Kömür Suyuna Eylem

Edirne merkeze bağlı Demirhanlı ve Hacıumur Köyleri halkı eylem yapıp çevreci işletme istediklerini belirtti. Köy halklarının iddiasına göre bölgedeki kömür işletmesi nedeniyle tarım arazilerinin yarısına yakını sular altında ve kullanılamaz halde bulunuyor.

Kömür Suyuna Eylem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bölgedeki kömür işletmesinin kullandığı su toplama göleti köylülerin iddiasına göre tarım arazilerinin yarısını kullanılamaz hale getirdi. Ekili arazilerin bu nedenle sular altında kaldığını savunan köy halkı çareyi eylem yapmakta bulduğunu ifade etti.

“Ekili Ürünü Hasat Edemeyiz.”

Ayçiçeği hasadına günler kala tarlalarına giremeyen ve mahsulleri çürümeye başlayan köylüler adına konuşan Demirhanlı Köyü Muhtarı Sadullah Biçen, her sabah kömür kokularına maruz kalarak uyandıklarını belirterek şöyle konuştu; “Biz doğayı, toprağı, suyu kirletmeyen işletme istiyoruz. Aksi durumda bu işletmeyi burada istemiyoruz. Bu su işgalini de bu kömürcülük şirketi yaptı. Kömürü yıkama amacıyla 7'nci aydan sonra su kesildiği için  'suyu depoluyorum' bahanesiyle yaptılar. Çevreciler de geldi buraya dere yatağını tamamen bozduğu görüldü. Gereğinden fazla su basıldığı için karşı taraftaki tarlaların yüzde 50'si 350-400 dönüm su altında kaldı. Meramızın da yüzde 20'si de şu anda su altında kaldı.”

 “Şikâyetlerimizi Yaptık”

Tarım arazilerine ve meralarına zarar vermeyecek bir işletme istedikleri için eylem yaptıklarını dile getiren Köy Muhtarı Sadullah Biçen, “Mağduruz bu konuda. Ayçiçeklerin şu anda kafası üzerinde kurumuş durumda. Hasat dönemi de çok yaklaştı dolayısıyla bu böyle devam ederse biz şu an karşı tarafa hasat etmeye gidemeyeceğiz. Buna ek olarak bu işletmeden çıkan dumanlar hava kirliliği de yapıyor. Burada yasal işlemlerde başladı aslında. Savcılık da bu konuya müdahil oldu. Biz de mağdur olduğumuz için bu eylem kararını aldık. Gerekli yerlere de şikâyetimizi yaptık. Biz yemyeşil bir doğa istiyoruz. Doğayı kirletmeyen, toprağı, suyu kirletmeyen işletme istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Köy Muhtarı Sadullah Biçen’nin yanı sıra söz konusu durumda mağdur olan köylülerden Hüseyin Öztürk de; “Şu anda benim tarlam sular içerisinde. Ektiğimiz mahsullerimiz çürüdü ve şu anda hiçbir şekilde müdahale edemiyoruz. 40 dönümlük yerimin 20 dönümü su içerisinde belki daha da fazlası. Gittik ve durumumuzu açıkladık, yardım edeceğiz dediler fakat hiçbir konuda da yardımcı olmadılar” dedi.

Mağdur olan köylülerden bir diğer isim Ahmet Tuna da; “Bu derenin kenarında 43 dekar arazim var. Bunun yaklaşık 27 dönümü çürüdü. Bu durum artık sürdürülemez durumda. Dolayısıyla biz de sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.

Köylüler, yetkililerin bir an evvel olaya çözüm bulmasını bekliyor.

Filiz UÇAN