'Hapishanede tutulmadık'
Doktora çalışması nedeniyle bulunduğu Rusya'da vize ihlali nedeniyle 12 gün boyunca gözaltında tutulan T.Ü Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi Cemalettin Yavuz sınır dışı edilmesinin ardından Edirne'ye döndü.
Trakya Üniversitesinde düzenlenen basın toplantısında Yavuz, tutuldukları yerin hapishane değil, sınır dışı edileceklerin gözetim altında tutulduğu yabancılar şubesi olduğunu anlattı.
Rusça kursuna devam ederken, Federal Göçmen Şubesinden iki görevlinin üniversiteye geldiğini ve düşürülen uçak olayından bahsettiklerini kaydeden Yavuz, " 'Uçak düştü ve ardından emir geldi ve biz de genel kontrol amaçlı ülkemizdeki bütün yabancıların ne yaptığını, ne ettiğini araştırıyoruz' dediler. Suçlu muamelesi yaptılar. Bana sürekli genel kontrol amaçlı olduğunu söylediler. Mahkemede dalga geçer gibi bir yargılamaya tabi tutuldum. Yargılama sonunda 5 bin ruble para cezası, 5 yıl Rusya'ya giriş yasağı ve en az 10 gün Federal Göç Servisinde gözetimde tutulma kararı verildi" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Bir akademisyen olarak bu durumun psikolojik etkisi ne oldu" sorusunu Yavuz, şu şekilde yanıtladı:
"Psikolojik olarak pek etkilendiğimi söyleyemem, benim için ilk akşam, zor denilebilecek bir gün varsa o gündü. Orada benim tüm endişem, aileme ve eşime haber verememe kaygısıydı. Çünkü telefonun serbest olmadığını söylediler oraya giderken, internet yoktu ama telefon serbestti. Neyse ki telefonumda internet paketim vardı. Çok zorda olsa pencereden 10 yıl öncesi gibi telefonu yukarıya kaldırarak haberleşmeyi sağladık. Annem başıma gelenleri bugün öğrendi. Bir şekilde ondan saklamaya çalıştık. Çok kötü bir muameleye maruz kaldığımdan değil ama annelere açıklamak zor böyle durumları."
5 yıl sonra Rusya'ya gidecek misiniz ya da Rusça'yı öğrenmek için başka bir yöntem deneyecek misiniz sorusunu da Yavuz, "Ben oraya Rusya Federasyonu adına bir şey yapmaya gitmedim, kendi adıma ülkeme faydalı olmak için gittim. Bugün her şey normale dönse, yine giderim, kaldığım yerden devam ederim. Böyle bir kaygım yok. Onun dışında Rusça öğrenmeye devam etmekte bu olay benim için daha kamçılayıcı ve tetikleyici olur diye düşünüyorum" diye cevapladı.
REKTÖR YÖRÜK’TEN KINAMA
Yapılanları kınadığını belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yener Yörük ise yaptığı açıklamada, “Rusya Federasyonu Çuvaşistan’ın başkenti Çeboksarı’da 27 Kasım’da gözaltına alınan Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Cemalettin Yavuz bugün sabah ülkemize sağ salim geri dönmüştür.
Öğretim Elemanımız, Federal Göç Servisi’nin Çeboksarı’daki Yabancılar Şubesi’nde 12 gün boyunca gözaltında tutulmuş, hakkında sınır dışı edilme, 5 bin Ruble para cezası ve 5 yıl Rusya Federasyonu’na giriş yasağı kararı verilmiştir. Kazan Başkonsolosluğumuzun yürüttüğü görüşmeler sonucunda ilgili para cezasının ödenmesiyle bugün itibariyle 9 Aralık 2015 tarihinde öğretim elemanımızın sınır dışı edilerek ülkemize geri dönmesi sağlanmıştır.
Rusya’da doktora tezi ile ilgili araştırma yapmak üzere bulunmuş olan öğretim elemanımız Cemalettin Yavuz’a yöneltilen suçlama şu şekildedir: “Bilimsel ve teknik vize ile Çuvaşistan Devlet İnsani Bilimler Enstitüsü’nün davetlisi olarak geldiği Çeboksarı’da aynı zamanda Rusça kursu alması bu nedenle de vize ihlali yapması”.
Trakya Üniversitesi; geleceğe uzanan bir köprü olma hedefi ile ulusal ve uluslararası düzeyde bilim, sanat ve kültür alanlarında lider, tercih edilen ve saygınlığı olan bir üniversitedir. Ülkemizin diğer ülkelerle özellikle Balkanlarla olan ilişkilerini önemseyen ve bu anlamda üreteceği bilgi ve gerçekleştireceği projelerle bilim, dil, tarih, kültür, sanat, sosyal ve ekonomi konularında güçlü, güvenilir, saygın bir eğitim ve araştırma kurumu olmak Üniversitemizin vizyonudur.
Trakya Üniversitesi olarak Üniversitemiz hedeflerine, vizyonuna ve çalışma prensiplerimize tam olarak ters düşen “Öğretim Elemanımızın akademik çalışmaları sebebiyle Rusya’da bulunması sırasında Rusça öğrendiği için gözaltına alınmasını ve kendisi hakkında alınan sınır dışı edilme, 5 bin Ruble para cezası ve 5 yıl Rusya Federasyonu’na giriş yasağı kararını” kınıyoruz. Bilim insanına yapılan bu uygulamaların ilkel reflekslerden yola çıkan çağdışı, akıldışı ve bilimdışı olduğunu belirtirken Rusya’da Rusça öğrenmek suçlamasını da tarihe geçecek ironi olarak vurgulamak isterim. Öğretim elemanımıza uygulanan bu durumu Balkan Üniversiteler Birliği Başkanı olarak Avrupa Üniversiteler Birliğine (EUA) de bildireceğim.
Toplumsal bütünleşme ve barış içinde beraber yaşayabilme toplumların ortak gelecekleri açısından önemlidir. Gözaltına alınma olayı ve ilgili karar, diğer Üniversiteler ile Üniversitemiz arasında iletişim ve bilim alışverişi gerçekleşirken Rusya Üniversiteleri ve Üniversitemiz işbirliğine şüphesiz zarar verme riski taşınmasına neden olmuştur. Bu da toplumların karşılıklı menfaatine aykırıdır.
Trakya Üniversitesi olarak Dışişleri Bakanlığımıza, Kazan Başkonsolosumuz Turhan Dilmaç ve Moskova Büyükelçimiz Ümit Yardım’a öğretim elemanımızın gözaltı süresince göstermiş oldukları ilgi, takip ve desteklerinden dolayı minnetlerimizi sunarız.” Dedi.AA