İşkencenin yeni şekli
Yurt dışından ithal edilen hayvanlara eziyet yapılıyor. Kapıkule gümrük kapısındaki tırlarda sıkışan ve ölen hayvanlar, hayvan hakları temsilcilerini şok etti.
Yurt dışından ithal edilen hayvanlara eziyet yapılıyor. Kapıkule gümrük kapısındaki tırlarda sıkışan ve ölen hayvanlar, hayvan hakları temsilcilerini şok etti.
Türkiye'nin hayvan ithalatına başlamasının ardından Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan yurda sokulan hayvanların taşıma koşullarını incelemek için Avrupa'dan Türkiye'ye gelen hayvan hakları örgütlerinin temsilcileri, sınırda aç ve susuz olarak araçlar içerisinde bekleyen hayvanların zarar gördüğünü söyledi. Hayvan haklarını korumayı amaçlayan Hollanda merkezli Eyes on Animals ve Almanya merkezli Animal Welfare Foundation örgütlerinin yetkilileri, ithal hayvanların taşınma koşullarını incelemek üzere dördüncü kez Kapıkule Gümrük Kapısı'na geldi. Yurda giriş yaptıktan sonra sağlık kontrolü yapılması ve uygunluk belgesi verilmesi için TIR'ların içinde günlerce bekleyen hayvanların açlık ve susuzlukla mücadele ettiğini söyleyen hayvan severler, işlemlerin hızlandırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini belirtti. Yunanistan'dan ithal edilen koyunların bulunduğu bir TIR'ın, beş gündür işlemler için bekletildiğini söyleyen Eyes on Animals Raportörü Lesley Moffat, koyunların araç içerisinde beklemesinin doğru olmadığını belirtti. Araç içerisinde yaklaşık 400 koyun olduğunu belirten Moffat, "Koyunlar 5 gündür dorsenin içinde aç ve susuz olarak bekliyorlar ve ne zaman yola devam edeceklerini bilmiyoruz. 5 tanesinin öldüğünü gördük. Geniş bir alana ihtiyaç duyuyorlar. İşlemlerin tamamlanması beklenirken, hayvanlar araçtan indirilip su ve yem verilmelidir" dedi. Kapıkule'ye son bir yılda 4 kez geldiklerini ve her gelişlerinde hayvanların ciddi zarar gördüğünü tespit ettiklerini belirten Moffat, "Hayvanlar uzun süre bekliyorlar ve değişen bir şey yok. Bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Hayvanlar için çok üzgünüz. Bazen sürücüler su ve yem veriyorlar ama araçlarda çok sayıda hayvan olduğu için hepsi bu imkândan yararlanamıyor. Ve korkunç koku nedeniyle nefes almakta zorlanıyorlar" diye konuştu.
Animal Welfare Raportörü Iris Baumgartner da, "Avrupa ülkelerinden birçok hayvan Türkiye'ye ithal ediliyor. Burada sorunlar var çünkü hayvanlar çok uzak mesafelerden aç ve susuz bir şekilde ithal ediliyorlar. Ve buraya ulaştıklarında bazıları güçsüz düşüyor. Bize göre ölen veya ölmesi muhtemel hayvanların nakline devam edilmemelidir. Burada araç içinde bekletilmek yerine oluşturulan bir alanda bekletilmeliler" dedi. Geçtiğimiz ay, Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan yurda sokulan ithal büyük ve küçükbaş hayvanların bazılarının, sağlık kontrolünden geçirildikleri kontrol noktasında telef oldukları iddia edilmişti. Hayvanların bakımsızlıktan öldükleri iddia edilirken, kontrol noktasının 100 metre ilerisindeki hafriyat sahasında onlarca hayvan leşi bulunmuştu.