Hastayız hasta….

Edirne Devlet Hastanesinde günlük poliklinik oranı 5 binlere dayandı. Son 12 ay içinde Merkez, Keşan ve Uzunköprü devlet hastanelerine 2 milyon 159 bin kişi müracaat ederken, Sultan 1. Murat Hastanesinde yatak sayısı yetmez oldu.

Hastayız hasta….
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hasta sayısı her geçen gün artıyor. Yatarak ve ayakta tedavi olanların sayısında artışın hızla devam ettiğini belirten yetkililer, Edirne Sultan 1. Murat Hastanesindeki 445 yatağında artık ihtiyaca cevap vermediğini söylediler. Edirne Sultan 1. Murat, Keşan ve Uzunköprü hastanelerinde yılın son ayında  müracaat eden hasta sayısı 2 milyonu geçti. Bu kişilerin yaklaşık 500 bin tanesinin yatarak tedavi olduğunu belirten yetkililer, acil servislerde de iş yoğunluğunun arttığına dikkat çektiler. Geçmiş yıllara oranla hasta sayısının artmasının sadece hastalıklara bağlı olmadığını belirten uzmanlar, “Geçmiş yıllarda vatandaşlar en küçük bir şikayette hastaneye müracaat etmiyordu. Şimdi ise durum değişti, başı bile ağrıyan hemen hastaneye koşuyor. Acil servislere müracaat eden hastaların incelenmesi gerekiyor. Çünkü en ufak şikayet bile hastaneye gelmeye yetiyor. Oysa vatandaşlar öncelikle aile hekimine gitmiş olsa belki hastaneler bu kadar yoğun olmayacak. Aile hekimliğinin güçlenmesi gerekiyor” dediler.

YATAK SAYISI YETMİYOR

Devlet ve SSK Hastanesinin birleşerek tek çatı altında Sultan 1. Murat Hastanesi olması ile birlikte yatak sayısını  yeteceği düşünülürken, hasta sayısının çokluğu ile yatak sayısı yetmez  oldu. Halen 445 yatağa sahip olan hastanede yatan hastalar sıra bekliyor. Yatak sayısının artması gerektiğini ve normal de hastanenin yatak sayısının protokolde 475 olarak görüldüğünü belirten yetkililer, en kısa sürede Sağlık Bakanlığı tarafından yatak sayısının arttırılması konusunda gerekli çalışmanın yapılacağını beklediklerini söylediler.

İNTERNET SİTELERİ VE TELEVİZYON ÇOK ETKİLİ

Vatandaşların en küçük bir şikayette hastaneye gelmesinde internet siteleri ve televizyonun katkısının çok fazla olduğunu belirten uzmanlar, “Başı ağrıyan hemen internete bakıyor ve televizyondaki bir sağlık haberinden sonra kendinden şüphelenerek hastaneye müracaat diyor. Öyle hastalarla karşılaşıyoruz ki, internetten okuduğu veya televizyondan izlediği program sonrasında Kanser miyim gibi sözlerle bize geliyorlar. Bu tür haberlerin çok dikkatli verilmesi gerekiyor” dediler.

Özlem Ceylan