'Ön yargılar yıkılacak'

EBED Başkanı Dilek Kaynak, 'Engelliler engeli yıkacaktır' dedi.

'Ön yargılar yıkılacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Mülteciler, Romanlar ve Engelliler gibi toplumda dezavantajlı konumda bulunan azınlık grupların sosyal hayata dahil edilmesini konu alan ve bu konuda yaygın öğrenme tekniklerini kullanarak çalışmalar yapan gençlik projesi kapsamında DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Meriç Kenarı Sosyal Tesislerinde “Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma Yardımlaşma Derneği” EBED üyelerinin engelli olan genç ve çocukları için kaynaşma amaçlı eğlence aktivitesi düzenledi.

“Yeni Bir Gençlik Operasyonu”na Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Romanya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden gençlik kuruluşlarının toplam 33 temsilcisi ile EBED’in 28 üyesinin engeli olan genç ve çocuğu katıldı.

Yeni Bir Gençlik Operasyonu isimli Avrupa Birliği projesinin, Youthquake isimli gençlik grubu tarafından Türkiye Ulusal Ajansı ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Edirne Belediyesi destek verdi. Projede Edirne Belediyesi'nden 4 katılımcı bulundu.

EBED Başkanı Dilek Kaynak etkinlikte yönetim kurulu adına yaptığı konuşmada: “Engellilik, artık saklanıp gizlenecek bir durum olmaktan kurtulup; tartışılan, konuşulan ve çözüm önerileri sunulan bir olgu haline dönüşmüştür. Bireyler tek başlarına değil çevreleriyle birlikte var olur. Kendisinin toplum içinde kabul gördüğünü, önemsendiğini hissettiği anda var olur.

Engelli bireyler önemlidir. Çünkü engelliler toplumun bir parçası olmasına rağmen yıllarca sorunları görmezden gelinen kesim olmuştur. Yok sayılmıştır. Bizler varız ve bu toplumun bireyleriyiz.” şeklinde konuşmasına başladı.

“Toplumun üzerine düşen görev de engellilerin bu farklı gereksinimlerinin farkında olup, ona göre yaşam alanları yaratmaktır. Dernek olarak bu etkinliğe destek vermekte ki amacımız, engellilerin toplumun bir parçası olduğu bilincini kazandırmaktır. Toplumun engellilere yönelik ön yargılarını yıkmaktır. Toplumun ön yargıları engelli bireylere yapılan ayrımın temelini oluşturmaktadır. Yersiz önyargılarla gereksiz yere engellilere bir “ etiket” yapıştırılmaktadır. Engeli olan bireyler için kullanılan özürlü, kör, sağır, topal, sakat gibi nitelendirmelerle toplumdan ayrıştırılmaktadırlar. Toplumun engellilerin kendi başlarına bir şeyler yapabileceklerini hissettirmesi gerekir. Bu açıdan toplumun bilinçlendirmesi gerekir. Bunun içinde önce olan, sorunu ortaya koyup sonra da çözüm önerileri getirilmelidir.” dedi.

EBED Başkanı Kaynak konuşmasının devamında, “Engelli bireylerin â„… 74’ ünün kendini toplumun diğer bireylerinden farklı , â„… 45’ inin kendini bir azınlık mensubu olarak gördüğü saptanmıştır. Bazı engelliler ise “engelinin” kendi yaşamında, kendini ifade etmede önemli bir etkisi olmadığını kabul etmişleridir. Hatta engelini “yaşamında yapabileceklerinin lezzeti” olarak görmüşlerdir. Toplumun engelli bireye bakışını etkileyen en önemli öğe eğitimdir. Çünkü eğitim görmüş bireyler bilinçli bireyler anlamına gelir ki, bu da bilinçli toplum demektir. Böylece engelli bireyler toplum içinden dışlanmayacak, toplumun gerçek anlamda ve her alanda bir parçası olacaktır.” dedi.