İl Özel İdaresi 2020 yılı bütçesi oylandı
Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı bütçe görüşmelerinin son toplantısı yapıldı. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında toplanan meclis üyeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç ve komisyon üyeleri tarafından hazırlanan 2020 Mali Yılı Performans Programını ve Bütçe tasarısını görüştü.
11’inci toplantının 19’uncu birleşimi yoklama ile açıldı ve tutanak özetleri okundu. 18 maddeden oluşan 2020 Mali Yılı Bütçe Kararnamesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç tarafından okunarak oylamaya sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Alaaddin Uğur ve yardımcıları ile birim müdürlerinin de katıldığı toplantıda Komisyon Başkanı Şenol Kılıç, raporu okudu.
Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Şenol Kılıç sunulan bütçe tasarısında ilk önce ilçe özel idarelerinin ödenekleri hakkında meclis üyelerine sunum yaptı.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç, Kurumsal, Fonksiyonel 1. Düzey 2020 Gider Bütçe Tasarısı meclis üyelerine aktardı.
Söz konusu tasarıda; Özel Kalem Müdürlüğü’ne 1 milyon 400 bin TL, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne 32 milyon 982 bin 672 TL, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne 100 bin 3 TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne 30 milyon 96 bin 46 TL, Yazı İşleri Müdürlüğü’ne 60 bin TL, Plan Proje Müdürlüğü’ne 12 milyon 533 bin 112 TL, Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne 8 milyon 294 bin 709 TL, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne 473 bin 922 TL, Hukuk Müşavirliği’ne 300 bin TL, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne 34 bin 603 TL Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne 3 milyon 459 bin 111 TL ödenek ayrılmasına karar verildi. Söz konusu bütçe taslağı oy birliğiyle kabul edildi.
Toplam gelir 90 milyon TL olarak belirlendi
Edirne İl Özel İdaresi 2020 gelir tahmini 1’inci düzey rakamlarını meclis üyelerine sunan Komisyon Başkanı Kılıç, vergi gelirleri 537 bin TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 1 milyon 252 bin TL, diğer gelirler 88 milyon 211 bin TL olmak üzere toplam 90 milyon TL olduğunu söyledi.
2020 gelir tahmini 1. Düzey 90 milyon TL’lik bütçe oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş; “Mali yılı taslak bütçemiz Edirne halkımıza 253 köye, 9 ilçeye ve 7 beldeye hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“Bütçede ön plana çıkan iki fonksiyon var”
İl Özel İdare Genel Sekreteri Alaaddin Uğur; “2020 mali yılı bütçe tasarısı uzun bir çalışma döneminin sonunda şekillendi ve 90 milyon TL olarak kabul edildi. Bu bütçenin Edirne’mize hayırlı olmasını diliyorum. Bu rakamın yaklaşık yüzde 50’lik kısmı bir yatırım bütçesi olarak planlandı. Yani 45 milyonluk kısmı yatırım bütçesi olarak planlanmış durumda. Geri kalan yüzde 50’lik kısım da cari hizmet giderleri, personel ve sigorta giderleri, mal ve hizmet alımlarına transferlere ayrılmış durumda. Bütçemiz açığı olmayan bir bütçedir. 90 milyon gelir, 90 milyon gider olarak öngörüldüğü için bir finansman açığı görülmemektedir. Genel kamu ve eğitim hizmetleri bütçede ön plana çıkan iki fonksiyondur. Özellikle eğitim hizmetlerine kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yıl eğitim hizmetlerinde meclis üyelerimizin de desteği ile çeşitli atılımlar yaptık. 157 atölye açtık, çocuk trafik parkını kurduk. Yol yapımını ve tarımsal hizmetlere de devam edeceğiz. Ekonomik açıdan bakıldığında en önemli şeylerden birisi de yüzde 25 ile personel giderleridir. Ortaya çıkan sonuç yatırım ağırlıklı genel kamu eğitim hizmetlerine önem veren bir yaklaşımdır. Ama hali hazırdaki görevleri de sürdürmeyi planlayan bir bütçe tasarlanmış durumda. Bütçe gelirlerimiz de 90 milyondur. En önemli pay iller bankasından alınan pay yüzde 98’tir. Biraz iller bankasına bağlı olarak faaliyet gösteriyoruz. Yaptığımız bütçe gerçekçi bütçedir” açıklamasında bulundu.
“Gelir fakiri il özel idareyiz”
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş; “Yüzde 98 iller bankası payı olduğu için gelir fakiri il özel idaresi olduğumuz ortaya çıkıyor. Edirne’de 5 hudut kapısı var. Bunlardan il özel idaresinin yararlandığı hiç pay yok. Ama katkılarımız çok yüksek. Biz katkı veriyoruz, ama katkı göremiyoruz” dedi.
Özlem Ceylan