Kılıçcıgil ''Sosyal medya fenomenlerinden değil, eczacılardan bilgi alın'

Modern Eczacılığın temellerini oluşturan ve ilk eczacılık dersinin verildiği Bilimsel ve Akademik Eczacılık Eğitimi'nin 186. yılı dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünler konusunda halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirterek 'Sosyal medya fenomenlerinden değil, eczacılardan bilgi alın' diyerek vatandaşlara seslendi.

Kılıçcıgil ''Sosyal medya fenomenlerinden değil, eczacılardan bilgi alın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mayıs Bilimsel Eczacılığın 186’ıncı yıldönümü Edirne’de törenle kutlandı. Edirne Eczacı Odası tarafından bilimsel eczacılığın 186'ıncı yılı dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk töreninde Edirne Eczacı Odası, Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından anıta çelenk sunuldu. Ardından ise belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

"Sağlık uzakta değil, eczacınla yanında"

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, "Sağlık uzakta değil, eczacınla yanında" diyerek vatandaşlara seslendi.

"İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir"

Bu önemli günü 50 bini aşkın meslektaşı ile birlikte kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Kılıçcıgil, "Bilimsel birikimimizin rehberliğinde; hastalarımızın sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ediyoruz. Kamuda, akademide, ilaç sanayinde ve eczanelerimizde hastalarımızın ilaca en kolay, en doğru ve en güvenilir şekilde ulaşabilmesi için 186 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz.  Eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, her zaman orijinal ve her zaman güvenilirdir.  İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir.  Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünler konusunda halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız. Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir" ifadelerine yer verdi.

Yapılan bilimsel çalışmaların, internetten satılan bu tarz ilaç benzeri ürünlerin, etiketinde yazan içeriğe de sahip olmadığını gösterdiğini söyleyen Kılıçcıgil, "Hatta bazılarında hiç olmaması gereken zararlı ve yasaklı maddelerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca 'doğal' veya 'bitkisel' olarak ifade edilen bu ilaç benzeri sağlık ürünlerinin de bilimsel veriler ışığında kontrollü bir şekilde kullanılması gerekiyor. Yüksek dozda alınan bir vitamin veya bilinçsizce kullanılan bir bitkisel takviye; özellikle anne adayları, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için çok ciddi yan etkilere yol açabilir. Daha da önemlisi, bu ürünler, hastalarımızın kullandığı diğer ilaçlarla etkileşime girerek tedavilerini olumsuz etkileyebilir, beklenmedik sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı. 

"Eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır"

Vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünlerin hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılması gerektiğine dikkat çeken Kılıçcıgil, "Biz eczacılar, bu ürünlerin içeriğini, potansiyel risklerini, ilaçlarla ve gıdalarla etkileşimlerini bilen, hastaya bu konuda en doğru bilgiyi ve danışmanlığı verebilecek sağlık profesyonelleriyiz. Bir ürünün doğru dozunu, kullanım süresini belirlemek ve olası risklere karşı uyarmak eczacının uzmanlık alanıdır. Vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve sadece eczacı danışmanlığıyla eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz. Dünyada yaşanan son gelişmeler, ilaç sektörünün de yeni bir döneme girdiğini işaret ediyor. ABD-Çin çekişmesi, küresel tedarik zincirlerinin aşırı merkezileşmesinin yarattığı riskleri açıkça ortaya koydu.  Yaşanan ticaret savaşlarının ilaç sektörünün maliyetlerinin yükselmesine, tedarik zincirlerinin bozulmasına ve küresel ölçekte ilaca erişim sorunlarının baş göstermesine neden olacağı görülüyor. Bunun için her zaman söylediğimiz gibi ilaçta dışa bağımlılığı azaltmak ülkemizin stratejik, ekonomik ve sağlık politikalarının merkezinde yer almalıdır" şeklinde açıklamada bulundu. 

Yeni mezunların potansiyelini sağlık sistemine tam olarak entegre etmek için yeni bir istihdam vizyonuna ihtiyaç olduğuna değinen Kılıçcıgil,kamu, özel sektör, hastaneler, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları dâhil olmak üzere sağlık ekosisteminin tamamında eczacı sayısını stratejik olarak artıracak politikalar tasarlanması gerektiğini söyledi.

Kamuda çalışan ve kamudan emekli olan eczacıların özlük haklarının iyileştirilmesi ile hak kayıplarının telafi edilmesinin öncelikli ve önem verdikleri konular arasında yer aldığını belirten Kılıçcıgil, "En yakın sağlık danışmanınız eczacılar, özverili çalışmalarıyla sayısız hayatı koruyup, hastaların tedavilerine katkı sunmaktan onur duyar. İlaç söz konusu olduğunda, güvenin ve güvencenin simgesi eczacıdır. 186 yıldır bu bilinçle her koşulda hizmet sunan eczacılar, bundan sonra da bu güvene layık olarak halkımıza hizmet sunmaya devam edeceklerdir" ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.