Öğrenciler elektrikli araç üretti

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, çevre dostu ulaşım teknolojilerine katkı sunmak amacıyla geliştirdikleri elektrikli araç 'Pehli1' ile dikkatleri üzerine çekti. Tamamı öğrencilerden oluşan ekip, aracın tasarımından üretimine kadar hemen her aşamasını kendi emekleriyle gerçekleştirdi.

Öğrenciler elektrikli araç üretti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Pehli1’in kaportası ve şasisi karbon fiberden üretilerek atölye ortamında kalıp döküm yöntemiyle şekillendirildi. Aracın yazılım sistemleri de öğrenci ekibi tarafından geliştirildi. Enerji ihtiyacını ise ASPİLSAN tarafından geliştirilen yerli bataryalar karşılıyor.

Projenin ilk adımı olarak tasarım ve yazılım geliştirme süreçlerine odaklanan ekip, üretim sürecini de kısa sürede tamamladı. Sadece 8 ayda yürür hale getirilen Pehli1’in alt sistemleri ve yazılımında ise 4 aydır yoğun bir çalışma yürütülüyor. Aracın Haziran ayında tamamen hazır hale gelmesi bekleniyor.

2 saatlik şarj süresiyle 60 kilometrelik menzil sunan Pehli1, hem çevreci özellikleri hem de yerli üretim gücüyle geleceğin ulaşım çözümlerine örnek teşkil ediyor. 

Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Özben, öğrencilerin ders dışındaki vakitlerini aracı geliştirmek için kullandığını belirtti.

Tasarım ve üretimin öğrencilere ait olduğunu aktaran Özben, “Çok büyük emekleri var. Biz hocaları olarak da elimizden geldiği kadar desteklemeye çalışıyoruz. Bu konuda tabi ki söz konusu maaliyetler olunca da sponsorlar aracılığıyla da bugüne kadar atölyeyi ve içerideki malzemeleri kullanarak bugünlere geldik.” Şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Eşref Kaan Kurtoğlu da aracın diğer elektrikli modellere göre daha hafif olduğunu aktardı.

Aracı tasarlarken maliyet ve yenilenebilirliğini ön planda tuttuklarını vurgulayan Kurtoğlu, “Buradaki ilk amacımız okulda öğrendiğimiz bilgileri gerçek hayata dökmek, onları uygulamak. Sonrasında diğer okulların da katıldığı yarışmalarda kendimizi gösterip ne yapmışız onu görmek.” dedi

Öğrencilerden Fatih Çoşar ise diğer elektrikli modellere göre daha verimli bir araç ürettiklerine altını çizdi.

Aracın 120 kilogram olduğunu söyleyen Çoşar, “Dışardaki araçlara göre daha modüler ve çok daha hafif. Aracımız 120 kilogram ve 4 kişi bu aracı taşıyabiliyoruz rahatlıkla. Aynı zamanda bu hafiflik bize verimlilik kazandırıyor. Şu an tamam yarışa hazır değil. Hala üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz de haziranın sonuna kadar bitirip yarışa hazır hale getirmek. Yazılımı da, bağlantıları da, gerek sensörleri, gerek kartları, gerek yol bilgisayarı bize ait devre kartlarına kadar. Bütün verileri ekranda ve orta ekranda görüp istediğimiz ayarlara da çekebiliyoruz.” Dedi.