'Kültürel beceriler dersi ile motivasyonda tavan yaptırdık'
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından eğitimcilere yönelik düzenlenen 'Okulda Üniversite Öğretmen Yetiştirme Modeli' konferansı, Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası Konferans Salonu'nda gerçekleşti. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, Kültürel beceriler mesleki deneyime dayalı tasarlanan ders sayesinde öğrencilere ilgi duydukları alanda motivasyonda tavan yaptırdıklarını vurguladı.
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından eğitimcilere yönelik düzenlenen “Okulda Üniversite Öğretmen Yetiştirme Modeli” konferansı, Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, Kültürel beceriler mesleki deneyime dayalı tasarlanan ders sayesinde öğrencilere ilgi duydukları alanda motivasyonda tavan yaptırdıklarını vurguladı.
MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan’ın katılımıyla ‘okulda üniversite modeli ile öğretmen eğitimi’ konulu konferans düzenlendi.
Öğretmen ve öğretmen adayları katıldı
Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen ve MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Okulda Üniversite Öğretmen Yetiştirme Modeli” konulu konferansa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, Eğitim Fakültesi öğretim elamanları olmak üzere çok sayıda öğretmen ve öğretmen adayı katılım gösterdi.
Öğretmen yetiştirmede kullanılan hali hazırdaki modelin başarıya ulaşma konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Özcan, öğretmen adaylarına yönelik belirlenen derslerin tekrar ele alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Özcan öğretmenliğin değerli bir meslek olduğuna ve bir mesleğin ancak uygulama yapıldığı yerde öğrenildiğine de vurgu yaptı.
“İnsan sadece testten ibaret değildir”
Kültürel beceriler mesleki deneyime dayalı tasarlanan ders ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özcan; “Her öğrenci bir kültürel beceri kazanacak. Öğrenci hangi alana ilgi duyuyorsa ona yöneltiyoruz. Branşlara ayırıyoruz ve değerlendirme halka açık alanlarda yapılıyor. Toplumsal değerlere uygun performans sergilemesi gerekiyor. Bu sayede öğrencilere motivasyonda tavan yaptırdık. Bu yüzden kültürel beceriler dersi çok büyük öneme sahiptir. İnsan sadece testten ibaret değildir, her anlamda gelişmemiz lazım. Kültürel beceriler dersinde sadece uygulama yapılmıyor bunun yanında her öğrenci seçtiği alan ile ilgili rapor hazırlıyor” açıklamasında bulundu.
“Araştırmanın nasıl yapıldığını öğrenmek için araştırma yapmak gerekiyor”
Bilimsel araştırmalar konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Özcan; “Dersin final ödevi bir proje hazırlamak oluyor. Burada araştırmanın nasıl yapıldığını öğrenmek için araştırma yapmak gerekiyor. Ayrıca dersin sonunda bir mezuniyet makale yazdırıyoruz. Öğretmen adayında bir araştırma ve sunum yapmasını istiyoruz. Bu da verimli sonuçlar elde etmemizi sağlıyor” dedi.
MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, Tersyüz öğrenme, okulda üniversite, DERSDEM (ders, değer, deneyim), kültürel beceriler, eğitimde bilimsel araştırmalar, Teknolojiyi pedagojiye harmanlamak, Üniversite okul ortaklığına dayalı bir öğretmen eğitimi modeli konusunda bilgiler verdi.
Özlem Ceylan