Kırkpınar sevdalıları buluştu
Kırkpınar sevdalıları Edirne Belediyesinin organizasyonunda buluştu. Belediye Başkanı Recep Gürkan, ' Kırkpınar ve Yağlı güreşleri geleceğe en doğru biçimde taşımak için el elele vermeliyiz.' dedi.
Kırkpınar ve yağlı güreşin geleceğinin tartışıldığı toplantı ETSO salonunda yapıldı. Belediye Başkanı recep Gürkan’ın başkanlığında yapılan toplantı büyük ilgi gördü. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Çardak Tarihi Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası Ramazan Güven, Trakya Üniversitesi (TÜ) Kırkpınar Beden Eğitimi ve Meslek Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. İlhan Toksöz, eski ağalar Murat Köse, Alper Yazoğlu, belediye eski başkanı İbrahim Ay ile birlikte çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve yağlı güreş sevdalılarının katıldığı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kırkpınar ve Yağlı Güreşi geleceğe taşımak için herkes ile kolkola giriyoruz ve el ele vermeliyiz” dedi.
“YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ”
Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin geleceğe aktarılması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Başkan Gürkan, “Kırkpınar’ın bugünü ve geleceği ile ilgili bir arama konferansı ya da herkesin Kırkpınar ile ilgili aklındakini, gönlündekini söyleyeceği bir toplantıyı düzenlemek istiyorduk epeydir. Geçtiğimiz yıl bu toplantının daha kapsamlısını yapmıştık. Bu işte hem gönüllü olarak hem gönüllü olarak uğraşan arkadaşlarımızla yapmıştık. Ama hem yönetim anlayışımız hem de halkı ilgilendiren bu tarz toplantılarda halkın da bir fikrinin olabileceğine olan inancımızla dedik ki bu yıl bunu tüm kamuoyunun önünde tartışalım hem kamuoyunda tartışalım. Burada yağlı güreşlerle profesyonel olarak ilgilenen, ömrünü yağlı güreşlere adamış arkadaşlarımız var. Amatör düzeyde ilgilenen arkadaşlarımızda var ve Kırkpınar’ın güreş boyutuyla değil ama festival boyutuyla ilgilenen arkadaşlarımız var. Son günlerde Türkiye’de birçok şey yerinden oynadı. Bu siyasi bir konuşma değil altını çizerek söyleyeyim. Yağlı güreş dediğinizde Edirne, Edirne dediğinizde de Kırkpınar aklınıza gelir. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada güreşlerin zirvesi Kırkpınar’dır. Bugörüş, tartışmayı dahi kabul etmez. Bu kadar keskin ve nettir. Eğer yağlı güreşi Edirne’de tartışmıyorsanız, Edirne’de konuşmuyorsanız sıfatınız ve unvanınız ne olursa olsun kim olursa olsun Mekke’ye gitmeden Kabe’yi görmeden hacı oldum demiş olur. O yüzden ülkemizin çeşitli yerlerinde konuşulanları belki iyi niyetli ama muhakkak maksadını aşan çabalar olarak değerlendiriyorum. Yağlı güreşle ilgili içinde Edirne olmadan tartışmalar olduğunu ya da sözüm ona kurultaylar, çalıştaylar yapıldığını, yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bu bir nafile cabadır. Çünkü içinde Edirne yok, Kırkpınar yok. Bunlar olmadan yağlı güreşi bir noktaya getiremezsiniz. Öncelikle Kırkpınar’ı daha vizyona uygun, daha uluslar arası düzeyde kabul edilebilir, daha çok katılımın sağlandığı bir festival haline getirmek ortak amacımızdır.
2010’dan bu yana UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası listesine girmiş Kırkpınar’ımızın 2016’da 655’ncisini yapacağız. Ben nice yıllar diliyorum Kırkpınar için. Bir konuyu da söylemeden geçemeyeceğim. Yaklaşık 2 yıldır yoğun bir şekilde mesai harcadığımız ve bir şekilde kurduğumuz Kırkpınar Bilgi Belge ve Dokümantasyon Merkezi’nin hem gelecekten hem de bugünden ve yarından topladığı, derlediği bilgileri elektronik ortama aktararak gelecekte herkese sağlam kaynaklar sunması da ayrı bir önem arz etmektedir. Kırkpınar’ımızla ilgili bir başka hazırlığımız daha var. Edirne’de bir buçuk yıldır çalışmalarını yürüttüğümüz Edirne Kent Belleği Müzesi’nin kuruluş çalışmaları bitti. Şuan da müzenin kurulma aşamasına geldik. Selimiye’nin karşısındaki Tarihi Hafız Ağa Konağı’nı Edirne Kent Belleği Müzesi olarak kurulmasına karar verdik. Konağın bir takım onarımları yapılıyor. Müze olarak projeleri bitmiş olan bu yerle ilgili bilgi belge ve dokümantasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Burada hiç kuskusuz Edirne ile özdeşlemiş olan 1915 yılından bu yana yani 101 yıldır neredeyse aynı yerde yapılan Kırkpınar güreşlerimizin bir bölümü yer alacak bu müzede. Bu müze hayatiyet bulduktan sonra Kırkpınar bölümünü oradan alarak ayrı bir hep beraber Kırkpınar Müzesi yapacağız. Çünkü Kırkpınar Müzesi’ni kentte olmazsa olmaz şeklinde görüyoruz. Buradan herkese seslenmek istiyorum: elinde Kırkpınar ve yağlı güreşle ilgili bilgi belge obje materyal varsa zimmet ve belge karşılığında sergilenmek üzere, kimin tarafından verildiği de yazılması karşılığında elinizdekileri Kırkpınar Bilgi Belge Dokümantasyon Merkezi’ne teslim edebilirsiniz. Bunlar geleceğe ait emanetler olarak kendi öz evladımız gibi korunacak ve geleceğe aktarılacaktır.
18-24 Temmuz tarihleri arasında yapacağımız 655’inci Kırkpınar’ımızın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Bir öncekinden daha iyi daha güzel yapmaya çalışıyoruz. Bütün izinlerini aldığımız ve ihale aşamasında olan Sarayiçi Rekreasyon projesi de yaşama geçmeye başlıyor. Sarayiçi’ni bugünün yaşam standartlarıyla ve has bahçeleriyle harmanlayan bir proje yaptık. Tüm her şeyi hazırlandı. Yakında o projemizin de hayata geçirilmesi için de adım atacağız. Sarayiçi bizim için çok önemli bir yer. Hali hazırda Meriç Nehir yatağının henüz temizlenememiş olması Karaağaç’ta yapılan By-Pass kanalının bitmemiş olmasından dolayı Tunca nehri Meriç’ten dolayı şişerek geriye doğru tepiyor ve Sarayiçi’ni dolduruyor. Bu yıl yine ufak çaplı bir taşkın yaşadık. Ama bu konuda görüşünü aldığımız uzmanlar her şey temizlenip hazırlandıktan sonra artık sorun yaşamayacağımızı söylüyorlar. Salon çok dolu beni çok mutlu etti. Demek ki Kırkpınar söz konusu olunca yurdumuzun dört bir yanından insanlar kalkıp Pazar günü saat 12’de Edirne’ye geliyorlar. Efendim Pazar günü toplantı mı olur. Evet, toplantı Pazar günü olur çünkü herkesin aş ve iş kaygısı var. Kime diyeceğiz ki bırak her şeyi gel konuş. O yüzden en uygun gün Pazar günüdür. Katılan herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.
Kırkpınar toplantısı ile ilgili katılımcıların görüşlerini yarın detaylı olarak gazetemizde bulabilirsiniz.
Haber Merkezi