Mis sabun üreticisi kara kara düşünüyor
Edirne'nin geleneksel el sanatlarından olan ve kaybolmaya yüz tutmuşken gönül verenlerin hayat verdiği Mis Meyve Sabunu ile ilgili yasa tasarısı üreticileri üzdü.
Mis Meyve Sabunu üretim ve ihracatını yapan Sermin Ürenli, Mis sabununa sahip çıkılması için çağrıda bulunurken, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, böyle bir kararın bu el sanatıyla geçinenleri perişan edeceğine dikkat çekti.
EDMİS Mağaza Yetkilisi Sermin Ürenli, yüz yıllardır yaşayan fakat yok olmaya yüz tutmuş bu geleneğin Edirne’de yeniden hayat bulduğunu ifade etti. Tasarının Edirne'ye göre uyarlanması gerektiğini vurgulayan Ürenli, şöyle devam etti: “ Yiyecek görünümlü üretildiğinden AB kapsamında gündeme geliyor. Zaten dekorasyon amaçlı kullanılıyor ve bu bilinçle satın alınıyor. Kendimizi iyi anlatmalıyız. Çok sayıda insan için de ekmek kapısı. Bir değerlendirme yapılacaksa plastikler göz önüne alınmalı.”
BAKANDAN DESTEK BEKLİYORUZ
Yasanın uygun hale getirilmesi için Vali Hasan Duruer ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun katkılarını beklediklerini ve destek için umutlu olduklarını bildiren Ürenli, şunları kaydetti: “Edirne için en renkli uğraşı. Edirne turizm şehri ve sanayi oluşmayacaksa sabunumuza sahip çıkılmalı. Üzüntü duyduk, tedirgin olduk. Sabunun zararı nerede görülmüş? Bir yerde bu dezenfektan. Biz bu işe gönül verdik en kalitelisini üretebilmek için çaba gösterdik ve gösteriyoruz. Edirne'ye layık olması ve bozulmaması için uğraşıyoruz. Alıp götüren insanlar, 'Edirne sabunu bu muymuş?' demesin. Yok olması için de izin veremeyiz. Biz bunun ihracatını da yapıyoruz, dünyaya tanıtıyoruz. İçinde hiç bir katkı maddesi yok ve bu sadece bir sabun. Sayın valimiz ve bakanımızın bu konuda duyarlı olacağına inanıyoruz."
EN ÇOK ROMAN AİLELERİNİ ETKİLEYECEK
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, mis sabunu üretimi, satışı ve ihracatına getirilmesi düşünülen kısıtlamaya tepki gösterdi.
Söz konusu yasaklamanın gerçekleştiği takdirde geçimini bu işten sağlayan ailelerin perişan olacağını ifade eden Şallı, “Yasaklama kararı kesin olarak sonuçlanırsa, en çok evlerinde yapmış oldukları bu ürünleri satıp geçimini sağlayan Roman kadınlarımızı ve aileleri ekonomik olarak etkilenecek” dedi.
Turan Şallı “Edirne’de geleneksel el sanatlarından olan mis meyve sabunu devletin ilgili kurumları tarafından üretimi konusunda kurslar açılmış büyük başarılar elde edilmiştir. Edirne’de mis sabunculuğumuz ticari yönden büyük bir sektör haline gelmiştir. Yasaklama kararı bunca emek verilen ve halen ürettikleri ürünleri satamayan ve çok sayıda ürünün satılamaması bu işten geçinenleri perişan edecektir. Edirne ekonomisine büyük zarar vereceğini düşündüğümüz yasaklama kararı en çok evlerinde yapmış oldukları bu ürünleri satıp geçimini sağlayan Roman kadınlarımızı ve aileleri ekonomik olarak etkileyecek, biraz daha yoksulluğun içine sürükleyecektir.
Roman açılımı yapan Hükümet'in Roman kadınlarının çoğunun tek geliri olan bu el sanatlarını yasaklamasını anlamakta zorluk çekmekteyiz. Kararın yanlış olduğunu düşünüyor, tekrar gözden geçirilmesini Edirne Milletvekilimiz ve Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’ndan konunun çözümü konusunda destek bekliyoruz.”
Mis sabunu ile geçimini sağlayan yaklaşım 1000 aile olduğunu söyleyen Şermin Kısagüme de ”Bizler yaklaşık 10 yıldır bu şekilde mis sabunu yaparak geçimimiz sağlıyoruz. Yaptığımız bu sabunlar ile çocuklarımızı okutuyoruz, mutfak ihtiyacımızı karşılıyoruz, Hatta ev kiramı bile bu şekilde ödüyoruz. Bu sektör kapanır ise aç kalırız. Devlet büyüklerimiz den bu konuda yardım bekliyoruz.” diye konuştu.