Sağlıklı bir bayram için beslenme önerileri!
Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala Diyetisyen Dr. Barış Can Gülüm, et tüketimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala Diyetisyen Dr. Barış Can Gülüm, et tüketimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Et tüketimin arttığı Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmeyi korumak için tavsiyelerde bulunan Gülüm, sindirimi zor bir besin olan etin, yeni kesilmiş hayvan etinde oluşan sertlik nedeniyle hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratacağı uyarısında bulundu.
En az 24 saat bekletilerek olgunlaşmalıdır
Diyetisyen Dr. Barış Can Gülüm, kurban etinin tüketilmesine dair önerilerde bulundu. Kurban bayramında et tüketiminde ilk önce dikkat edilmesi gereken noktanın etin hijyen durumu, saklama koşulları ve pişirme şekli olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Barış Can Gülüm; ayrıca etlerin olgunlaşması için kesildikten sonra belli bir süre bekletilip daha sonra işlem yapılması gerektiğini söyledi.
Kesimden sonra et dokularının kasılarak, hayvanın ölüm sertliğine girdiğini söyleyen Gülüm, “Etin kalitesi ve lezzeti kesim sonrası dinlendirmeyle ilgilidir. Et en az 24 saat bekletilerek olgunlaşmalıdır. Aksi halde yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden sofralara yer bulması midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikâyetlere yol açabilir” dedi.
Saklama koşulu nasıl olmalı?
Etlerin soğuk zincirinin bozulmaması için buzdolabının dondurucu kısmında saklanması gerektiğini vurgulayan Dr. Gülüm; “ayrıca bütün halinde değil kullanıma uygun küçük porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu şekilde derin dondurucularda 4-6 ay gibi bir sürede etler depolanabilir. Buzdolabında çıkarılan etler ise tekrar dondurulmadan tüketilmelidir.Etin tamamı çözdürüp bir parçası kullanılıp kalan kısmı tekrar buzluğa koyulması halinde bakteri oluşumuna neden olabilir” dedi.
Fazla et tüketiminin kolesterolü olanlar ile kalp ve karaciğer hastaları için bazı riskleri beraberinde getireceğini dile getiren Gülüm, bayramlarda özellikle diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerektiğini belirtti.
“Pişirme şekli ile hastalığın önüne geçebilirsiniz”
Kurban bayramında et ile ilgili bir diğer önemli unsurun ise pişirme şekli olduğunu söyleyen Dr. Gülüm;“Eti pişirirken kavurma ve kızartma olmaması, haşlama, fırında veya ızgara olacak şekilde pişirilmesi tercihimiz olmalıdır.Fakat ülkemizde genelde kavurma çok yaygın olduğu için de kendi yağında yapılırsa daha sağlıklı olmaktadır.Pişirirken ayçiçek yağı, tereyağı veya kuyruk yağı eklenmemelidir. Eğer mangal yapılacaksa da et ve ateş arasında 15-20 cm kadar mesafe olması gerekmektedir. Eti yerken iyice çiğnenmesi midede oluşabilecek hazımsızlıkların önüne geçecektir” dedi.
“Sağlam bir kahvaltı yapmayı unutmayın”
Bayramda et tüketiminin artmasından dolayı güne sağlam bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini dile getiren Dr. Gülüm; “güne yumurta, peynir, domates, yeşillik gibi besinler ile hafif ve doyurucu bir kahvaltı ile başlamalıyız” dedi.
Tatlılara da dikkat!
2 öğün et tüketimi olma ihtimaline karşı vitamin ve minerallerin de alınabilmesi için etin yanında sebze yemekleri ve bol limonlu salataların unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Gülüm; “Bayramların olmazsa olmazı tatlılardır. Gelenek ve göreneklerimizde yer edindiği için tatlı yemeyin demek olmaz. Fakat önceliğimiz sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Ev baklavaları için ise miktara dikkat edilmeli mümkünse 1-2 dilim ile sınırlandırılmalıdır” dedi.
Diyetisyen Dr. Barış Can Gülüm, havaların aşırı sıcak olması dolayısıyla bayramda bol su tüketimi ile birlikte açık havalarda yapılacak yürüyüşlerin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Özlem Ceylan