Hayvan üreticisi kan ağlıyor
Devletten canlı kilosunu 11 liradan satın aldığı hayvanları, borçlarını ödeyebilmek için Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan pazarına getiren köylüler, fiyatların düşük olmasına ateş püskürdü.
Devletten canlı kilosunu 11 liradan satın aldığı hayvanları, borçlarını ödeyebilmek için Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan pazarına getiren köylüler, fiyatların düşük olmasına ateş püskürdü. Kurban bayramına bir hafta kala hayvan üreticileri, çeşitli borçlarını ödemede zorluk çekince, elindeki hayvanları Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış yerine getirerek satışa çıkarttı.
“KÖYLÜ İFLAS EDECEK”
Yaklaşık 400 büyükbaş ve 150 küçük hayvan satışa çıkartıldığı Canlı Hayvan Borsası’na Lalapaşa’nın Büyünlü köyünden gelen Recep Güven, Edirne Haber’e yaptığı açıklamada 50 yıldır çiftçilik yaptığını, tarım ve hayvancılıkla uğraştığını söyledi.
Hükümetin, çiftçiye hiçbir destek vermediğini ifade eden Güven, “Böyle devam etmesi halinde 2 yıl içinde köylü iflas etmiş olur” dedi. 1 ton yem ile bir ineğin fiyatının bin lira olduğunu iddia eden Güven, şöyle devam etti, “Bunu çiftçi kaldıramaz. Hükümet buna bir an evvel dur demeli. Bu çiftçinin elinden, ayağından tutulmadığı sürece bu çiftçi yok olur. Sayın Tarım Bakanı televizyonlara çıkıp boy göstermesin. Süt 1 lira, yem 1 lira. Burada parayı kasap kazanıyor. Üretici yok olup gidiyor. AK Parti hükümeti geldi geleli işler bozuk. Ben siyasi olarak sağ parti kökenli biriyim. Yalnız, göz göre göre de bu hükümete iyi demek de yanlış. Hükümete iyi diyen adam gitsin kendini doktora muayene ettirsin. Ben ayçiçeğini geçen yıl 1600 liradan, bu yıl ise 900 liradan verdim. Bu Allah’tan reva mı? Bunu gökten toplamadık. “
Karakasım Köyü’nden Tahir Dut ise 25 yıldır çiftçilik yaptığını ifade ederek, “Buradaki rezilliği görüyorsunuz, bunları yazın. Hayvanlarımız çok ucuza gidiyor. Büyük kasaplar para kazanıyor, biz ise zarar ediyoruz. Geçen yıl aldığımız yem bu yıl 2-3 misli zamlandı. Geçen yıl baskül fiyatları 12 liraydı. Bu yıl ise 7 lira” diye konuştu.