Öğreniyor, üretiyor, satıyorlar

Üniversite öğrencileri önce öğreniyor, sonra üretiyor ve ürettiklerini satıyor.

 Öğreniyor, üretiyor, satıyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Seracılık, Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümleri öğrencileri; okulun bünyesinde bulunan 630 m2 uygulama seralarında ve 5 dekar meyve bahçesinde, eğitimlerini pekiştiriyorlar ve ürettikleri ürünleri de Havsa halkına satıyorlar.
Seracılık, Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümlerinde öğrenim gören yaklaşık 40 öğrenci; eğitimlerini okulun seralarında ve meyve bahçesinde haftanın 5 günü uygulamalı olarak görürken, seralarda yetiştirdikleri marul, kıvırcık, soğan, fasulye, karpuz fidesi, biber, patlıcan ve süs bitkilerini de ilçedeki vatandaşların tüketimine sunuyorlar. Havsa Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Ayhan AYTAÇ “Yüksekokulumuz Seracılık, Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümlerinde örgencilerimiz, seralarımızda ve meyve bahçesinde yerinde görerek ve öğrenerek uygulama imkânlarına sahipler. Gelecekte kendi mesleklerini ve iş imkânlarını öğrenebilecekleri bir bölümde, öğretim görevlisi arkadaşlar bu misyonu layıkıyla yürütmeye çalışıyoruz. Bunların yanında, proje kapsamında sahip olduğumuz doku kültürü laboratuvarımızda kolonlama yöntemi ile üretim de yapabilmektedir ve belki bu kapsamda bu tip laboratuvara sahip tek yüksekokuluz. “ dedi.
“SATIŞ YAPIYORUZ”
Öğretim Görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Mukadder ÜSTÜN KAYA  “Yüksekokulumuzda Seracılık Bölümü’nün kurulduğu 1999 yılından beri görev yapıyorum ve sonra kurduğumuz Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü’nde de Yardımcı Doç. Dr. Sergun DAYAN ve Öğretim Görevlisi Adnan ÇOLAK’tan oluşan ekibin bir üyesiyim. İşinde tecrübeli bu ekibin içinde yer almaktan büyük gurur duyuyorum. Öğrencilerimize verdiğimiz teorik bilgilerin yanında seralarımızda ve meyve bahçemizde uygulamalı eğitim imkanına da sahibiz. Öğrencilerimiz, yetiştirdiğimiz ürünleri, Havsa Belediyesi’nin sağolsunlar bize sağladığı Satış Büromuzda ilçemiz halkının tüketimine sunuyorlar ve açıkçası ciddi bir talep görüyoruz.” dedi.
ÖĞRENCİLER MEMNUN
Öğrencilerden Ömer İÇGE “ Okulumuzda teorik bilgiler alırken, bir yandan da uygulama yaparak öğrendiklerimizi pekiştiriyoruz, okulda üretilen ürünlerin her aşamasında kendimiz yer alıyoruz, yani viollere tohum ekiminden satış noktasına kadar görev alıyoruz. Bu işi seviyorum ve mezun olduktan sonra da memleketimde bu işi yapmayı düşünüyorum. “ dedi.
Öğrencilerden Necibe TAŞTAN “ bu yıl hangi çiçeğin nerede nasıl yetiştirileceğini ve kullanılacağını teorik olarak ögrenirken bir yandan da seralarda uygulama yaptık. Bir bayan için cazip iş kollarından bir tanesi olması benim bu bölüme olan ilgimi arttırdı ve mezun olunca bu işi en iyi şekilde yapacağıma inanıyorum. “ dedi.
Öğrencilerden Musa MERCAN “ Okul cevresınde peyzaj uygulaması yaptık. Ayrıca, burada ürettiğimiz ürünlerin satış aşamasında biz öğrenciler olarak satış becerilerimizi de ortaya koyabiliyoruz ve sattığımız ürünlerin parası ile de farklı ürün tohumları alarak farklı üretim çeşitliliğine gidiyoruz. “dedi. Öğrencilerden Seval POLAT ise “ Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğum için başlangıçta bana zor gelmedi. Sebze ve süs bitkilerini yetiştirme konusunda eksik olduğum kısımları daha da pekiştirdim. Teknik bilgi açısından da büyük deneyim sahibi oldum “ dedi.