Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurma el yakıyor
11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı'na sayılı günler kala vatandaşlarda ve Edirneli esnaflarda Ramazan hazırlıkları başladı. Ramazan denince akla ilk gelen ve sofraların vazgeçilmezlerinden birisi olan hurmanın fiyatı doların yükselmesiyle birlikte geçtiğimiz yıla oranla bu sene oldukça arttı.
“8 çeşit hurma bulunduruyoruz”
Arasta Çarşısı esnaflarından Mustafa Karahan, Ramazan Ayı dışında daha az hurma çeşidi bulundurduklarını ancak Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte çeşitliliği arttırdıklarını belirtti.
Doların Yükselişi Hurma Fiyatlarını Etkiledi
40 yıldır mesleği sürdürdüklerini ve çarşının en eski esnaflarından olduklarını dile getiren Mustafa Karahan, “Hurma satışlarımız yaz-kış devam ediyor. Edirne’nin en eski hurma satıcılarından olduğumuz için yerli halk alışverişlerini mutlaka bizden yapıyor. Bunun yanında yerli ve yabancı turistler de yoğun olarak alışveriş yapıyor. Bu sene hurma fiyatları doların yükselmesinden dolayı arttı. Şimdilik 5 çeşit hurmamız var. Daha da gelecek olanlar var. Ramazan hazırlığımız başladı. Cezayir, İran, Tunus, Medine ve Kudüs hurması dükkânımızda mevcut halde bulunuyor. Önümüzdeki hafta çeşitlerimiz gelecek. Dallı Tunus, paket hurmalarımız gelecek. Genel olarak Ramazan’da 8 çeşit hurma bulunduruyoruz. Ramazan dışında da 4 çeşit hurmamız bulunuyor” dedi.
“50 liradan 70 liraya yükseldi”
Fiyatlar pahalı olduğu için vatandaşların tercihinin genellikle Cezayir hurmasından yana olacağını söyleyen Karahan, “Medine hurmasına da talep var. Fakat fiyatlar geçen yıla göre arttığı için müşterilerimiz bütçelerine uygun olanı tercih edecektir. Geçen sene kilosunu 50 liraya sattığımız Medine hurması bu yıl 70 lira oldu. Dolar yüksek olduğu için Ramazan Ayı boyunca fiyatlar değişkenlik gösterebilir. En hesaplı hurma çeşidi kilosu 20 lira olan Cezayir hurmasıdır. İran Hurmasının kilosu 18 liraya denk geliyor. Daha uygun fiyatlıları bulabilirsek getireceğiz” açıklamasında bulundu.
Türklerin tercihi Bağdat Hurması
Her vatandaşın bütçesine göre hurma çeşidi bulundurduklarını belirten Karahan,“Kilo ile almayanlar ise 100-200 gram alabilir. Bağdat Hurması olarak adlandırılan sarı hurma Türklerin en çok tercih ettiği hurmalardan birisi bu çeşittir. Fiyat olarak da uygun olduğu için tercih edilenler arasında yer alıyor. Geçen yıl fiyatı 10 lira idi. Bu sene henüz getirtmedik ama fiyatında da fazla bir değişiklik olacağını sanmıyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Hazırlıklar başladı”
Hurma çeşitlerinin yanında kayısı, incir ve kuru üzüm çeşitlerinin de tercih edildiğini söyleyen Karahan, “Ramazanda vatandaşlar bu ürünlerden de alıyor. Çarşımızdaki esnaflarda ramazan hazırlıkları başladı. Ramazanda hafif gıdalar ve içecekler tercih edildiği için hoşaflık üzüm ve kayısı da satıyoruz” dedi.
“İyi muhafaza edilmeli!”
Hava sıcaklığının artmasıyla hurmanın korunmasının da zorlaştığını vurgulayan Karahan, bu işi çok uzun yıllardır yaptıkları için nasıl muhafaza edileceğinibildiklerini söyledi.Karahan, müşterilerine de bunu anlattıkları için gönül rahatlığı ile alışverişlerini yaptıklarını belirtti.
Özlem Ceylan