'İşler yürüsün yeter mantığı'

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Asistan Hekimleri, 'biz asistan hekimler olarak polikliniklerde veya kliniklerde sadece " hizmet veren " kimliğini bırakıp " eğitim alan" kimliğine de yakışır şekilde çalışma hakkımızı istiyoruz' dediler

'İşler yürüsün yeter mantığı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Hastanede açıklama yapan  Asistan hekimler, “Bizler kutsal bir mesleğin her biri ayrı özellikleri olan farklı kısımlarını hakkı ile öğrenerek insanlığa hizmet amacı ile burada canımızı dişimize takarak, saatlerimizi günlere aktararak, gerektiğinde ailelerimizi geri plana atarak çalışırken artık bize layık görülen bu davranışları kabul etmiyoruz. Maalesef sadece performans sistemine dayandırılan ve ‘işler yürüsün yeter’ anlayışının hakim olduğu hastanemizde artık biz asistan hekimler olarak polikliniklerde veya kliniklerde sadece  " hizmet veren " kimliğini bırakıp " eğitim alan" kimliğine de yakışır şekilde çalışma hakkımızı istiyoruz. Performans ve sadece işlerin dönmesi anlayışının sonucunda, hekimler arasındaki usta-çırak ilişkisi anlamsız bir hiyerarşiye dönüşmüş, varlığının temel nedeni uzmanlık eğitimi almak olan biz asistan hekimler, bu hiyerarşinin en alt basamağında olup, hizmet üretiminin temel direği haline getirilip, yataklı servislerde olabileceğinden fazla sayıda hasta takip ettiriliyor ve polikliniklerde tek başımıza 40-50 hasta bakmaya zorlanıyoruz.

Her gün daha fazla kar elde etmek isteyen bir sağlık sisteminin tüm angaryasını omuzlayan, 36 saat çalışan, yeterli ve uluslararası standartlara uygun bir eğitim almaktan çok uzakta olan asistan hekimler olarak biz, dinlenememe, eğitim alamama, yöneticilerin iki dudağı arasındaki ve garantisi olmayan ek ücretlendirme sisteminde, yasal hakkımız olan ve zamanında yatmayan nöbet ücretleri altında ve sadece hizmet ve kar amacı güdülen bu sisteminin ağırlığı altında eziliyoruz.Mevcut sağlık sistemi sadece biz asistan hekimleri, uzman doktorları değil; ebesinden, hemşiresine, sağlık memurundan, sağlık teknisyenine kadar tüm sağlık çalışanlarını çok olumsuz etkilemekte, birbirimizden ayırmakta ve mutsuz çoğunluklar yaratmaktan başka bir işlevi bulunmamaktadır. Hiçbir sağlık çalışanı emeğinin karşılığını tam olarak alamamaktadır.Gelinen noktada biz asistan hekimlere özel olan uzmanlık eğitimi ile ilgili sıkıntılarımız bugüne kadar hep geri plana atılmıştır. Sorunlarımızın bekleyerek, birileri tarafından, ya da kendiliğinden çözülebileceğini  düşünmüyoruz. Asistanlar olarak, zaman bir adım öne çıkma zamanıdır. Bu bağlamda aşağıdaki taleplerimizin yerine getirilmemesi durumunda asistan hekimler olarak tarafımızdan belirlenecek bir günde iş bırakma planımızın olduğunu duyuruyoruz.”  Dediler.

AA