Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi'nin maliyeti iki katına çıktı

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 5. Birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç ‘Yedek ödenekten aktarma' konulu raporu sundu. Mecliste gündeme gelen Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi üzerine konuşan Başkan Geçmiş, projenin yapım süresi bitmesine rağmen inşaatın bitmediğine değindi.

Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi'nin maliyeti iki katına çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen birleşim bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınmasıyla başladı. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan yedek ödenekten aktarım, İdari ve Mali İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan maden ruhsatları gelirleri, Eğitim, Kültür ve sosyal hizmetler komisyonu tarafından hazırlanan taşımalı eğitim ve Gençlik Spor Komisyonu tarafından hazırlanan Edirne’de gerçekleşecek amatör futbol müsabakaları hakkındaki rapor meclise sunuldu.

“Ortak projelerde sürdürülebilirlik sıkıntısı yaşanıyor”

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç tarafından sunulan yedek ödenekten aktarma hakkındaki rapor üzerine meclis başkanı ve üyeler söz aldı. Karaağaçta planlanan yeşeren umutlar projesinin yapım süresinin bitmesine rağmen inşaatın bitmediğini söyleyen Mehmet Geçmiş, ortak projelerde sürdürülebilirlik sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Bu süreçte projenin maliyetinin iki katına çıktığını söyleyen Geçmiş, bu gibi projeler hayata geçirilmeden önce mecliste tartışılıp görüşülmesi ve ortak bir karara varılması gerektiğine değindi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç, yedek ödenekten Encümen kararıyla aktarılan 3 milyon 950 bin TL ödeneğin nerelere ve hangi kurumlara verildiğini ve bu paranın geri dönüşlerinin nasıl olduğuna ilişkin rapor sundu. Komisyon Başkanı Şenol Kılıç, Söz konusu ödeneğin 2 milyon 231 bin 295 TL’sinin harcandığını belirtirken, harcama faslında 1 milyon 718 bin 704 TL ödenek kaldığını söyledi.

Ek ödenekten kalan bütçenin kırsal alanlarda kullanılması gerektiğini söyleyen Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç, Rapora ilişkin yaptığı açıklamada; “İl Encümeni kararı ile Menzil Ahır Mahallesi Halı Saha ve Soyunma Odası Onarımı, Fevzipaşa İlkokulu Sosyal Yaşam Merkezi Dönüşüm işi, Karaağaç Bölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi, Nüfus Müdürlüğü (İl-ilçe dâhil ) Yeni Konsept Bina Bakım Onarım Demirbaş Tefrişat işleri için toplam 3.950.000,00.-TL ödenek aktarımı yapılarak 2021 Yılı Bütçesinin Plan Proje Müdürlüğü Genel Kamu Hizmetleri 06.07 Onarım Faslına aktarılmıştır” dedi.

Fevzipaşa İlkokulu Sosyal Yaşam Merkezi Dönüşüm işi ve Menzil Ahır Mahallesi Halı Saha ve Soyunma Odası Onarımı konusunda ilgili kurumlara sitem eden Kılıç; “Halı saha soyunma odaları ile ilgili konuya geldiğimizde gençlik spor ne işe yarıyor onların bütçesi yok mu? Fevzi paşa binasının ek onarımı konusunda milli eğitim ne işe yarayacak? Karaağaç bölgesinde yeşeren umutlar projesinde de öyle. Trakya Kalkınma Ajansı’nın yaptığı bütün projelere biz mi destek vereceğiz” diyerek sitemde bulundu.

“Ödenek yetersizliğinden yol yarıda kalıyor”

Kendi bölgelerinde de öncelikleri olduğunu söyleyen Kılıç, “Enez bölgesinden örnek verecek olursak 4 km yol yapıyoruz 300 metre yol kalıyor ödenek yetersizliğinden yol yarıda kalıyor. Enez’de yapılan 3 yol bu şekilde kesilmiş durumda. Uzunköprü’de de aynı durum var. Bu ek ödeneği buralarda kullansaydık asıl görevimizi yerine getirmiş olurduk” Şeklinde konuştu.

Değerlendirmeler neticesinde kalan ödeneğin 2021 yatırım programında yer alan ancak eksik kalan yatırımların tamamlanması için kullanılması kararını aldıklarını belirten Kılıç, Kırsal alanlarda daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“O projeyi hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız”

Yatırımların ortak akılla yapılması gerektiğini aktaran İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Karaağaçta hayata geçirilmek istenen projenin süresinin bitmesine rağmen inşaatın halen bitmediğini söyledi.

Kırsal alanlara hizmet etmek asli görevleri olsa da şehirdeki seçmene de hizmet etmenin görevleri arasında olduklarını ifade eden Geçmiş; “Onların da talep ve ihtiyaçlarını çözmeliyiz. Burada en büyük sıkıntı Karaağaç’ta Yeşeren Umutlar Projesi’nin yapım süresi bitti. Ama inşaat bitmedi. Bu ortak projelerde en büyük sıkıntımız sürdürülebilirliğinin olmadığı projeler geliyor kaynakları aktarıyoruz. Bu işler neden planlandığı gibi bitmiyor. 2 milyon 50 bin liralık maliyeti iki misline kadar çıktı. Ödenek sıkıntısı yaşanıyor. Biz özel idare olarak destek veriyoruz ama kalkınma ajansı ben 1 kere verdim daha ödeme yapmam diyor. O projeyi yarım mı bırakacağız. Hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Bu yüzden sorun ve talepler önceden anlatılırsa biz burada tüm yatırımlara destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Özlem Ceylan