Hekimler ve sağlık çalışanları eylem yapacak
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Edirne'de de hekimler iş bırakacak. Özlük haklarının iyileştirilmesini talep eden sağlık çalışanları, 8 Ocak Salı günü saat 12.30'da Tıp Fakültesi Hastanesi önünde ‘Beyaz görevdeyiz' adı altında eylem yapacak. Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak 8 Şubat 2022 Salı günü aile sağlığı merkezleri de dâhil olmak üzere ülkede tüm sağlık birimlerinde iş bırakma kararı alındığını belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Altun, vatandaşlara acil sağlık hizmetleri dışında hastanelere gelmemeleri konusunda çağrıda bulundu.
Zorunlu sağlık hizmetleri aksatılmayacak
8 Şubat 2022 Salı günü gerçekleştirilecek iş bırakma eylemi kapsamında her yaşta acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları ve yoğun bakım hastalarının bakımı ile COVID-19 veya COVID-19 şüphesi ile sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurular geri çevrilmeyecek, poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, düzenlediği basın toplantısında 8 Ocak Salı günü saat 12.30’da Tıp Fakültesi Hastanesi önünde ‘Beyaz görevdeyiz’ adı altında eylem yapacaklarını duyurdu. Ekim ayında başlatılan eylemlik sürecinde seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, bu süreçte hekimlerin yaşadığı sorunları dile getirdiklerini ve yeni bir greve hazırlandıklarını aktardı.
“8 Şubat 2022 Salı günü iş bırakma yapılacak”
Hekimlerin hastalarına yeterli zaman ayırarak daha iyi bir sağlık hizmeti verme yönünde hareket etmek istediğini ifade eden Prof. Dr. Altun, “Hekim arkadaşlarımız her gün yüzlerce hastaya bakıyorlar. Çalışma koşullarımıza ilişkin düzenleme yapılmaması, Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmaması ve özlük haklarında iyileştirmeye gidilmemesi nedeniyle Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları tarafından 8 Şubat 2022 Salı günü iş bırakma yapılacaktır” dedi.
“Prof. Dr. Altun’dan vatandaşlara çağrı”
8 Şubat Salı günü acil sağlık sorunları haricinde sağlık kurumlarına gelmemesi yönünde vatandaşlara çağrıda bulunan Prof. Dr. Altun, “Bu konuda bize destek olunuz. Gelecekseniz de bizim saat 12.30’da TIP Fakültesi Hastanesi önündeki basın açıklamamamızda bizlere destek olmak için gelin. Halkımız bizim yanımızda olur ve bu sorunları görünür hale getirebilirsek onların daha nitelikli sağlık hizmeti alması yönündeki çabalarımızda yanımızda olursa çok memnun olacağız. Bu sorunları görünür hale getirmek ve halkın daha iyi sağlık hizmeti almasını sağlamak için çabalayan bir meslek grubuyuz” diye konuştu.
8 Şubat Salı günü ülkemizde gerek aile sağlığı merkezlerinde gerek hastanelerde rutin poliklinik işlemleri yapılmayacağını hatırlatan Prof. Dr. Altun, “Sadece acil sağlık sorunu olan insanlara acil servislerde hizmet verilecek. Bunlar içinde acil sağlık sorunu olan erişkin ya da çocuklar, diyaliz, kanser hastaları, riskli gebelikler hizmet alabilecek. Riskli gruplara yönelik sağlık hizmetleri sürdürülmeye devam edecek. Servislerde yatan hastaların tedavileri sürüyor olacak. Kovid-19 ile ilgili yakınması olan hastalara acil servisler vasıtasıyla hizmet verilecek” şeklinde açıklamada bulundu.
“Kovid-19’un bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyor”
Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak 8 Şubat 2022 Salı günü aile sağlığı merkezleri de dâhil olmak üzere ülkede tüm sağlık birimlerinde iş bırakma kararı alındığını belirten Prof. Dr. Altun, “Öncelikli olarak hekimlerin büyük çoğunluğunun maaşları yoksulluk sınırı altında kalmış durumda. Çok ciddi geçim kaygısı çekiyorlar. Çok riskli görevler yapan ve beraberinde uzun süreli görev yapan hekimlerin bir an evvel bu özlük hakları ile ilgili düzenlemelerin mutlaka yapılması gerekir. Pek çok hastanede döner sermaye ve nöbet ücretleri ödenmiyor. Ülkemizde ne yazık ki hemen her gün bir sağlık kurumunda sağlık çalışanları ve hekimlerinin şiddet haberi ile karşılaşıyoruz. En temel taleplerimizden birisi sağlıkta şiddeti önleyecek tarzdaki bir yasal düzenlemenin en kısa sürede çıkarılmasıdır. Emekli hekimlere yönelik de ortak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Kovid-19 başta olmak üzere bir meslek hastalığı yasasının çıkarılmasını istiyoruz. Kovid-19 salgını nedeniyle çok ciddi kayıplar yaşandı bunların arasında sağlık çalışanları da yer alıyor. Bunlar için mutlaka Kovid-19’un bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Genel Sekreter Dr. Sibel Sevinç Pekdemir, Veznedar Üye Dr. İmren Yeniocak ve üye Mehmet Akbal da katıldı.
Özlem Ceylan