Osmanlının en büyük Hamamı mezbelelik oldu
Sultan II.Murat tarafından Darülhadis Camisi'ne vakıf olarak 1434- 1435 yılları arasında yaptırılan ve Osmanlı'nın en büyük hamamlarından olan Tahtakale Hamamı mezbelelik oldu. 30 Mirasçısı bulunan hamam devlet tarafından alınmaz ise en önemli tarihimiz çöküp gidecek.
Osmanlının en büyük hamamlarından olan ve erkek-kadın bölümleri ayrı alanlarda bulunan tarih hazinesi Tahtakale hamamı kaderine terk edildi. Restorasyonun maliyetli olması nedeni ile mülkiyet sahipleri tarafından onarılmayan Hamam tam bir mezbelelik haline geldi. 30 mirasçısı olan Hamam için yapılan tüm girişimlerde boşa çıktı.
GAZETEMİZ TARAFINDAN SÜREKLİ GÜNDEME GETİRİLİYORDU
Edirne tarihinin en önemli eserlerinden olan ve sahipleri tarafından bakımı yapılmadığı için mezbelelik olan hamamın devlet tarafından satın alınması ve restorasyonu konusunda gazetemiz sürekli olarak gündeme getirmiş ancak sonuç çıkmamıştı. 16 Mayıs 2016 tarihinde Edirne’ye gelen Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Tahtakale Hamamı için girişim yapılacağını açıklamasına rağmen, bu güne kadar girişim yapılmadı.
Hamamın mülkiyetinin kişilerde olduğunu ve halen 30 mirasçısı bulunduğu belirten yakın kaynaklar, “Hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satın alınması veya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alınması gerekiyor. Hamamın mülkiyeti kişilerde ve bu kişiler ile yapılacak bir anlaşma ile devir olabilir. Yoksa Hamam çürüyüp gidecek ve gün gelecek yıkılacak. Belli bir girişim var ama sonuç alınamıyor”
“BURASI YİNE HAMAM OLARAK KULLANILMALI”
Tahtakale Hamamının yine Hamam olarak turizme kazandırılmasını isteyen turizmciler, “Burası Edirne Turizmi için çok önemli bir merkez haline getirilebilir. Vakıflar veya Kültür ve Turizm Bakanlığı. Kim olursa olsun burası muhakkak yine Hamam olarak işletilmeli. Kar amacı gütmeden Hamam Kültürü yaşatılabilir. Ancak bir an önce gerekli girişim yapılmalı” dediler.
EDİRNE TAHTAKALE HAMAMI
Edirne, Tahtakale Mahallesi’nde, Saraçlar Caddesi’nde ve Ali Paşa Çarşısı’nın karşısında bulunan Tahtakale Hamamını Sultan II.Murat, Darülhadis Camisi’ne vakıf olarak 1434- 1435’de yaptırmıştır. Günümüze oldukça iyi bir durumda gelen bu hamam aynı zamanda Edirne’nin en büyük hamamıdır. Camekanlı kâğir çifte hamam plan düzeninde yapılan hamamın erkekler bölümü kadınlar bölümüne göre daha büyüktür. Yapı tekniği olarak duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra taş dizisinden yapılmıştır. Erkekler bölümünün soyunmalık kısmı üç bölümden meydana gelmiştir. Bu bölümün üzerinde aydınlılık pencereleri bulunan, köşelerinde içten mukarnasları olan merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Ayrıca soyunmalığın ikinci katı asma kat konumunda olup iki katlıdır. Bu bölümün ortasına da fıskiyeli bir havuz yerleştirilmiştir. Soğukluk ve halvet bölümleri dıştan kiremitli bir kubbe ile örtülmüştür. Bu bölümün duvarları moloz taştan yapılmıştır. Hamamın güneyinde bulunan halvet kısmı merkezi kubbeyi destekleyen dört yarım kubbe ile örtülmüştür. Aynı zamanda bu bölüm dört eyvan plan düzenindedir. Hamamın kadınlar ve erkeler bölümü arasına külhan, güneyine de su sarnıçları yerleştirilmiştir. Kadınlar bölümüne göre soğukluğu biraz daha küçüktür. İki sıra tuğla bir sıra taştan yapılan bu bölüm kare planlı olup üzeri on iki kasnağa oturan bir kubbe ile örtülmüştür. Buradan geçilen soğukluğun üzeri pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. Halvet ve orta mekan, doğu ve batıdaki iki yarım kubbeli eyvan ile daha da genişletilmiştir. Bu bölümün güneyindeki bir kapıdan da hamamın özel yıkanma bölümlerine geçilmektedir.
Özlem Ceylan