Kirlilik mobil araç ile izlenecek
İl Tarım Müdürlüğü yeni bir araca kavuştu. Mobil araç ile tüm bölgedeki su kaynaklarında Nitrat kirliliği izlenecek.
İl Tarım Müdürlüğü yeni bir araca kavuştu. Mobil araç ile tüm bölgedeki su kaynaklarında Nitrat kirliliği izlenecek.
Vali Yardımıcısı Bayezıt Tanç'ın katıldığı tanıtım toplantısında konuşan İl Tarım Müdürü Necdet Bayırlı, alınan mobil aracın özellikle su kaynaklarındaki nitrat oranını belirlemede büyük fayda sağlayacağını söyledi.
Edirne İl Tarım Müdür Vekili Bayırlı, "Avrupa Birliği ülkeleri sularda tarımsal kaynaklı kirliliği önlemek amacıyla 1991 yılında Nitrat Direktifini kabul ederek uygulamaya koymuştur. AB uyum sürecinde Nitrat Direktifi ulusal mevzuatımıza 2004 yılında uyumlaştırılmıştır. 2005 yılından beri ilimizde 15, Türkiye genelinde ise 1750 adet örnekleme istasyonunda ayda bir kez olmak üzere portatif cihazlarla analiz yapılmaktaydı.Nitrat Direktifinin uygulanmasına yardımcı olmak üzere Katılım Öncesi Mali İşbirliği 2007 bileşeninden desteklenen "Nitrat Direktifinin Uygulanması Projesi" çerçevesinde sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğini izlemek için 20 adet mobil laboratuvar satın alımı gerçekleştirilmiş ve Bakanlığımıza teslim edilmiştir. Ülke genelinde tarımsal alanlardaki yer altı ve yüzey sularında nitrat kirliliği izlemesi yapacak olan mobil laboratuarlardan 1 adeti İlimize tahsis edilmiştir. İlimize tahsis edilen mobil laboratuar Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Yalova ve İzmit illerinde bulunan nitrat istasyonlarının izlenmesi ile görevlendirilmiştir. Mevcut izlemeleri güçlendirmek amacıyla yerinde, hızlı ve doğru sonuçlara ulaşabilecek kapasitedeki mobil laboratuarların göreve başlaması ile mevcut izleme sisteminin alt yapı kapasitesinin geliştirilmesi sağlanacaktır.
Ayrıca Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 9. Nolu eylem planını oluşturan Zirai Kaynaklı Kirliliğin izlenmesi ve kontrolü başlığı altında yürütülecek çalışmalara katkı sağlanacaktır. Araç ve laboratuar ekipmanlarının toplam maliyeti yaklaşık 300.000 TL'dir. Arazi koşullarında istenilen her noktaya ulaşılabilmesi için alınan araçlar 4x4 özelliğine sahiptir. Alınan numunelerde hatasız ölçüm yapılabilmesi amacıyla, aracın terazide durması için denge ayakları bulunmakta ayrıca önemli bir unsur olan laboratuvar sıcaklığı, araçta bulunan klima sistemi ile sağlanmaktadır.Mobil laboratuvarlar su analizlerinin yanı sıra bazı organik toprak parametrelerini analiz edebilecek kapasiteye sahiptir. Usulüne uygun olarak alınan su numuneleri, araçların donanımı sayesinde yerinde analiz yapacak, bu sayede zamana bağlı su numunesinde olabilecek bozulmaların önüne geçilmiş olacaktır." dedi.