Kurbanlıklarda 'TÜRKVET' Dönemi Başladı
Edirne Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Tamer Yeşilgölden kurbanlık hayvanlarda dikkat edilmesi gerekenleri ve bu sene ilk defa hayata geçirilen 'TÜRKVET' uygulamasını anlattı. Yeşilgören, kurbanlıkların kulaklardaki cip sayesinde tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgilere ulaşabildiklerini söyledi.
“Denetlemeler yapılıyor”
Edirne Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık denetimlerine ve çalışmalara başladıklarını belirten Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Tamer Yeşilgölden; “Müdürlüğümüzce, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Bakanlığımız ve Valiliğimiz Kurban Komisyonu tarafından belirlenen gerekli teknik ve hijyenik şartların sağlanması ve bir aksaklık yaşanmaması için çalışmalar başlatılmış, Kurban Bayramı öncesi ve Bayram sürecinde il ve ilçe müdürlülerimiz tarafından yapılacak denetimler için görevlendirme ve nöbet düzeni oluşturulmuştur. Hayvan satış yerleri valiliğimiz kurban komisyonunca belirlenmiş olup, il müdürlüğümüz tarafından denetlenmektedir. Halkımızı bu satış yerlerinden kurbanlıklarını almak ve izinli kesim yerlerini kullanmak konusunda uyarmak isteriz.” Dedi.
“Cepten kurbanlıkla ilgili her şeye ulaşılıyor”
Kişilerin, kurbanlıkların kulaklardaki cip sayesinde tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgilere ulaşabildiklerini söyleyen Yeşilören bunun yanı sıra hijyen konusunun da çok önemli olduğunu vurguladı.
Hayvanların virüs, hastalık durumlara yakalanmaması için gerekli tedbirlerin alındığının altını çizen Yeşilören, şöyle konuştu; “İlimizde Türkvet verilerine göre 154 bin 503 adet büyükbaş bulunurken 330 bin 698 adet de küçükbaş hayvan bulunuyor. İl genelinde kurbanlık olarak kesilebilecek hayvan sayısı 5.460 adet büyükbaş, 26.678 adet küçükbaş şeklinde. Kurban Bayramı süresince İl geneline 59 adet kurban kesim yerimiz hizmet verecek, bunlardan 15 tanesi de merkezde yer alıyor.
Kurban Bayramı sebebiyle; küçükbaş ve büyükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına giriyor. Bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirler aldık. Biliyorsunuz Trakya Bölgemiz şap hastalığı yönüyle ari bir bölgedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın Trakya Bölgesi’ne ait olmayan ve İlimize kaçak yolla girebilecek hayvanlara karşı duyarlı olması gerekir. Trakya Bölgesi dışında hayvan girişi yapılması karantina ve test işlemlerine bağlıdır. Kurbanlık hayvanları tercihen İl Müdürlüğümüzden izin almış, veteriner hekim kontrolünün yapıldığı, her gün dezenfekte edilen hayvan pazarlarından ve komisyonca belirlenen hayvan satış yerlerinden almalarını vatandaşımıza tavsiye ediyoruz.”
Kurbanlık alırken dikkat!
Kurbanlık alırken ve keserken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan Yeşilören, sözlerini şöyle noktaladı; “Vatandaşlarımız hayvan seçerken seçilen hayvanın, gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat etmeleri, ülkemiz hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih etmeleri çok önemlidir. Kurbanlık olarak satılmak amacıyla getirilen kurbanlık hayvanların, aşılı ve kulaklarında küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanlar için Hayvan Pasaportu Belgesinin, küçükbaş hayvanlar için ise Hayvan Nakil Beyannamesinin bulunması önemli bir nokta. Kesimi Yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüklerine muhakkak teslim edilmelidir. Kesim yerlerinin ve kesim yerlerinde görev alacak personelin gerekli sağlık kontrollerini yaptırmış ilgili eğitim belgelerine sahip olması gerekir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında da hayvanlara eziyet edilmemesi konusunda da ciddi denetimlerimiz de mevcut.
Edirne Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 03 Ağustos Cuma günü kurban sürücüsü, bakıcısı ve nakliyecisi eğitim kursu açılacak.
Filiz UÇAN