'Hukuki süreç önemli'

Gıda denetimlerinde Hukuki sürecin önemli olduğunu belirten Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, "Numune için alınan gıdaların bozulmadan laboratuarlara teslim edilmesi gerekli" dedi.

'Hukuki süreç önemli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Trakya Kalkınma Ajansının desteği ile alınan''Gıda kontrol ve Numune Nakil Aracı''nın tanıtım toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, alınan araç ile Hukuki sorunların aşılacağını söyledi. İl Müdür vekili Necdet Bayırlı ile birlikte araç tanıtım toplantısı yapan Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, gıda kotrollerinde yetkili olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanlarının, daha önce hukuki sorunlar yaşadığını söyledi. İşyerlerinden alınan numunelerin sağlıklı bir ortamda taşınmadığı için daha sonra konunun yargıya taşındığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Tanç, " Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün bu alanla ilgili birimleri kontrollerini yapıyorlar. Ancak hukuki bir sürecin tamamlanması açısından bakıldığında o numunelerin alındığı yerden, gittiği laboratuara kadar sağlıklı ortamda muhafaza edilmesi hukuki açıdan çok önemlidir. Eğer bu geçen zaman bir bozulma söz konusu ise bir sonuç elde edebilmek hukuken mümkün değildir. Bu nedenle böyle bir aracın varlığı bu alanda çalışan arkadaşların işini kolaylaştıracaktır. Bu araç numunelerin sağlıklı bir biçimde laboratuarlara ulaştırılması sağlanacaktır. Sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne değil, bir çok kamu kurum kuruluşlarının denetimlerine bu araç hizmet edecektir" dedi.

TÜRKİYE'DE İKİNCİ

Kalkınma Ajansı projesi ile alınan aracın Türkiye'de ikinci olduğunu belirten İl Müdür Vekili Necdet Bayırlı, gıda güvenliğinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çok önemsendiğini söyledi. Mobil araç ile güvenli denetim ve gıda transferi yapılacağını belirten Bayırlı '' Trakya Kalkınma Ajansı ile 2010 yılında yaptığımız görüşmelerde bu projeyi geliştirdik. İl Müdürlüğümüz tarafından gıda güvenliğini sağlamak ve insan sağlığını korumak için Trakya Kalkınma Ajansı'yla birlikte 48 bin 958 lira bütçeli bir proje yapılmış olup, bunun 36 bin 718 lirası Trakya Kalkınma Ajansı tarafından, 12 bin 240 lirası ise İl Müdürlüğümüz kaynaklarından karşılanarak bir adet gıda Kontrol ve Numune Nakil Aracı satın alınarak hizmete konmuştur. Bu araç, hassas numuneleri laboratuarlara daha hızlı bir şekilde ulaştırmamızı sağlayacak. Daha önce bu işlemleri baks kutularla yapıyorduk. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda yaptığımız denetimlerde numune alınması ve laboratuara nakledilmesi gerekiyor. Artık bu araç sayesinde üretim ve kontrol yerlerinden aldığımız numuneleri çok daha kısa sürede daha sağlıklı bir şekilde laboratuarlarımıza ulaştıracağız.

Numunenin alındığı sıcaklıkta laboratuara ulaşması bizim için çok önemli bu araç bizim işimizi çok kolaylaştıracaktır. Dondurulmuş gıdaları ulaştırmada sıkıntı yaşıyorduk. Türkiye'de bu tür araçlardan çok fazla yok, kalkınma ajanslarıyla proje yaparak bu tür araca sahip olan Sivas'ın ardından ikinci il Edirne oldu.'' dedi.