'Orman fakiriyiz'

Çevre ve Orman Müdür Vekili Abdullah Bülbül, Edirne'nin Orman fakiri olduğunu söyledi.

'Orman fakiriyiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Orman Müdür Vekili Abdullah Bülbül, Edirne'nin Orman fakiri olduğunu söyledi.

Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki ormanlarda bulunan ceviz, badem, fıstık çamı, ıhlamur ağaçlarından toplanan ürünlerden yılda yaklaşık 10 milyon lira gelir elde edildiği bildirildi. Edirne Çevre ve Orman Müdür Vekili Abdullah Bülbül, yaptığı açıklamada, ormanların, insanlar ve diğer canlılar için yaşamsal öneme sahip faydalarının yanı sıra ekonomiye doğrudan katkı da sağladığını ifade etti. Edirne'nin orman fakiri bir il olduğunu vurgulayan Bülbül, sorumluluk alanlarının 105 bin 780 hektar orman, 517 bin 600 hektar ormansız olmak üzere toplam 623 bin 380 hektarlık bir alana sahip olduğunu belirtti. Bülbül, ''Edirne'nin altıda biri orman. Geri kalan büyük kısmı tarım, bir kısmı mera'' dedi.

105 bin 780 hektarlık alanın 25 bin dekarının ceviz, 6 bin dekarının badem, 6 bin dekarının fıstık çamı, 13 bin dekarının kavak olduğunu anlatan Bülbül, şöyle devam etti: ''Edirne ve çevresindeki ormanlarda bulunan ceviz, badem, fıstık çamı, kavak, ıhlamur, akasya ağaçlarından toplanan ürünlerden yılda yaklaşık 10 milyon lira gelir elde ediliyor. Bu ağaçlardan toplanan ürünlerin gelirleri orman köylülerine ait. Meyve fidanlarının dikimine çok önem veriyoruz. Sadece geçen yıl 110 bin 689 adet ceviz, 56 bin 363 badem, 21 bin 955 fıstık çamı, 150 bin 910 adet de kavak fidanı, 300 bin akasya, 100 bin ıhlamur diktik. Bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Meyve fidanı dikilmedik yer bırakmayacağız. Edirne'nin bütün köylerine özel ağaçlandırılmış meyve fidan projesi yapacağız. Çünkü bütün köylerimiz çökmüş durumda. Köylerde artık gençlerimizi bulamıyorsunuz. Kim kalmış yaşlılar. Bunu önlemek amacıyla köylerimize bu projeleri yapıyoruz. 200'ün üzerinde projemiz mevcut. Bizim bütün amacımız her köyümüzde böyle bir proje olsun. Köylü orada kalsın. Gençlerimiz köylerinden göç etmesin, bulundukları yerde karınlarını doyurabilsinler.''

KÖYLÜLER YARIŞA BAŞLADI

Cevizin 5-10 yıl, bademin 3-6 yıl, Akasya'nın 1 yıl, Ihlamur'un 3 yıldan sonra meyve vermeye başladığını anlatan Bülbül, Meriç ilçesinde bir köylünün bu yıl 3 tona yakın ceviz aldığını anımsattı.Bunu gören köylülerin birbirleri ile yarışır hale geldiğini vurgulayan Bülbül, ''Bol ürün alan köylülerimiz ekonomilerini, kıyafetlerini düzelttiler. Bal ormanlarımız, ekonomiye çok büyük katkı sağlıyor. Ihlamuru paketlediğiniz, cevizi işlenecek duruma, fıstık çamını tane haline getirdiğiniz zaman bunun geliri daha da artıyor. Orman köylülerimize bu ürünlerin toplanması konusunda sürekli eğitimler veriyoruz. Nasıl toplayacaklarını, muhafaza edeceklerini anlatıyoruz'' dedi. ürkiye'nin, Afganistan'dan bile ceviz ithal ettiğini ifade eden Bülbül, önümüzdeki bir kaç yıl içinde Edirne'nin ceviz üretim merkezi haline geleceğini, Türkiye'nin de artık ceviz ithal etmekten vazgeçeceğini kaydetti. Bülbül, her yıl 200 hektarlık orman alanı rehabilite ettiklerini, ortalama 240 hektarlık bozuk orman alanını da özel ağaçlandırma yaptıklarını sözlerine ekledi.

"KÖYÜMÜZDEN GÖÇ VAR"

Uzunköprü Bayramlı Köyü Muhtarı Mehmet Oktay da, köylerindeki hazineye ait 240 dönüm alanı 49 yıllığına kiraladıklarını belirtti. Kiraladıkları alana ceviz dikeceklerini vurgulayan Oktay, ''Hazine'ye ait boş alanlar var köyümüzde. Uzun yıllar değerlendirilmedi. Köyümüzde çok göç var. Gençlerimiz İstanbul'a göçmek istiyor. Gençlerimizi köyümüzde tutmak amacıyla ceviz projesi başlattık. Projemiz son aşamaya geldi. Temizliği yapıp ceviz fidanı dikme aşamasına geldik'' diye konuştu.