Namazın Önemi ve Namazın Rekatları

Namaz İslamda en çok hassasiyet gösterilen ibadetlerdendir.

Namazın Önemi ve Namazın Rekatları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İslam'ın ikinci şartı, imandan sonra en faziletli ibadet olarak namazla ilgili bilgilerin doğru kaynaklardan öğrenilmesi pek önemlidir. Namaz Suresi gibi çalışmalar ile, ehemmiyetine binaen bu önemli ibadet hakkında detaylı bilgi alınabilir.
Zira, Allah Teâlâ (C.C)"namazları kılın" (Bakara, 110), "O'na tevbe edip dönün. Namaz kılın. Müşriklerden olmayın"(Rum, 31) gibi pekçok ayet-i celilesinde namazın önemine işaret ederek mümin kullarının namazın ehemmiyetini idrak edip, bu ibadeti yerine getirmelerini emretmektedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v), "Namaz gözümün nûru kılındı" buyurarak namazın kendileri için ne derece önem arz ettiğini belirtmişlerdir.(Feyzul Kadir, III, 348) Pek çok hadisi şeriflerinde namazın küçük günahları temizleyeceğini beyan etmişlerdir. Bir hadislerinde şöyle buyuruyorlar: "Beş vakit namaz, kendi aralarındaki (küçük) günahlara keffarettir."(Terğib, I, 234)
Bir defasında da Allah Rasûlü ashabına:
- Bir kimse evinin önünden akan nehirden günde beş kere yıkansa, o kimsede kir kalır mı? diye sorduklarında, Ashab-ı kiram:
- Hayır, üzerinde hiç kir kalmaz diye cevap verirler. Allah Rasûlü de:
- İşte bunun gibi, beş vakit kılınan namazın hürmetine Allah Teâlâ (c.c.) tüm (küçük) günahları siler, buyurmuşlardır. (Nesei, Salat, 7)
Dinimizde namaz ibadeti o kadar büyük bir öneme haizdir ki, başını dahi oynatamayacak olanlar hariç, namaz ibadeti için hiçbir mazaret kabul edilmemektedir. Şüphesiz namaz ibadeti sadece yatıp kalkmaktan ibaret değildir. Kul namazında kimin huzurunda niçin bulunduğunu düşünecek ve yapmış olduğu ibadetten, Allah'a kul olabilmenin lezzetini almaya çalışacaktır.
Namazları farz, vacip, sünnetlerine uygun şekilde ve rekatlarına dikkat ederek eda etmek gereklidir. O halde namazların rekatlarının bilinmesi gereklidir.
Namaz Rekatları şu şekildedir:
* Sabah Namazı: 4 rekat olup, 2 rekat sünnet, 2 rekat farz şeklinde eda edilir.
* Öğle Namazı: 10 rekat olup, 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet şeklinde eda edilir.
* İkindi Namazı: 8 rekat olup, 4 rekat sünnet, 4 rekat farz şeklindedir.
* Akşam Namazı: 5 rekat olup, 3 rekat farz, 2 rekat sünnet şeklindedir.
* Yatsı Namazı: 10 rekat olup, 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet şeklindedir. Sonrasında 3 rekat vacip olan vitir namazı eda edilir.
* Cuma Namazı: 10 rekat olup, 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnetten müteşekkildir.
* Bayram Namazları 2'şer rekattır.
Namazları yukarıdaki rekatlarına uygun şekilde kılan Müslümanların namazda dikkat etmesi gereken başka bir hususu daha belirtmeden geçemeyeceğiz. Namazda kıyamda iken kıraat (Kur'an okumak) namazın rükünlerinden olup farzdır. Kıraatte okunacak surelerin belli sıra içerisinde okunması gerekmektedir. Kıraatte Fatiha suresinden sonra okunacak zamm-ı surenin belli bir sıra dahilinde okunması sünnettir. Bu sıraya uygun okunmaması mekruhtur. Dolayısıyla Fatiha Suresi ile başlayıp Nas suresine kadar olan surelerin sırasını iyi bilmek gerekmektedir. Özellikle namazda okunan kısa surelerin en azından sırasını bilmek ve buna uygun şekilde namazları eda etmek güzel olacaktır. Bu surelerin sırası Fil, Kurayş, Maun, Kevser, Kafirun, Nasr, Tebbet, İhlas, Felak ve Nas sureleri şeklindedir. İlk rekatta Fil suresi okundu ise ikinci rekatta Kurayş suresini okuyunuz. Eğer sure atlanacaksa 2 altta yer alan sureye atlanması gerekmektedir. Şöyle ki, ilk rekat Fil suresini okuyan ikinci rekatta ya Kurayş suresini okur yahut 2 sure atlayarak Kevser veya altındaki başkaca bir sureyi okur. Maun suresini okuması da mekruh görülmüştür.
Namazda okunan surelerin sırası ile ilgili hususlar hakkında detaylı bilgi için Namaz Sureleri Sırası sayfasına göz atmanızı ve oradan örnekleriyle birlikte öğrenmenizi öneriyoruz. Namazla ilgili daha fazla detay için www.namazsuresi.com a bakınız.