Kuraklığın ardından gelen yağış, kanolada umutları yeşertti
Edirne'de uzun süre devam eden kuraklığın ardından son haftalarda etkisini hissettiren yağışlar, özellikle kanola üreticisinin yüzünü güldürdü.
Uzun süredir devam eden kuraklığın etkisiyle ayçiçeğinde umduğunu bulamayan birçok çiftçi, bu yıl alternatif ürün olarak kanolaya yöneldi. Toprak neminin yetersiz olduğu günlerde büyük ölçüde kuruya ekilen kanola tohumları, düşen yağmurlar sayesinde kısa sürede filizlendi ve tarlalarda hızlı bir gelişim süreci başladı. Bitkinin toprak yüzeyinde oluşturduğu güçlü yaprak yapısı, üreticiye sezon için umut aşıladı.
Kurak geçen yılların ardından son yağmurların bölge için önemli bir nefes olduğunu vurgulayan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yağışların tarımsal üretimdeki kritik rolüne dikkat çekti.
Kanolanın büyük kısmının yağışlardan hemen önce kuru şartlarda toprağa bırakıldığını hatırlatan Arabacı, "Ardından gelen düzenli yağmurlar, hem çimlenmeyi hızlandırdı hem de bitkinin güçlü bir şekilde tutunmasına imkân verdi. Bölgemiz son 3-4 yıldır ciddi kuraklıkla mücadele ediyor. Bu yıl yağışların devam ederek üreticiyi rahatlatmasını diliyoruz.” dedi.
Üretici Mehmet Kayhan ise yağışların tarlalara adeta bereket getirdiğini dile getirerek, bu yıl kanola ekimlerine olan ilginin belirgin şekilde arttığını anlattı. Ayçiçeğinde yaşanan verim kaybı nedeniyle birçok üreticinin kanolaya yöneldiğini vurgulayan Kayhan, “Yağmur yağdıkça moralimiz yükseliyor. Kanolalar beklediğimizden daha iyi gelişim gösteriyor. Bu sezon ekim alanlarında yüzde 30’u aşan bir artış var. Kanola kışlık bir ürün olduğu için yağış, verimi doğrudan etkiliyor.” ifadelerini kullandı.
Son yağışların tarlaları canlandırdığını belirten Üretici Cem Yılmas, “Kanolalar kısa sürede canlı bir görüntüye kavuştu. Bitkinin gelişimi hem sahada hem üreticinin beklentilerinde olumlu bir hava oluşturdu.” şeklinde konuştu.
Bölgedeki üreticiler, yağışların bu seyirde devam etmesi halinde hem verimin hem de ürün kalitesinin artacağına inanıyor. Kanola tarlalarında yaşanan hızlı yeşerme, Edirne tarımında yeni sezon için umutları şimdiden tazeledi.
Metehan Alpay