'

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yapılmakta olan 5 ortak ileri atık su arıtma tesisi ve Ergene Havzası kolektör, tüneller ve derin deniz deşarjı ile ilgili bir basın açıklamasında Saros körfezinin kirlenmeyeceğini söyledi.

'Saros kirlenmeyecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, "Ergene Havzamızda kollektör, tüneller ve derin deşarjı inşaat ihalelerimizden ilki, derin deniz deşarjı inşaatı. İkincisi Velimeşe Organize Sanayi Bölgesinde Tünel A hattı inşaatı. Üçüncüsü Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi'nde Tünel B hattı inşaatı'dır. Son olarak ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde Kara Boru Hattı İnşaatıdır. Bu ihaleler hayata geçtikten sonra, temiz bir Ergene Havzamız meydana gelecektir" dedi.

"SAROS KÖRFEZİ KİRLENMEYECEKTİR"

Ali Yerlikaya, "Plandaki eylemler gerçekleşirse, Ergene Nehri atıksu kanalı vazifesi yapmaktan, beraberindeki potansiyel çevresel sorunlardan kurtulacaktır. Yeraltı suyu gelecek nesillere miras bırakabilecektir. Nehrin mansabında bulunan, ülkemizin cennet köşelerinden Saros Körfezinin kirlenmesi önlenecektir. Eylem planının neticelenmesi ile sanayi, ziraat, hayvancılık ve turizm çevre ile dost olarak birlikte gelişecek" diye konuştu.

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yapılmakta olan 5 ortak ileri atık su arıtma tesisi ve Ergene Havzası kolektör, tüneller ve derin deniz deşarjı ile ilgili  bir basın açıklaması yaptı.

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, "Havzamızın en büyük sorunu 35 seneden beri, dağınık çarpık sanayileşme vardı. Bunu dağınık sanayileşmeyi bir düzene koyduk. 8 tane Organize Sanayi Bölgesi yaptık. Bunların arıtmış oldukları, arıttıkları suları Ergene Havzamıza değil Marmara Denizi'ne götürüp deşarj yapacağız. Peki neden? Ergene Havzasının doğduğu yerden tutun heryere evsel ve sanayisel atıkları deşarj ediyoruz. Bunun anlamı günlük 700 metreküp deşarj kirli su veriyoruz. Bunun 460 bini endüstriyel 240 metreküpü evsel. Bende bir fotoğraf var. Havzanın ilk doğduğu yer beyaz su geliyor. Saray bölgesine gelince su kirli oluyor. Hem evsel hem endüstriyel arıtılmamış suları yıllar boyu biz kendi kaynağının 6 katını deşarj yapmak üzere tabiri caizse açık bir kanal haline getirdik. Hepimiz kusurluyuz. Fakat bu eylem planının bir özü de var. Tamam bundan sonra bunları yapmayalım. Ama hızlı hareket ederken çözüm sürecine ulaşırken de idari ve adli unsuların dışında da bir daha yüzümüze bakamayacak şekilde suçlamalarında önüne geçelim. Bunun üstünü örtelim demiyorum. Bir çok yere milyonlarca ceza bazı iş yerlerini de kapatma kararı almışız. Ama bunların çözüm yolu olmadığını görüyoruz. Bizim yapısal çözüme ihtiyacımız var. Yapısal çözümde önce düzenli sanayi olacağız. Münferit arıtmaları gece ayrı gündüz ayrı yapılıyor. Güzel haber olarak kasım ayında 4 parça ihalede  bu 80.5 km uzaklıktaki kollektör ve deşarj hattının ihalesini inşallah yüz akıyla bitirmek istiyoruz.  Ergene Havzamızda kollektör, tüneller ve derin deşarjı inşaat ihalelerimiz 4 tanedir. Birinci ihale dediğim gibi Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesinde Ergene Havzası OSB müşterek Atıksu arıtma tesislerinde arıtılmış atıksuların Marmara denizide deşarjını sağlayacak toplama hatları, tüneller ve derin deşarj sistemi bileşeni olan derin deniz deşarjı inşaatı'dır. İkincisi Velimeşe Organize Sanayi Bölgesinde Tünel A hattı inşaatı. Üçüncüsü Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi'nde Tünel B hattı inşaatı'dır. Son olarak ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde Kara Boru Hattı İnşaatıdır. Bu ihaleler hayata geçtikten sonra temiz bir Ergene Havzamız meydana gelecektir" dedi.

Vali Ali Yerlikaya, "Plandaki eylemler gerçekleşirse neler olacak; Başta havzaya ismini veren ve bölgenin kaynağı olan Ergene Nehri; doğal debisinin 6 katı oranında fazla evsel ve endüstriyel atıksudan, dolayısıyla atıksu kanalı vazifesi yapmaktan, beraberinde potansiyel çevresel sorunlardan Havzamız kurtulacaktır. Kısa vadede 3. sınıf, uzun vadede 2. sınıf su kaynağı olması hedeflenen ve kirlilikten kurtulan Ergene, zirai ilaç kullanımı ve sulama teknikleri hususunda bilinçlendirilen çiftçisine can suyu olacaktır. Sanayici ortak olarak kurduğu ve işlettiği arıtma tesisleri, toplama ve deşarj hatları sayesinde çevre yatırımlarını daha kollektif yönetebilecek, cezai yaptırımların yükünden kurtularak üretimde yaptığı tasarruflar ile birlikte ciddi kazançlar sağlayabilecektir. Havzada planlanan yerüstü su depolama tesislerinin işletmeye alınmasıyla, yeraltı suyu gelecek nesillere miras bırakabilecektir. Nehrin mansabında bulunan, ülkemizin cennet köşelerinden Saros Körfezinin kirlenmesi önlenecektir. Eylem planının neticelenmesi ile sanayi, ziraat, hayvancılık ve turizm çevre ile dost olarak birlikte gelişecek, havza hem ülkemizin hem de dünyanın refah seviyesi en yüksek bölgelerinden olacaktır" diye konuştu.