İKİZLER ER MEYDANINI SALLAYACAK
657'ncisi gerçekleştirilecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için heyecanlı bekleyiş sürerken, Antalyalı İsmail ve Turan Balaban ikiz kardeşler bir kez daha Kırkpınar tarihine damga vurmak için sabırsızlanıyorlar.
656’ncısı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finalde Orhan Okulu'yu yenmeyi başararak başpehlivanlığı kazanan İsmail Balaban, fiziki yapı olarak çevik olması ve teknikleri aniden refleks olarak uygulayabilme özelliğine sahip olması nedeniyle vatandaşlar tarafından büyük beğeni görüyor.
657’nci Kırkpınar randevusuna sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Başpehlivan İsmail Balaban, geçen yıl başpehlivanlığı kazandığı gibi bu yıl da hedefinin Sarayiçi Er Meydanı’nda altın kemerin sahibi olmak ve bu başarıyı sevenlerine armağan etmek olduğunu dile getirdi. Tarihi gün için Edirne’ye gelen Balaban kardeşler Cuma gününe kadar antrenmanları yapmayı planlıyorlar.
“1’inci Olmak İçin Hazırlandım”
Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da güreş müsabakaları için çok önceden çalışmalara başladığını ve en iyi şekilde hazırlandığını ifade eden Balaban, “Her güreşçinin hayali Sarayiçi Er Meydanı’nda kemer kuşanmak, birinci olmak ve altın kemerin sahibi olmaktır. Herkes bunun için çalışıyor. Güreşçiler bu hedefler doğrultusunda çalışıyor. Kolay değil, benim için de kolay olmayacak. Ama 2013 yılında da birincilik elde etmiştim. Geçtiğimiz yıl birinci oldum. Başaramayacağım bir şey değil. Daha önce başardığım gibi bu yıl da başaracağıma inanıyorum. Zorlu rakiplerim var. Bunun da bilincinde olarak ona göre çalışmalar yapıp en iyi şekilde hazırlandım” şeklinde konuştu.
“En büyük hayalim ikizimle finale kalmak”
En büyük hayallerinden birisinin de ikiz kardeşi Turan Balaban ile beraber Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde final yapmak olduğunu vurgulayan Başpehlivan İsmail, “Kardeşimle çocukluğumuzdan beri hayalimiz ikiz başpehlivan olarak başpehlivanlık kategorisinde güreş tutmak ve tarihe geçmekti. Bu ilki gerçekleştirdik. Tarihte ilk ikiz başpehlivan olmayı başardık. Şimdi de hayalimiz ikizimle beraber Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde final yapmaktır. İnşallah bu hedefler doğrultusunda da sahaya çıkıp mücadelemizi vereceğiz. Tabii ki kura şansımız da var. Kura şansında birbirimize düşme ihtimalimiz de var. İnşallah final zamanına kadar birbirimize düşmeyiz ve finale kalırız diyorum” diye konuştu.
“Kardeşlik duygusu bir kenara”
İkiz kardeşi ile güreşirken, ciddi anlamda güreştiği rakipleri gibi olmasa da resmi şekilde güreştiklerini dile getiren İsmail Balaban, “Kırkpınar’a kadar olan süreçte ikizimle 5-6 kez güreştik. Zaten antrenmanlarımızı birlikte de yapıyoruz. Güreş sırasında kardeşlik duygusunu bir kenara bırakıyoruz. Güreş sırasında o gün kim daha iyiyse o kazanıyor. Antrenmanlarda ikizimle biraz zorlanarak güreşiyoruz. Ama güreş müsabakalarında bazen takım için ne gerekiyorsa o yapıyoruz” dedi.
Altın kemerin sahibi İsmail Balaban, Başpehlivanlık kategorisine çıkmış her ismin kendisini ispatlayarak çıktığını, kimsenin kolay rakip olmadığını ve birçok favori isim olduğunu dile getirerek yağlı güreşte zekâ, kondisyon, teknik yapı olarak hepsinin bir bütün olması gerektiğinin altını çizdi.
“Puanlama konusunda sıkıntı görmüyorum”
Başpehlivan İsmail Balaban, puanlama eleştirilerine yönelik olarak ise hiçbir pehlivanın bilerek uzatmaya gidip kendini yorma gibi bir düşüncesi olmadığını herkesin bir an önce rakibini yenip kenara çekilmesi düşüncesinde olduğunu ifade ederek; “Denk kuvvetler olunca tabi müsabakalarda uzatmalara gidiliyor. Çünkü herkes en iyi şekilde hazırlanmış oluyor. O yüzden de maçlar uzatmalara gidebiliyor” dedi.
“BU YIL FARLI OLACAK”
Güreş çayırlarının hızla yükselen pehlivanlarından olan Turan Balaban ise, ikinci defa başpehlivanlık için güreş tutacak.
657. Tarihi Kırkpınar için geçtiğimiz yıl Kasım ayında antrenmanlara başladıklarını ifade eden Turan Balaban ise şunları kaydetti: “Bu yıl ikinci defa başpehlivanlık kategorisinde güreşeceğim. Geçen yıl benim için biraz daha tecrübe olarak geçti. Bu yıl rakiplerimi daha fazla analiz etme şansım oldu. Güzel müsabakalar yaptığımı düşünüyorum. Bu yıl da birçok çalışmalar yaparak iyi bir şekilde hazırlandım. Kendimi iyi hissediyorum. İnşallah 657.Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde tarihe geçecek güzel güreşler yapmak istiyorum. Rabbim kardeşimle birlikte final yapmayı nasip etsin. Bunun için de elimden geleni yapacağım. Çocukluktan beri hayalimiz başpehlivan olarak tarihe geçmekti. Bunun ilkini başardık. Kardeşimle güreşmek çok ayrı bir duygu daha önce alt boylarda finallerimiz oldu. Üniversiteler arası minder güreşinde de finalimiz oldu. İnşallah Kırkpınar’da da bir finalimiz olur. Ailemizde iki tane başpehlivan oğlu olduğu için gurur duyuyorlar. Biz de onlara bu gururu ve mutluluğu yaşattığımız için çok sevinç duyuyoruz.”
2017 Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban ve kendisi gibi pehlivan ikiz kardeşi Turan Balaban, Trakya Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programının ilk yılını başarıyla tamamladıklarını belirterek, ayrıca bu yıl Trakya Üniversitesi ve Trakyalıları temsilen Kırkpınar Er Meydanında güreş yapacaklarını dile getirdiler.
Özlem Ceylan