Şadırvanın üzeri kapatılacak mı?

Selimiye Camii bahçesinde bulunan Şadırvan'ın üzerinin kapatılmak istendiğini belirten vatandaşlar, "Şadırvan'ın orijinalinin üstü açıktı" dediler

Şadırvanın üzeri kapatılacak mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selimiye Camii bahçesinde bulunan Şadırvan'ın üzerinin kapatılmak istendiğini belirten vatandaşlar, "Şadırvan'ın orijinalinin üstü açıktı" dediler

Dünya Kültür Mirası listesine giren Mimar Sinan'ın eseri Selimiye Camii bahçesinde bulunan Şadırvan'ın üzerinin kapatılmak istendiğini belirten vatandaşlar, böylesine tarihi bir yanılgıya düşülmemesi gerektiğini söylediler. Şadırvan'ın tamiri sırasında üzerinin örtüldüğünü belirten ve daha sonra 1917 yılında ahşap olan üst bölümünün Mimar Talat Bey tarafından kaldırıldığını belirten uzmanlar, Selimiye Camii'nin şadırvanının eskiden olduğu gibi üzerinin kapanmasını isteyenler tarihi bir yanılgıya düşmektedirler. Çünkü yapının orijinal halinde şadırvanın üzerinin açık olduğu tarihi kaynaklarda belirtilmektedir.

Son zamanlarda Edirne kamuoyunda Selimiye Camii'nde bir dönem bulunan şadırvan örtüsünün tekrar yapılması talepleri dillendirilmekte. Bu talebi dillendirenler, eski bazı resimlere bakarak şadırvanın üzerinin kapalı olduğunu belirterek tekrar kapatılmasını istiyorlar.Ancak tarihi kaynaklar şadırvanın üzerinin orijinalinde açık olduğunu kanıtlıyor.

Türkiye'nin ilk radyologlarından biri ve aynı zamanda tarih araştırmacısı olan Dr. Rifat Osman Tosyavizade(1874-1933) yaşadığı dönemde kaleme aldığı "Edirne Evkaf-ı İslamiyye Tarihi" adlı eserinde Selimiye Camii'nin şadırvanı hakkında bilgiler verir.Eserin 34. ve 35. sayfalarında şöyle yazmaktadır: "Şadırvan, üzeri 1223(M.1808) tamirinde şehrin ileri gelenlerinden Dağdeviren-zade Mehmed Ağa tarafından sekiz ahşap sütunlu bir çatı ile örülmüştür.Bu çatı Mimar Sinan'ın kaleminden çıkmış olsa idi sekiz on yaşında bir çocuğun başına eski işçilik sadrazam kavuğu koyarcasına ince direkler üzerine o koca kubbeyi koymaz, mermer veya granit sütunlar seçerdi.Edirne Şer'i Mahkemesinin eski kayıtlarında ve Daye-zade Mustafa Efendi'nin Risale-i Selimiyye'sinde yazılmış olduğu üzere bu çatı, Mimar Sinan'ın eseri olmayıp, sonradan yapılmıştır.Risale-i Selimiyye'de 'Harem arası ortasında Çin işi kaseye benzeyen çatısız sadece şadırvan koymasından maksat...' ifadesi yer alır" Denilerek şadırvanın orjinalinde üzerinin açık olduğu vurgulanmıştır." dediler.

"ZARAR VERİR"

Uzmanlar, Dr. Rifat Osman tarafından kaleme alınan ve 1920 yılında basımı yapılan bir diğer eser olan 'Edirne Rehnüması' adlı kitabın 8 inci sayfasında ise, şadırvanla ilgili olarak; "Estetikten yoksun ve ilkel bir şekilde inşa edilmiş olan şadırvanın ahşap kubbesi 3 yıl önce(1917'de) Mimar Talat Bey tarafından kaldırıldı.

Tüm bu bilgi ve belgeler doğrultusunda Selimiye şadırvanının orijinalinde üzerinin açık olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle şadırvanın üzerinin kapanmasını istemek, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen Selimiye'ye zarar vermek demektir." diyerek, böyle bir girişimin bile zarar vereceğini söylediler.