KAVURUCU SICAKLARDAN KORUNMANIN YOLLARI

Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey kavurucu sıcaklardan korunmak için bazı önerilerde bulundu. Uzman Dr. Ülger güneş ışınlarının dik geldiği ve sıcaklığın yüksek olduğu sabah 10 akşam 18 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması, zorunlu olarak dışarı çıkılacağı takdirde de pamuklu ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi ve şapka ile korunması gerektiğini dile getirdi.

KAVURUCU SICAKLARDAN KORUNMANIN YOLLARI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havaların ısınması gölgede bile insanı bunaltıyor. Edirne’de öğle saatlerinde cadde ve sokaklardaki insan sayısı gözle görülür derecede azaldı. Kentte yaşayanlar, sıcaktan korunmak için serin ve gölge alanlara akın etti. Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülger, 40 dereceye yakın olan sıcaklıklardan korunmak için vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“Sabah 10 Akşam 18 saatleri arasında dışarı çıkmayın!”

Mevsim itibariyle sıcaklıkların arttığı bu dönemde vatandaşlara sıcaklıklara karşı uyarıda bulunan Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, güneş ışınlarının dik geldiği ve sıcaklığın yüksek olduğu sabah 10 akşam 18 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması, zorunlu olarak dışarı çıkılacağı takdirde de pamuklu ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi ve şapka ile korunulması gerektiğini dile getirdi.

“Günde 3 litre su için”

Sıcaklıkların artması ile birlikte en önemli hususun sıvı kaybı olduğunu belirten Ülgey, “Terleme yoluyla özellikle sıvı kaybolacağından buda kişinin kendisini halsiz, yorgun hissetmesine yol açacaktır. Onun içinde mutlaka sıvı alımının arttırılması gerekmektedir. Normal bir insanın günde 2-2,5 litre sıvı alması yeterli iken özellikle yaz aylarında bunun 3 litrelere kadar çıkarılmasını önermekteyiz. Bunun yaklaşık 2 litrelik kısmını yani kabaca 1 bardak suyu 200 cc kabul edersek, yaklaşık 10 bardaklık günlük bir sıvı tüketimi yapması, geri kalan 1 litrelik kısmı da ayran, ek bir sıkıntısı yoksa meyve suyu gibi gıdalarla hem de elektrolit alımı açısından önemlidir.” Dedi.

“Ağır ve yağlı yemekler tüketmeyin”

Normal vatandaşların dışında özellikle şeker, tansiyon, kalp hastalığı ve 65 yaş üstü yaşlılarda daha çok dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu ifade eden Dr. Ülgey, “Tansiyon hastalarında bu sıcaklık ve nem artışıyla birlikte tansiyonlarda yükselmeler görebilmekteyiz. Bu hastaların yine mümkün olduğunca gündüz saatlerinde dışarı çıkmamaları, tansiyon takiplerini her gün düzenli bir şekilde yaptırmaları ve sıvı alımına dikkat etmeleri önemlidir. Bu hastaların yaz aylarında daha çok sebze meyve ve sıvı ağırlıklı beslenmeleri ve ağır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaları önemlidir. Şeker hastalarında bu dönemde gerek sıvı kaybı ile gerekse tuz kaybı ile birlikte şeker değerlerinde düşüşlere yol açması görülmektedir. Şeker normalden daha düşük bulunabilmektedir. Hastaların şeker takiplerini sıklaştırmaları, sık ve az yemeleri özelliklede zeytinyağlı gıdalar tüketip sıvı alımına dikkat etmeleri gerekmektedir. Yaşlılarımız sıcak ve sıvı kaybına çok daha duyarlıdır. O yüzden yaşlılarımızın da mümkün olduğunca dışarı çıkmadan serin bir ortamda kalarak sıvı tüketimlerini arttırmak suretiyle bu dönemi geçirmeleri önemlidir.” Açıklamalarında bulundu.

Burcu Temel