KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ALIRKEN 'CE' İŞARETİNE DİKKAT

Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında kırtasiye ürünlerini seçerken dikkatli olmaları konusunda vatandaşları uyardı. Altun, 'Yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde velilerden şunlara dikkat etmelerini istiyoruz kırtasiye ürünlerini seçerken üretici veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünleri tercih etmeleri alınacak ürünleri belli bilindik bu işte profesyonel satıcılarından almalıdırlar.' Dedi.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ALIRKEN 'CE' İŞARETİNE DİKKAT
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2019-2020 eğitim ve öğretim yılının her geçen yıl gibi bu yıl da çok hareketli geçeceğini dile getiren Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, okullar açılmadan önce ve açıldıktan sonraki ilk hafta okul kıyafeti ve kırtasiye ürünleri almak için öğrenciler ve veliler arasında bir yarış başladığını ifade etti.

“Önceliğimiz tüketicinin korunması”

Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Bakanlığın birinci önceliğinin insan sağlığı, can ve mal güvenliği ile tüketicinin korunması olduğunu belirterek, “Bu çerçevede, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde velilerden şunlara dikkat etmelerini istiyoruz; kırtasiye ürünlerini seçerken üretici veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünleri tercih etmeleri alınacak ürünleri belli bilindik bu işte profesyonel satıcılarından almalıdırlar. Özellikle okul çantalarında markası, üreticisi, ithalatçısına dair bilgi bulunmayanlar tercih edilmemelidir. Özellikle boyama amaçlı kalemlerde CE işareti bulunması gerektiğine ve “EN 71 standardına uygundur” ibaresinin olmasına dikkat edilmelidir.  Yine oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerde “CE” işaretine dikkat edilmesi gerektiği gibi alınan ürün ya da ürünlerin hangi yaş grubu için olduğuna dikkat edilmesi unutulmamalıdır.  Sprey boyalar ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermemesi gerekmektedir. Tekstil ve ayakkabı gibi ürünlerde etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir olması gerektiğini de unutulmamalı. Mutlaka aldığınız ürünlerin vergi mevzuatı yönünde gerekli olan belgelerini alın, aksi halde aldığınız ürünle ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşadığınız takdirde can kaybına uğramanız kaçınılmaz olur.” Açıklamalarında bulundu.

“Şüphe duyulan ürünler web adresi üzerinden bildirilmeli”

Altun, Tüketicilerin güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri, www.tüketici.gov.tr web adresi üzerinden veya twitter.com/etuketici ile facebook.com/etuketici sosyal medya aracılığı ile Bakanlığa bildirmeleri gerektiğini ifade ederek, Genel olarak Bakanlığın denetmenlerinin ani olarak işyerleri denetlediğini veya şikayet üzerine denetimler yaptıklarını dile getirdi.

“Güvensiz ürünlerde idari para cezası uygulanıyor”

Güvensiz bulunan ürünlerin firmalar tarafından duyurularının yaptırılmasına ek olarak Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminde (GUBİS) ilan edilerek tüketicilerin bilgilendirildiğini söyleyen Altun, “Tabi güvensiz ürün bulunduğu zaman idari para cezası uygulanmaktadır. Güvensiz ürünlerde idari para cezasının yüksek olması nedeniyle esnaf aldığı ürünlerin faturasını mutlaka alması gerekir. Yapılan denetimlerde esnaf, ürünleri nereden satın aldığını ve adres bilgilerini ibraz edemediği zaman idari para cezasını kendisi ödemek durumunda kalmaktadır bu idari para cezasının da en alt limiti 5 bin 66 lira, üst limiti ise 70 bin 816 liradır.” Dedi.

Tüketici bilinci yükske toplumlarda ürün kalitesininde yüksek olacağını belirten Altun, “Biz Bakanlık olarak diyoruz ki “bilinçli tüketici, basiretli tacir” anlayışını hakim kılalım. Satış sonrası hesap soramayacağın birilerinden ürün alma ve aldanma. Bu vesileyle 2019-2020 yılı eğitim öğretim yılının ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

Burcu Temel