HAYDİ TÜRKİYE SANDIK BAŞINA
Referandum için son gün. Yarın sabah sandığa gidiyoruz. Referandum'da yurt içinde toplamda 55 milyon 319 bin 222 vatandaş oy kullanacak. Seçmen sayısı en fazla olan il ise İstanbul olurken seçmen sayısı en az olan il Bayburt oldu. Edirne'de 932 sandık kuruluyor. Seçmen sayımız ise 2015 yılına göre sadece 4 bin kişi arttı.
16 Şubat günü başlayan referandum süreci bu gece yarısı sona erecek. Yarın sabah vatandaşlar sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulundan yapılan açıklamaya göre Referandum’da yurt içinde toplamda 55 milyon 319 bin 222 vatandaş oy kullanacak. Seçmen sayısı en fazla olan il ise İstanbul olurken seçmen sayısı en az olan il Bayburt oldu. Anayasa değişikliğine ilişkin yapılacak olan Referandum’da sandık başında oy kullanacak seçmen sayısı ise 410 ile 415 arasında olacak. Diğer taraftan cezaevlerinde olan vatandaşlarında oy kullanabilmesi için sandıklar kurulacak. Ülke genelinde 164 bin sandık kurulacak.
EDİRNE’NİN SEÇMEN SAYISI 308 BİN 129
Edirne’nin seçmen sayısı ise 308 bin 129 İl genelinde 932 sandık kurulacak. Bu sandıklara cezaevlerinde kurulacak olan sandıklarda dahil. İl Merkezind ise 127 bin 958 seçmen 344 sandıkta oy kullanacak. Bu sandıkların 2 tanesi ise cezaevlerine kurulacak. Oy verme işlemi 08.00’de başlayacak ve 17.00’de sona erecek.
NELERİ OYLAYACAĞIZ?
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek. TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da birlikte yapılacak.
Özlem Ceylan