KAR PANİK ATAĞI TETİKLİYOR.....
Kar paniği tıp dilinde 'Panik atak' diye adlandırılan psikolojik hastalığın bir uzantısı sayılmaktadır.
Kar paniği tıp dilinde "Panik atak" diye adlandırılan psikolojik hastalığın bir uzantısı sayılmaktadır. İskandinav ülkelerinde yapılan bilimsel araştırmalar göstermektedir ki kış aylarında panik atak hastalığı olan kişilerde aynı davranış modelleri ortaya çıkmaktadır. Universal Kadıköy Hastanesi Nöropisikiyatri Uzmanı Dr. Yusuf Karaosmanoğlu kar paniğinin hastalar üzerindeki etkilerini ve olumsuzluklarını şöyle ifade ediyor.
Son günlerde yaşanan yoğun kar yağışı, ülke genelindeki ısınma, barınma, beslenme sorunları, trafik kazalarında artışlar, yaralanmalar ve ölümler, yollarda mahsur kalmalar, karlı tepelerde donma halleri, kara, hava ve deniz ulaşımnındaki aksamalar pekçok sosyo-ekonomik problemi beraberinde getirmekle birlikte bazı hastalıkları da tetikliyor.
Solunum yolu hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları, yaşlılık hastalıkları, mevsimsel hastalıklar, bunun yanısıra karda ve buzda yürürken düşmelere bağlı oluşan kırıklar, kafa travmaları gibi beklenmeyen olayları beraberinde getiriyor.
Bütün bunların dışında yoğun kar yağışının tetiklediği bir hastalık daha var ki, o da kar paniğine bağlı panik atak gelişmesi. Bilimsel araştırmaların yoğun şekilde yapıldığı İskandinav ülkelerinde kış aylarında panik atak hastalığı olan insanların uzun süre evlerinden dışarı çıkmadıkları gözlemlenmiştir. Bu durumun nedenleri araştırıldığında kişilerin ev dışında başlarına bir felaket gelmesinden korkmakta oldukları anlaşılmıştır.
Psikolojik açıdan "dayanıksızlık şeması" adı altında adlandırılan bu kişiler, kişisel güvenlikleri veya sevdiklerinin güvenliği konusunda abartılmış bir endişe taşırlar. Dünyayı her an başlarına gelebilecek tehlikelerle dolu olarak görürler. Bu sebepten dolayı panik hallerini arttırabilecek aktivitelerden uzak dururlar. Soğuk ve karlı kış günlerinde evlerine kapanıp dışarıdaki sözde tehlikelerden kendilerini korumuş olduklarını düşünürler.
Panik atağın temelinde çocuklukta yaşanan olumsuzluklar büyük rol oynar. Buna bağlı olarak dayanıksızlık şeması adı verilen dört çeşit korku vardır.
1- Sağlık ve hastalık korkusu
2- Tehlike ile karşılaşma korkusu
3- Parasız kalma korkusu
4- Kontrolü kaybetme korkusu
Panik atak yaşamakta olan kişilerde bu belirtilerin bir kaçı veya hepsi bulunabilir. Panik atak hastalığının iyileşme sürecinin zor olduğu bilinmekle birlikte tedavisi mümkündür. Panik atak hastaları kendi başlarına mevcut korkuları ile baş edemiyorlarsa, profesyonel destek amacıyla bir terapiste başvurmalıdırlar.