KADINLARDAN EŞİTLİKÇİ YASAL DÜZENLEME TALEBİ
Edirne Cumhuriyet Kadınları Derneği, 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi ve derneği kuruluşunun 22'inci yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Mine Hepgüllü 'Siyasette kadınların kaderi, erkeklerin iki dudağı arasında. Biz kadınlar siyasette karar verici, yasa yapıcı oranlarda var olursak, kadın cinayetlerini de engelleriz, sizlerin bir türlü düzeltemediği ekonomiyi de düzeltiriz, ülkenin tüm yakıcı sorunlarını da çözeriz' dedi.
“5 Aralık bir kadın devrimidir”
Dernek binasında düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Edirne Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Mine Hepgüllü, “Türk Kadının ve Avrupa'nın, dünyanın onlarca ülkesinden, onlarca yıl önce kazandığı Seçme ve Seçilme Hakkının yıldönümü olan 5 Aralık tarihi, aynı zamanda Cumhuriyet Kadınları Derneğimizin de kuruluş yıldönümüdür. 5 Aralık tarihi derneğimizin kuruluş günü olarak özellikle seçilmiştir. Aslında bir kadın devrimi olan, Türk Kadınını Cumhuriyetin öznesi yapan, Cumhuriyet Devrimlerinin en önemlisi Kadınların Siyasal Haklarının verildiği yasal düzenlemedir. Bu yasal düzenleme; ülkemizde Demokrasi, Eşitlik ve Kadının İnsan Hakları açısından çağ atlatan bir Devrimdir.” Şeklinde konuştu.
“Meclislerimiz hala erkeklerin egemen olduğu meclislerdir”
Her yıl 5 Aralık tarihinde, kuruluşlarını ve siyasal haklarını kazanışlarını şevkle ve aynı zamanda buruk bir sevinçle kutladıklarını dile getiren Hepgüllü, “Çünkü yasalardaki siyasal haklarımız 85 yıl geçmesine rağmen yaşama geçmedi. Seçmen olarak bu hakkı kullanabiliyoruz, hiçbir engel yok. Hatta teşvik var. Siyasal partiler, iktidarlar kadınların sadece seçmen olarak yasal haklarını kullanmalarından son derece hoşnutlar. Atatürk'ten sonra yerel ve genel parlamentolarda kadınların birdenbire yok olduğunu görüyoruz. Bunca yıl sonra meclislerimiz hala Erkek Egemen Meclislerdir. Yerel parlamentolarda durum daha da kötüdür. Hiç kadın üyenin olmadığı meclislerimiz var. Kadınların siyasal haklarını bizden onlarca yıl sonra alan pek çok ülke bizi fersah fersah geçti.” Açıklamalarında bulundu.
“Siyasette kadınların kaderi, erkeklerin iki dudağı arasında”
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların, karar verici meclislerde ancak sembolik olarak yer aldığını belirten Hepgüllü, “Siyasette kadınların kaderi, erkeklerin iki dudağı arasında. Seçiciler ve liste yapıcılar hep erkek. Nadir sayıdaki kadın seçicilerde aslında erkek egemen siyasetin hizmetkârlarıdır. Listelere kendilerine söylenen erkekleri yazarlar. Ülkemizde cinsiyet ayrımcılığının en ağır biçimde yaşandığı alan siyasettir. Kadınların siyasal haklarının gaspı, tüm haklarının ihlaline, gaspına neden olmaktadır. Günümüzde kadınlar bırakın siyasal haklarını, birincil insan hakkı olan yaşam haklarının peşine düştüler. Kadın cinayetlerindeki artış bir kadın kırımı noktasına gelmiştir. Bu yakıcı sorunun çözümü kadının siyasal katılımındadır. Yerel ve genel parlamentolarda yarısı kadın olursa bu sorunun derhal çözüldüğünü görürüz.” Dedi.
Tüm siyasi partilere seslenen Hepgüllü, “En kısa zamanda Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanununda gerekli değişiklikleri yaparak, eşitlikçi cinsiyet kotası için yasal düzenleme yapın. Yaşama geçmesi için politika üretin. Biz kadınlar siyasette karar verici, yasa yapıcı oranlarda var olursak, kadın cinayetlerini de engelleriz, sizlerin bir türlü düzeltemediği ekonomiyi de düzeltiriz, ülkenin tüm yakıcı sorunlarını da çözeriz.” İfadelerini kullandı.
Düzenlenen basın toplantısına, Belediye Başkan Vekili Filiz Gencan Akın, İl Genel Meclis Üyesi ve CHP Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Medrese Ali Bey Mahalle Muhtarı Nesrin Çağlar, MHP kadın kolları, Edirne Tüketici Hakları Derneği Başkanı Murat Kocabaş katıldı.
Burcu Temel