Kütüphane kullanımı hakkında bilgiler verildi

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde kütüphane kullanımı hakkında konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarakTrakya ÜniversitesiKütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Görevlisi Esra Varolkatıldı. Varol, katılımcılara kütüphanede sunulan hizmetler hakkında bilgi verdi.

Kütüphane kullanımı hakkında bilgiler verildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından konferans gerçekleştirildi. Düzenlenen konferansta öğrenci ve öğretim üyelerine kütüphane kullanımı hakkında bilgiler verildi.Konferansa konuşmacı olarak Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Görevlisi Esra Varol katıldı.

Esra Varol; “Kütüphane kataloğunda bulunan hizmetlere web sayfası üzerinden ulaşabiliyoruz. Tarama sistemi kullanılan kütüphanemizde istenilen kitabın olup olmadığından, var ise hangi yerleşkede bulunduğuna dair bilgilere ulaşabiliyoruz. Eğer kitabımız bir okuyucuda ise kitabı geri bırakma zamanı da tarama sistemimizde gözüküyor. Aradığınız makaleleri ya da tezleri kütüphaneye gelmeden sistem üzerinden kontrol edebilir, var ise hangi yerleşkede olduğunu öğrenebilir ve bilgilerine erişebiliriz. Ayrıca vatandaşlar internet ortamında yayımlanan gazetelere de sistemimizden erişebilirler. ” Dedi.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesinde bulunan Merkez Kütüphanesi’nin 7 gün 24 saat açık olduğunu dile getiren Varol; kütüphanenin tüm kent halkına açık olduğunu belirtti. Varol, “Kütüphanemize üye olan vatandaşlar istedikleri kitapları da evlerine götürüp okuduktan sonra geri getirebilir. Üye olmak için ise öğrenci kartı ve nüfus cüzdanı yeterli.” Şeklinde konuştu.

“İki defaya mahsus uzatma yapabilirsiniz.”

Üye olan öğrencilerin ödünç alabileceği kitap sayısı ve süresi hakkında konuşan Esra Varol; “Lisans ve ön lisans öğrencisi iseniz alabileceğiniz ödünç kitap âdeti 3 olup sizde kalma süresi ise 15 gündür. Akademik personel, mastır veya doktora öğrencisi iseniz 5 kitap alma ve 30 gün kalma süresine sahip olursunuz. İki defaya mahsus uzatma yapabilirsiniz. Ama ödünç verilmeyen bazı kitaplar var bunlar atlaslar, ansiklopediler, sözlükler, süreli yayınlar ve tezlerdir. Ödünç alınan kitap geri verilmediği takdirde kişi üstünde ceza işleniyor. Ceza işlemi her gün geciktiğinde günlük 25 kuruştan hesaplanıp 30 lirayı geçtiğinde kişiden kütüphaneye seçilen bir kitabı bağışlaması isteniyor.” Dedi

“Kütüphane ağında olduğunuzu kanıtlamak gerekiyor.”

Kütüphanedeki self-check istasyonu kullanımından ve kütüphanenin web erişim sayfası ile ilgili konuşan Esra Varol; “Self-check istasyonumuz yoğunluk esnasında ya da kendi işinizi kendiniz yapmak istediğinizde öğrenci kartınızla işlem yapabileceğiniz bir cihaz. Kütüphanenin web sayfasına erişmek için sayfada yer alan kütüphane ikonuna tıklayabilirsiniz. Buraya tıkladığınız zaman ortada katalogları tarayabileceğiniz arama motorları karşımıza çıkıyor. Dikkat etmemiz gereken bir husus var. Özellikle kampüs dışında kullanacaksanız uzaktan erişim linkini aktif hale getirmeniz gerekiyor yani kütüphane ağında olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor.”Sözlerini ekledi.

Varol, kütüphanede bulunan basılı kitap sayılarının 142 bin 637olduğunu e-kitap sayılarının 487 bin 209, elektronik dergi sayılarının ise 58 bin 289 olduğunu belirtti.

Hatice Nur Aktaş- Dilek Kızılkan- Burcu Temel