Sahte Bal, hakiki bal üreticisini üzüyor

Sahte bal yüzünden gerçek balın pazar payı her geçen gün azalıyor.

Sahte Bal, hakiki bal üreticisini üzüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sahte bal yüzünden gerçek balın pazar payı her geçen gün azalıyor.

Dünyanın dördüncü büyük bal üreticisi olan Türkiye, Avrupa Birliği'nin 800 milyon avroluk bal ithalatından 3 milyon avroluk pay alan bal üreticileri ve satıcıları son dönemde çıkan sahte balın imaj kaybettirmesinin önemli payı var.

SEKTÖR DARBE ALDI

2007'deki bir 'sahte bal' furyası sebebiyle darbe alan sektör tekrar toparlanma sürecinde iken tekrardan sahte bal konularının gündeme gelmesi ile sektör bir belirsizliğe sürükleniyor. Türkiye'de, uzmanlaşmış ihracat standartlarına uygunluk analizleri yapan donanıma ve kapasiteye sahip laboratuarların yetersiz olması nedeniyle de sahte bal ihracatı kolaylaşıyor.

Ülke coğrafyasının kıyıdan iç kesime doğru artan rakımı sayesinde bitkilerin çiçeklenme mevsimleri değişiklik gösteriyor ve bu durum da Türkiye'nin arıcılık için çok uygun bir ülke olmasını sağlıyor. Ayrıca dünyadaki ballı bitki türlerinin dörtte üçü Türkiye'de bulunuyor. Bu koşullara rağmen Türkiye'de koloni başına bal üretimi diğer üretici ülkelerin gerisinde kalıyor. Balda güven, 'olmazsa olmaz' şart. Zira gerçek balı anlamak öyle parmakla, akıtarak, yakarak, koklayarak imkânsız. Maalesef Türkiye'nin rafları kalitesiz ve taklit ballarla dolu.

Sahteciliğe karşı tek çare, güvenilir bir marka almak. İmajları 2007 yılında Avrupa'ya gönderilen sahte ballarla ciddi oranlarda zedelenen Türk balcıları ise üretimdeki kapasitelerini ihracata yeniden yansıtmak için arayış içinde iken tekrardan Türkiye'de son dönemde bal ile ilgili yaşanan sorunlar ise en çok ihracatı vuracağı görülüyor.

İhracattaki bu hızlı düşüş, Türk balı imajının zedelenmesiyle yakından ilgili. Dünyanın en büyük bal üreticilerinden olan Türkiye'nin potansiyelini yeniden ihracata dönüştürmesi gerekiyor.

Edirne Arıcılar Birliği Başkan yardımcısı İbrahim Arı ''imajı 2007 darbe alan piyasaya çıkan Sahte bal yüzünden gerçek balın pazar payı imajımız darbe alıyor. Arıcı olarak sahte balların çıkması bizi üzüyor. İmajımızı etkiliyor her şeyden önce AB ve ihracatımızı etkiliyor.2007 yılından itibaren tekrar toplanırken bunun çıkması bizleri üzmektedir. bunda sonra olabilecek sahte bal için gerekli önlemlerin Bakanlık tarafında alınacağına inanıyorum. Üretici yeni sandıklar alıyor yeni anaç arılar alıp üretimini artırma yoluna giderken hileli bal çıkınca arıcımız malını satamıyor. kapasitesini artırmak yerine daha da küçülme yoluna gidiyor.3000 üyemizin olduğu bölgede bu sayıyı artırmak istiyoruz. Bu ve bunun gibi olaylar üretici olarak bizleri üzüyor." dedi.

Arı yaptığı açıklamada, üreticinin bu olaylardan dolayı üretim hacmini artırmak yerine azaltma yoluna gittiğini belirtti.

Arı şunları kaydetti: "Arkadaşlarımızda duyuyoruz. Posta yolu ile köylere bile bal gönderiliyor. Türkiye'de son yıllarda saf balın satışının yanı sıra piyasada hileli bal satışı ve sahte bal üretiminin de yapıldığını görüyoruz. Sektörde sahte bal üretiminin artış göstermesi arıcılık sektörüne kan kaybettiriyor ve gerçek bala darbe vuruyor. Sahte bal yüzünden gerçek balın pazar payı her geçen gün azalıyor'' dedi.

Sahte balla ilgili sorunlarımız devam etmesi durumunda Türkiye'nin pazar payının yok denilebilecek kadar düşeceğine dikkat çeken Arı, "Bu durumdan da en büyük zararı yine binlerce arıcımız görecektir. Bu olumsuzluklar bal fiyatlarına yansıyacak, dolayısıyla arıcılık sektörünün tamamen çıkmaza girmesi anlamına gelecektir. Saf, doğal, katkısız ve kalıntısız balı ucuza üretebilmek için gerek devlet gerekse özel girişimciler olarak birlik ve beraberlik içerisinde maksimum çaba gösterilmelidir. Bu amaçla gerçekleştirilecek denetimlerin ve cezaların artışı ile piyasalardaki sahte bal oranının azalacağı, piyasaların tekrar kazanılabileceği ve zamanla tüketicinin de eski alışkanlığına döneceği düşünülmektedir. Devletimiz bu konunun sonuna kadar üstüne gitmelidir. Suç unsuru var ise cezai yaptırımı uygulamalıdır. Dürüst çalışan ile sahtekarı ortaya koymalıdır. Devletimiz üreticimizin yanında olmalıdır. Üreticimiz üzülünce bal verimiz düşmekte bu kayıplar ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Polinasyonu sağlayan arılar sadece bal üretimi yapmayıp sebze ve meyvedeki üretimi de artırmaktadır. Edirne Arıcılar Birliği olarak arı sütü ve polen üretimini geliştirmek için Trakya Kalkınma Ajansı'ndan 125 bin lira destek projemiz de onaylandı."

REKLAMLARA GÜVENMEMEK LAZIM

Üretici Haluk Demirkol, "Piyasada ki malları Üreticiler iyi ya da kötüyü ayırt etmelidir. Reklamlara kapılmamalıdır. Ya bildiği bir yerden almalı ya da markasına güvendiği firmaları tercih etmelidir. maliyet hesaplamak lazım tvlere verilen reklamlar milyarlarca dolar. Bunun yanında nakliyesi paketlemesi hesaplayınca ortaya konulmalıdır. Bizim bölgemizde Ortalama 10 tl ye mal olan balı paketlemesi ve diğer etkenleri de ortaya koyunca gelin siz hesaplayın." dedi.