Karıncalar koruma altında
Zararlı böceklere karşı biyolojik mücadelede kullanılan, ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Trakya'nın biyolojik zenginliği olan Avrupa Kırmızı Orman Karıncası koruma altına alındı.
Zararlı böceklere karşı biyolojik mücadelede kullanılan, ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Trakya’nın biyolojik zenginliği olan Avrupa Kırmızı Orman Karıncası koruma altına alındı.
Ormanın sağlık melekleri olarak adlandırılan Kırmızı Orman Karıncaları’nın korunması için belirlenecek yol haritası için Trakya Üniversitesi balkan Kongre Merkezi’nde çalıştay yapıldı.
Çalıştaya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü III. Bölge Müdürlüğü, Edirne Şube Müdürlüğü ile Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe katıldı.
Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Edirne Haber’e yaptığı açıklamada, Avrupa Kırmızı Orman Karıncası’nın sadece Trakya’da yaşadığı söyledi.
Bu karıncanın Trakya’nın biyolojik zenginliği olduğunu ifade eden Çamlıtepe, “Bu karıncalar biyolojik mücadelede de de çok önemliler. Zararlı böceklerin kontrolünde uzun yıllardır kullanılıyor. Yaptığımız çalışmalarda Trakya’daki yuvalarının hızla yok olduğunu tespit etti. Soylarının yok olması an meselesi diyebiliriz. Yuva sayıları azalmıştır. Dolayısı ile Trakya ya özgü bu biyolojik zenginliğin korunması önem arz etmekte. Bir tür eylem planı içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da desteğiyle bu eylem planı başladı. Kısa ve orta vadede yürütülecektir.
Edirne’de yaptığımız tespitlere göre bu karıncaların 11 yuvası var. Bu çok düşük bir rakam. Böyle büyük bir alanda köylülere sorduğumuzda eskiden bunlardan çoktu, ancak şimdi görmüyoruz. Bunlar bir şekilde yuvalarının dağılmasıyla yok olmaya başlamış. Bu karıncalar, ormanları yok eden tırtılları yiyor. Bu nedenle karıncalarının yuvalarının korunması lazım.”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü III. Bölge Müdürlüğü, Edirne Şube Müdürlüğü’nde biyolog olarak çalışan Erdem Köse de yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri bakanlığı 2013 yatırım programında bulunan Tür Koruma Eylem Planı kapsamında hazırlanan proje ile Avrupa Kırmızı Orman Karıncası’nın koruma altına alındığını söyledi.
Bu proje kapsamında çalıştay düzenlendiğini vurgulayan Köse, “Bu çalıştaydı proje tanıtıldı. İlgili kurumların görüşleri alındı. Daha sonra ise kitap basılacak. Kitap daha sonra ilgili kurumlara iletilecek. Daha sonraki yıllarda gönderilecek olan ödenekler çerçevesinde koruma hayata geçirilecektir” dedi.