Ne akla hizmet?

Anıtlar Kurulu tartışmalı bir karara imza attı.

Ne akla hizmet?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarihi Alipaşa Çarşısına yapılması planlanan otomatik kapılara izin veren Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü çok tartışılacak bir karara imza attı.

Edirne'nin 450 yıllık tarihi çarşısı Alipaşa'nın girişlerine takılması planlanan otomatik kapılar tartışma yarattı. Bazı uzmanlar yapılacak olan kapıların tarihi eseri katletmek olacağını savunurken, bazı uzmanlar da çağın gereksinimlerini karşılamak adına yapılacak kapıların faydalı olacağını savundu.

"TARİHİ KATLETMEK OLUR"

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün aldığı kararı yanlış olarak niteleyen bazı uzmanlar, "Alipaşa çarşısına yapılacak olan bu tür kapılar binanın tarihi dokusuna gölge düşürecektir. Bu tür konularda gerekli merciler ince eleyip sık dokumalıdır" dediler.

"DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR"

Yapılması planlanan cam kapıların kaba olmaması halinde uygun olacağını savunan sanat tarihçileri ise, "Bizce yapılan kapılar estetik olduğu sürece uygundur. Dünya'da tarihi yapılara camdan giriş kapıları yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra çarşının mevcut ahşap kapıları gereksinimi karşılamamaktadır" dediler.

"ÇARŞININ TARİHİ"

1561 yılında Hersekli Ali Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Bir rivayete göre Kırklareli'nde yapılacak bir camiye gelir temin etmek amacıyla yaptırılmıştır. Yapılmasındaki diğer bir amaç ise kıymetli eşya satan (Altın, Gümüş vb.) ticaret erbabını bir çatı altında toplamak ve bu ticaret erbabının korunmasını sağlamaktı. Evliya Çelebi'ye göre her gece yüz adet bekçinin çarşıyı beklemesi de çarşıda satılan eşyaların değerini açıkça kanıtlıyor. Alipaşa Çarşısı'nın bir özelliği de duvarlarının kırmızı beyaz taştan yapılmış olmasıdır. Burada Türk Bayrağı renk olarak sembolleştirilmiştir. Günümüzde Edirne'nin ticari hayatı bakımından yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan Alipaşa çarşısında 130 tane dükkan ve 6 kapı bulunmaktadır.