'Hatalara sünger çekiyoruz'
22 Bin dönüm alana Ceviz ekildiğini ancak istenen verimin alınamadığını belirten Vali Hasan Duruer, "Hatalara sünger çekiyoruz. Sorunu masaya yatırıp, nasıl çözebileceğimize birlikte karar verelim" dedi.
Devecihan Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Edirne Valisi Hasan Duruer, İlçe Kaymakamları, Gıda ve Tarım İl Müdürü Ömer Sarı, kooperatif başkanları ile ceviz üreticileri katıldı.
Vali Hasan Duruer, yaptığı konuşmada 16 aydır Edirne’de görev yaptığını anımsatarak, ilçelere ve köylere gittiğinde üreticiler hakkında bilgi aldığını belirtti.
Bu bilgiler çerçevesinde ceviz üreticilerinin bir kısmını da ziyaret ettiğini anlatan Duruer, “Çok uzun zamandır Edirne'de cevizcilik yapılıyor fakat bu cevizden istediğimiz alamıyoruz” dedi.
İstenilen verimin alınmamasının tek nedeninin yanlış yönlendirme olduğunu ifade eden Durer, şöyle devam etti: “Burada bizim yanlış yönlendirmemizin de büyük etkisi var. Bir takım bakım eksiklikleri var. Demek ki biz işleri bilerek yapmıyoruz. Bir takım yanlışlıkları da hep beraber yapıyoruz. Meyvecilikte olsun tarımda olsun en önemli konu; bilgidir. Özellikle meyvecilik ve fidancılık açısından söylüyorum, bilgi olmadan sadece ceviz dikmekle, sadece toprağınızın olmasıyla, sadece bakmakla bu işi elde edemiyoruz. Öncelikle doğru fidan olması gerekiyor ki yapacağınız işlerde de verim alabilesiniz. Bakın biçimde, çeşitte hatalar var. Yanlış yönlendirmeler var. Fakat burada hata vatandaşta değil, hata daha çok bizim yanlış yönlendirmemizden kaynaklanan bir takım yanlış argümanlardan kaynaklanıyor. Eğer doğru yönlendirilseydi, doğru bakım olabilseydi çok daha fazla verim alabilirdiniz. Avrupa'da 10 yılı geçen ağaçlarda asgari 30 kg verim alıyor. Dönüme 10 tane değil en az 15 tane dikiliyor. Toplam 21 bin dönüm arazi ve Türkiye'de en fazla cevizciliğin yapıldığı ve yapıldığını sandığımız yer Edirne. Önemli olan bundan sonra ne yapacağımız. Hatalara sünger çekiyoruz. Konuyla ilgili geçen hafta bu konuyla uğraşan Ağaçlandırma Genel Müdür Yardımcısı ile görüştüm ve kendisine "Bu kadar arazide cevizcilik yapıyoruz. Ancak verim alamıyoruz. Gelin birlikte çalışıp değerlendirelim" diye söyledim. Yarın da içinizden seçilecek olan 10 veya 15 kişiyle ayrıca toplantı yapmak istiyorum. Herkes sıkıntılarını dile getirsin. Masaya yatıralım. Nasıl çözebileceğimize birlikte karar verelim. Benim gördüğüm kadarıyla toprak yapısından itibaren sıkıntılar var. Budamaların usulüne uygun yapılması lazım. Belki verim artışını sağlayan en önemli hususlardan bir tanesi budamadır. Bilgi çok önemli. Eğer işi bilerek, profesyonelce yaparsak hamallık yapmamış oluruz. Bundan sonra ne yapacağımızı çok iyi kararlaştıralım. Gördüğüm kadarıyla mevcut ağaçların cinsini değiştirmemiz gerekiyor. Buna Orman Bakanlığı'nın karar vermesi gerekecek. Doğru fidanları ekmeliyiz. Dünyanın her tarafından cevizcilik yapılıyor fakat usulüne uygun yapılıyor. Çok ciddi verimler alınıyor. Yaprağından kabuğuna kadar istifade ediyorsunuz. Kök deyip geçmeyin, güneş yağından tutunda boya sanayine kadar her şeyinden istifade edilebiliniyor. Ama müşterek çalışmalıyız. Biz Özel İdare olarak bir miktar kaynak ayırdık. Tarım Bakanlığı'nın burada döner sermayede bütçesi var oradan da bir kaynak ayırmayı düşünüyoruz. Belki Orman Teşkilatı'ndan da bir ara yapacağımız görüşmeye bağlı olarak kaynak ayırıp sizin fidanlarınızın adına doğru fidan dediğimiz geç donlara dayanıklı fidanlarla değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum."
“4-5 KİLOGRAMDA KALDIK”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Osman Sarı da yaptığı konuşmada 21 bin 500 dekar da ceviz dikili bulunduğunu söyledi.
Bugün yapılan toplantının amacının dikiliş olan ceviz bahçelerinin genel değerlendirmesini yaparak geleceğe ışık tutmak istediklerini ifade eden Sarı, “Ağaç başı ortalama verimimiz yaklaşık 4-5 kilogramda kaldı. Bu verim çok düşük durumdadır. Bunun nedeni; bakım ve besleme yetersizliğinin yanında iklim şartlarından kaynaklanmakta” dedi.
Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Alpaslan Uysal modern cevizcilik konusunda bilgi verdi. Daha sonra ise sorunlar konuşuldu.