Sakatat karaborsa oldu, Ciğerciler Zam yaptı
Kasaplar satacak sakatat bulamıyor, Ciğerciler Ciğerin porsiyonunu 20 Tl yaptı.
Yeterli Hayvan kesilmemesi, Et’in yurt dışında ithal gelmesi ve gelen Et’lerde sakatat olmaması piyasayı sıkıntıya soktu. Dana Ciğerinin fiyatının her geçen gün arttığını ve mal bulmakta zorlandıklarını belirten Ciğerciler ise dünden itibaren Ciğerin porsiyonun 20 Tl. yaptılar. Ciğer’in diğer Et ürünlerine benzemediğini belirten Ciğerciler, “Aldığımız 1 kilo Ciğer temizlendikten sonra çok fazla fire veriyor ve bunun içine bir şey karıştırma şansımız yok. Oysa Kıyma’da, ekmek, soğan, hatta Soya karıştırma imkanınız var. Yani 1 kilo Ciğer, tavaya girdiği zaman 600 Gram olarak çıkıyor. Bununla birlikte çok fazla hayvan kesimi olmadığı için Dana Ciğeri bulmakta zorlanıyoruz ve artan maliyetler karşısında 1 porsiyon Ciğeri 20 Tl’den satma kararı aldık” dediler.
SAKATAT BULUNMUYOR
Et fiyatlarındaki artışın ardından son günlerde sakatat bulmak oldukça zorlaştı. Kasaplar satacak sakatat bulamadıklarından yakınırken, yaklaşık 3 ay önce kilosu 20 liraya satılan kuzu takım bugünlerde 35 liradan satılıyor. Yaklaşık yüzde 30'luk zammın ardından kelle paça çorbası da en ucuz 10 liraya içiliyor. Milli Hayvancılık Politikası ile ithalata bağımlılığı azaltmayı ve yerli hayvan varlığını arttırmayı hedefleyen hükümet, kırmızı et fiyatındaki artışı önlemek için karkas et ithalatına başladı. Canlı hayvan girişinin olmadığı ithalat, beraberinde iç piyasada dengelerin bozulmasına neden oldu. Tezgahlarda sakatat olarak yerini alan ciğer, dalak, kelle, ayak, dil ve işkembenin temininde sıkıntı yaşayan kasaplar da durumdan dertli. Edirne’de sakatat piyasasının merkezi olarak bilinen Tahtakale çarşısındaki esnaf, yüzde 30’un üzerinde bir zamla satış yapmak zorunda kaldı.
“İTHALAT SAKATAT DENGESİNİ BOZDU”
Dana ciğerin 25 liradan 33 liraya, kuzu takımının 20 liradan 35 liraya, dana kellenin fiyatının 15 liradan 22 liraya arttığını söyleyen Doğan Et ürünleri işletmecisi Ömer Dogan , ithalattan kaynaklı zorda olduklarını, müdahale edilmezse sıkıntının gün geçtikçe artacağını kaydetti. Doğan "Son üç aya dönüp bakacak olursak fiyatlardan eser kalmadı. Bugün yüzde 33’lük bir fiyat artışı ile sakatat ürünlerini satmaya çalışıyoruz. Vatandaşın ve esnafın talebi fazla; ancak biz sakatata ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. En büyük etkeninin karkas et ithalatının olduğunu söyleyebiliriz. Buna çözüm olarak karkas et ithalatı yerine yapılacaksa eğer canlı hayvan ithalatının yapılması gerekiyor. Aksi takdirde sıkıntımız giderek büyüyecek. Fiyatları uçuran bu ithalat hamlesini durdurmak ve doğru bir adım atmak gereklidir" dedi. İç piyasadaki talebi karşılamak için tek önerilerinin karkas et ithalatı yerine canlı hayvan ithalatının yapılması gerektiğini belirten Doğan şöyle konuştu; "Talebi karşılamak için biz kasapların elinden gelen bir şey yok. Yapılacak tek şey var; o da karkas et yerine canlı hayvan ithalatı yapılmasıdır. Hayvanların kesimleri Türkiye’de yapılmalıdır. Böylelikle deri ve sakatatlar iç piyasada dolaşarak denge sağlanmış olacaktır. Biz diyoruz ki et piyasasını dengelemeye çalışırken sakatat piyasasını zora sokmayın. Bir an önce müdahale edilsin." Dedi.
Mesut Çınar