Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı

22-28 Nisan Aşı Haftası nedeniyle 'Aşı tereddüttü' konulu konferans düzenlendi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak aileler arasında giderek yaygınlaşan çocuklara aşı yaptırmama ile ilgili olarak 'Çok kirli bilgi var ki, doğruyla yanlışı ayırmazsak bu kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bu aşı tereddüdü bilgi yokluğundan ve bilmemekten ortaya çıkıyor." dedi.

Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Şimdiki aşılar geçmiştekilerden çok daha güvenli”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen konferansta konuşan Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak: “Aşı sadece aşılayan ve aşılanan arasında bir ilişki değildir. Ciddi bir güven ilişkisi barındırır. Aşı yapmak için bir hizmet ağına ihtiyaç vardır. O da aile hekimliğidir” dedi.

“Aşı çocuğumu hasta etti”

1996 yılında aşı yaptırmayan sağlık çalışanı ile görüştüğünü dile getiren Eskiocak:  “Aşının, çocuğunu hasta ettiğini söyledi. Yan etki diyeceğimiz bazı etkiler görülür. Ama ona rağmen yaptırıyoruz aşıları. Aşı yaptırdıktan sonra hasta yakınlarına yan etkilerinden ve yan etki sürelerinden bahsetmezsek aile aşıya tereddütle yaklaşır. Onun için bu konu da vatandaşlarımızı bilgilendirmeyi ihmal etmememiz gerekiyor” diyerek konuşmasını noktaladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2019 yılında açıkladığı on tehditten ikisinin aşı ile ilgili olduğunu açıkladığını dile getiren Prof. Dr. Eskiocak, "Biri grip salgını, diğeri ise aşı tereddütlüdür. Bilgi çağı ve internet bizim için çok önemli. Ancak orada o kadar çok kirli bilgi var ki, doğruyla yanlışı ayırmazsak bu kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bu aşı tereddüdü bilgi yokluğundan ve bilmemekten ortaya çıkıyor. 'Yarım doktor candan yarım imam dinden eder' denir." ifadelerini kullandı.

“Sağlık Aşılıyoruz”

22-28 Nisan Aşı Haftası nedeniyle ETSO’ da düzenlenen “Aşı tereddüttü” isimli toplantı, Doç. Dr. Nükhet Çiftdemir’in sunumuyla başladı. Vatandaşların daha bilinçli olabilmesi için çeşitli araştırmalar yaptığını açıklayan Çiftdemir: “ Aşılarımız koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli simgelerinden biridir. UNICEF verilerine göre 6 hastalık aşı ile önlenebilir. Bunlar; boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem nedeniyle olan çocuk ölümleri sayısı 1989’da 5 milyon iken bugün yılda 100 bin dolayındadır.” Dedi.

“Aşı olmayı reddedenlere hapis cezası”

1853’te çiçek salgınından dolayı İngiltere salgından kurtulmak için herkese zorunlu aşı yaptırdığını, aşı olmayı reddedenlerin hapis cezası uyguladığını belirten Doç. Dr. Nükhet Çiftdemir, son 20 yılda aşı tereddütleri nedeniyle birçok gruplar olduğu görülünce Dünya Sağlık Örgütü’nün de kendi içinde “aşı tereddütleri çalışma grubu” adında bir grup oluşturduğunu söyledi.

“Aşı karşıtı insanlar, aşı olmadan da sağlıklı olabileceğini düşünüyorlar”

Türkiye’de aşı karşıtlığı nedeniyle kaygılı olan birçok vaka ile karşılaştığı belirten Çiftdemir, aşı yaptırmayanların eğitim ve gelir düzeyinin daha düşük ve D vitamin desteğinin düşük olduğunu, alternatif tıp yöntemlerini daha çok kullandıklarını belirtti.

Konferansa Bulaşıcı olmayan hastalıklar birim sorumlusu Dr. Burcu Bakar, Halk sağlığı hizmetleri başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz’da katıldı.

Ecem Aydoğan- İpek Deniz