İlim ve hizmete adanmış bir hayat

'İkindi Buluşmaları'nda bu hafta, hayatını ilim ve hizmete adayan Edirne eski müftüsü İbrahim Koçaşlı Hoca'yı ağırlayan Edirne Mimar Sinan Vakfı, belgesel niteliğinde bir programa imza attı.

İlim ve hizmete adanmış bir hayat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkan Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın açılışında konuşan Vakfın kurucusu Hasan Gümüş, Koçaşlı'nın yaklaşık seksen yıllık hayatının yarıdan fazlasını Edirne'de geçirdiğini hatırlatarak "İlim ve irfan adamı İbrahim Koçaşlı Hocamız, Cumhuriyet Türkiyesinde Edirne'ye renk ve emek vermiş en önemli kişidir" dedi. Salon dışına taşan çok sayıda Edirnelinin ilgi ile takip ettiği programda Koçaşlı Hoca, hayatı hakkında bilgiler vererek çeşitli hatıralarını paylaştı.

Açılış konuşmasında, bu tür programları yaklaşık otuz yıldır sürdürdüklerini belirten Hasan Gümüş şunları kaydetti: "Bu sürede Kuran-ı Kerim tefsirini ders olarak iki defa bitirdik. Buhari-i Şerif'i de hatmettik. Fıkıh derslerinde Kuduri'yi ve fıkıh usulünü işledik. Mesnevi dersleri yaptık. En son geçtiğimiz yıl Peygamber Efendimiz'in ve ardından dört büyük halifenin hayatlarını işledik. Akademi mahiyetindeki bu programlarımızdan bugüne kadar binden fazla kişiyi mezun etmişiz. Bu sezon, Yolumuzu Aydınlatanlar başlığıyla devam ediyoruz. İlk olarak İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin hayatını işlemeye başladık. Bugün ise aramızda, bu büyüklerin yaşayanlarından bir değerli insan, İbrahim Koçaşlı Hocamız var."

 İbrahim Koçaşlı Hoca'yı takdim eden Vakfın kurucusu Hasan Gümüş, Edirne'nin İslam tarihinin önemli kültür ve medeniyet havzalarından biri olan Rumeli havzasının başkenti olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihte Edirne'de çok önemli ilim, fikir, gönül ve siyaset adamları yetişmiş ve yaşamıştır. Fatih Sultan Mehmet, Sultan Murad Hüdavendigar, Sultan 2. Murat, Molla Gürani, Fahreddin-i Acemi, Hasan Sezai Gülşeni, Müftiyy üs-Sekaleyn İbn Kemal, Kınalızade Ali Efendi, Hacı Bayram-ı Veli, Şair Neşati bunlardandır. Cumhuriyet dönemine geldiğimizde ise, seksen yıllık ömrünün yarıdan fazlasını Edirne'ye hizmetle geçirmiş ilim ve irfan adamı İbrahim Koçaşlı Hocamız, Edirne'ye renk ve emek vermiş en önemli kişidir."

KURAN’IN YASAK OLDUĞU YILLAR

1934 yılında Konya’nın (Şimdi Karaman) Ermenek İlçesine bağlı Halimiye Köyünde doğduğunu söyleyen İbrahim Koçaşlı ilk eğitimini köyün imamı olan babasından aldığını belirterek tahsil ve görev hayatına dair şunları söyledi: “1940 lı yılların başlarında Kuran öğretimi yasak olduğu için babamız erkenden kalkar, güneş doğmadan pencereye siyah perde çeker ve mum ışığında bize Kuran dersi verirdi. Ancak sık sık baskınlar olurdu. Daha sonra ilim öğretildiğini duyduğum için Diyarbakır’a gittim. Ancak hocalar Kürtçe ders verdiği için , ben de anlamadığımdan Kayseri’ye geldim. Allah razı olsun, dönemin Kayseri Müftüsü Hasan Hüseyin Aksakal Hoca, müftülüğün altında bir odayı bana tahsis etti. Çeşitli hocalardan dersler aldım. Daha sonra Konya’ya döndüm. Konya’da da başta merhum Tahir Büyükkörükçü Hoca olmak üzere çeşitli alimlerden ders okudum. İstanbul ve Balıkesir’de uzun yıllar vaizlik görevinde bulundum. 1972 yılında Edirne müftülüğüne tayin edildim. Yaklaşık yirmi yıl bu görevde kaldıktan sonra Erzurum Müftülüğü ve Tacikistan Büyükelçiliğimizde dini ataşe olarak görev yaptım. Dönüşte Başkanlık vaizi olarak Türkiye’nin her yerinde konferanslar verdim. En son Edirne’de vaiz olarak görev yaptıktan sonra emekli oldum.”Çocukluğunda dini eğitim verilmesinin yasak olduğu yıllara ait hatıralarını, kendilerinin ve başta babası olmak üzere hocalarının maruz kaldığı jandarma baskılarını anlatırken duygulanan İbrahim Koçaşlı Hoca gözyaşlarını tutamadı.

Programın ardından katılımcılar, Balkan Kültür Merkezi önünde İbrahim Koçaşlı Hoca ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.