'Kanal değil, çözüm istiyoruz'
DSİ tarafından yapılacak olan By-pass kanalının çözüm değil, sorun getireceğini belirten vatandaşlar, ' Bosnaköy'den itibaren geri tepecek olan suyu nasıl tahliye edecekler. Kanal çözüm değil, sorun getirecek' dediler.
Taşkınların önlenmesi için Meriç nehrine yapılacak olan ByPass kanalının çözüm değil sorun getireceğini belirten vatandaşların hukuk mücadelesi sürüyor. Kanalın iyiniyetli bir girişim olduğunu ancak sorunu çözmeyeceğini belirten vatandaşlar, “Zaman içinde kanalın ne kadar yanlış bir proje olduğu görülecektir ama iş işten geçecek” dediler.
“ACELEYE GETİRİLDİ”
Projenin aceleye getirildiğini ve gerekli incelemelerin yapılmadan karar alındığını belirten İl Tarım eski Müdürü Mehmet Bilat, Karağaaç ve Bosnaköy bölgesinde arazisi olan herkesin bu projeye karşı olduğunu, çünkü taşkınları bu kişilerin birebir yaşadığını belirterek gerekli “Bu proje teknik be bilimden uzaktır. Taşkını önleyecek değil aksine Bosna ve Karaağaç arazilerinin yaklaşık 10 bin dönümlük bir kısmını kullanılamaz hale getirecektir. Çünkü Meriç nehir yatağı kanal Karaağaç’ın nehre birleştiği noktadan itibaren 1.200-1.300 m3/s debiyi taşıyamayacak kadar tıkalıdır. Bir baraj gövdesi gibi duvar vardır. Nehir yatağı bu noktada 200 metre genişliğinde olmasına rağmen, 500 metre ileride genişliği 85 metreye kadar daralmaktadır. Bu bölgede atıkları nehre vermek için 3 metre yüksekliğinde beton duvar vardır ve Yunanistan’ın kışlık seddesi taşla kaplı mahmuz oluşacak şekildedir. İllegal geçişleri önlemek için Yunanistan tarafından 4 metre yüksekliğinde tel örgü vardır ve suyun akışı burada engellenmektedir. Bunlarla birlikte Kanal Karaağaç’ın biteceği alanda üzeri sık ağaçlarla kaplı adalar vardır ve buraya ulaşan su geri dönüş yaparak ekili arazileri sular altında bırakacaktır. Kanal yapılması ile birlikte bu geriye dönen su drenaj kanalları da kapanacağı için bölgede kalacak ve zarar verecektir hukuki girişimleri başlattıklarını söyledi. Bilat,” dedi.
“PROJE YENİDEN İNCELENSİN”
Projenin yaranda çok zarar getireceğini belirten Mehmet Bilat, “ Lavabonun dış gideri tıkalı ama siz lavaboya çare arıyorsunuz. Çiftçinin sözüne kulak verilmeli ve bu proje yeniden ele alınmalıdır. Yaklaşık 10 bin dönüm arazi kanala kurban edilecek ve düzenli geliri olan çiftçi sadece kamulaştırma bedeline mahkum edilecektir. Uzmanlar gelip çiftçi ile görüşsün, burada yıllarca yaşayan bizler ile görüşsün. En önemlisi bölgeyi bizimle gezip sorunu görsünler. Telafi edilemeyecek zararlar olmadan bir önlem alınsın. Biz projeye iyi niyetli olarak bakıyoruz ama masa başından proje olmaz” diyerek, yetkilileri uyardı.
Durdu Ünsal