İklimine uyum sağlayan 'mucize bitki' safran hasat edildi

Edirne'nin ilk safran üreticisi Hasan Artan'ın öncülüğünde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün araştırma arazisinde ilk kez yetiştirilen safranın hasadı eczacılık fakültesi öğrencilerinin de katılımıyla yapıldı.

İklimine uyum sağlayan 'mucize bitki' safran hasat edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tarla Günü Etkinlikleri kapsamında insan sağlığı, ilaç ve gıda sanayiinde kullanımı nedeniyle günümüzde önemi giderek artan tarım ürünleri arasında yer alan mucize bitki safranın hasadı Karaağaç’taki Trakya araştırma arazisinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Mucize bitki olarak anılan ve ilaçtan, boya sanayi ve kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılan safran bitkisinin ekim Trakya’daki alanları her geçen gün genişliyor. Bu kapsamda Edirne’de ekilen safran, tanıtılarak hasat edildi. Çoğunlukla Safranbolu’da üretilen safran bitkisini orada gördükten sonra Edirne’de kendi arazisinde deneme amaçlı eken üretici Hasan Artan, bu bitkinin ekiminin kentte de yaygınlaşmasına vesile oldu.

“Edirne üretim bakımından yüksek potansiyele sahip”

Safranın boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığını ve kilogramının 30 ile 60 bin lira arasında satıldığını söyleyen Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Edirne’nin üretim bakımından oldukça yüksek potansiyele sahip olduğuna değindi.

Enstitü bünyesinde ayçiçeği, buğday, yem bitkileri, çeltik, ıslah çalışmalarının yanında tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde de araştırmalar yaptıklarını söyleyen Tülek, bu kapsamda Karaağaç’taki arazide 2021 yılında 55 civarında tıbbi aromatik bitki ekildiğini belirtti.

“Ülkemizde üretimini artırmayı planlıyoruz”

Bölgeye uyum sağlayan ve ekonomik öneme sahip olan türlerin belirlenerek bu sayının daha da arttırılmasının planlandığını aktaran Tülek, bu tür etkinliklerin paydaşların bir araya gelip bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını sağladığını ifade etti.

Safran hasadının ekim ortasından Kasım ortasına kadar devam ettiğini her gün toplama yapıldığını belirten Tülek; “Yaklaşık 1 aylık bir periyotta her gün topluyoruz. Safran gerçekten çok özel bir bitki. Antik çağlardan bu yana tarımı yapılan, değişik amaçlarla kullanılan kadim bir bitki. Biz safranın aynı bitki ismiyle isimlendirilen çiçeklerinin dişi çiçeklerinden faydalanıyoruz. Çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında bizler enstitü olarak değişik kurumlarla işbirliği halindeyiz. Osmanlı tıbbında da kullanılmış bir bitki. Ülkemizde üretimini artırmayı planlıyoruz. Ticari olarak da gramının 40 ile 50 lira arasında değer gördüğünü biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Üreticilerin bu çeşitleri kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak”

Tarımsal ürünlerin bulunduğu alanda 55 çeşit olduğunu ve bu çeşitleri daha çoğaltmak ve üreticilerin bu çeşitleri kullanarak ülke ekonomilerine katkı sağlamalarını amaçladıklarını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; “İnşallah burada çeşitlere bakıp, hangi çeşitlerin bölgemize uygun olduğunu gördükten sonra ekilişlerini yapmak istiyoruz. Ziraat Odası olarak o çeşitler üzerine de gerekli desteği verip üreticilerimize hem alım hem de satım garantisi vereceğiz" ifadelerine yer verdi.

3 yıl önce deneme amaçlı safran üretmeye başlayan Hasan Artan Safrana olan ilginin her geçen gün arttığını ve taleplere yetişemediğini söyledi.

Ekim sürecinin Ağustosta başlayıp Eylül’ün başına kadar devam ettiğini belirten Artan; “Verim ekimin ortasından kasımın ortasına kadar devam ediyor. Geliri çok yüksek, oldukça pahalı bir bitki. Biraz zorlukları var üretimde ama memnunum. Çok geri dönüş alıyoruz safran için. Türkiye'nin her tarafından soğan talep ediliyor. Ben bu sene taleplere yetişemedim açıkçası çünkü çok istek oldu. Verim arttıkça üretim de artıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Safran bitkilerinin hasadı için geldiklerini söyleyen Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinden Edanur Adıyaman; “Bu bitki bizim bölümümüz için çok önemli. İlaç yapımı olsun sağlık konusunda olsun oldukça öneme sahip. Zor bulunan bir bitki bu yüzden fiyatı da yüksek. Tedavi alanlarında da kullanılıyor. Sindirim sistemi bozuklukları, iltihap, yaşa bağlı zihinsel gerilik gibi hastalıklara iyi geliyor. Biz de bölümümüz dolayısıyla bu bitkiyi ileride kullanacağız. Bu bitkinin bu şekilde yaygınlaşması çok güzel. Bu durum ülkeye ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Safran bitkisini ilk defa gördüklerini söyleyen Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinden Azranur Bulan;  “Burada bizim için çok faydalı olacak bilgiler öğrendik. Hocamız bizi böyle bir etkinliğe getirdi. Bu bitkinin çok faydaları olduğunu öğrendik” dedi.

“Mucize bitki” olarak anılan, gıda, tekstil, parfüm ve ilaç sanayinde kullanılan kurutulmuş safranın kilosu 50 bin liradan, soğanlarının kilosu ise 200 liradan satılıyor. Hasat sonrası katılımcılara safranlı irmik helvası ikram edildi.

Özlem Ceylan