Halka seslendi

Edirne Kent Konseyi ile TMOBB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği, “Ustalık Eserim” dediği Selimiye Camii’ni yapan Mimar Koca Sinan’ı andı

Halka seslendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 
 
 
Yüzyıllar öncesinden ölümsüz eserler bırakan Büyük Usta Mimar Sinan, ölümünün 425’inci yılında Edirne’de anıldı.
Dünyanın çeşitli yerlerinde 365 eseri bulunan, Mimar Sinan’ı, ölümünün 425 yılında ilk önce
TMOBB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği andı. Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği, “Ustalık eserim” dediği Selimiye Camii’ni yapan Mimar Sinan’ın heykeline çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu.
Edirne İl Temsilcisi Attilla Ergin, yaptığı konuşmada, Mimar Sinan’ın çok değerli eserinin bulunduğu Edirne’de, yapacakları eserleri kentin dokusuna göre inşa edeceklerini söyledi.
Selimiye’nin tek başına korunmasının kente bir şey kazandırmadığını vurgulayan Ergin, “Kentimizi bütünüyle, siluetine, kültürüne sahip çıkıp korumalıyız” dedi.
EDİRNE HALKINA SESLENDİ
Edirne Kent Konseyi’de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde eseri bulunan Mimar Sinan’ı, ölümünün 425 yıl dönümünde temsili canlandırarak andı.
Aynı zamanda gazetemizin “Maskesiz” başlıklı köşe yazarı olan Tiyatro Eğitmeni Erdoğan Eğmen, Mimar Sinan’ı temsili olarak canlandırdı.
At üstünde kent merkezinde tur atan ve düşme tehlikesi geçiren Temsili Mimar Sinan, halka seslenip eserlerine sahip çıkılmasını istedi.
Önünde mani okuyarak halkı caddeye davet eden bir davulcu ile birlikte yürüyen Mimar Sinan, Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk heykelinin önüne kadar geldi. Burada attan inerek halka seslenen Sinan, eserlerine sahip çıkılması isteyerek şunları söyledi,
"Ben Mimar Koca Sinan. Bugün 9 Nisan, kentinize geldim. Bundan sonra her 9 Nisan'da kentinize geleceğim. Kentinizi bir uçtan bir uca dolaştım. Dört bir taraftan Selimiye'ye baktım. Ben, hem mühendisliğimi hem mimarlığımı, yaşadığım memlekete ve insanlarına vakfetmeyi bir borç bildim. Eserimin rölevesini çıkarmak için çalışmalara başlamışsınız. Arastanın kapısını yaptırıp taktırmışsınız. Otoparkı oradan kaldırıp, Dünya Mirası Selimiye'ye yakışır hale getirmeye, gelen konuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağı tesisler yapmaya karar vermişsiniz. Çevre düzenlemesi için çalıştığınızı duydum. Bir de kavganızı. Size sesleniyorum kentin yöneticileri. Bu eser dünya mirası olmuş, sizin çekişmelerinizin, hobilerinizin esiri olamaz. Bir olun. Binlerce yıllık geçmişi olan bir şehrin kimlik ve kültürünü bozacak yapılar ve düzenlemelerden kaçının. Selimiye, Üç Şerefeli, Eski Camii gibi muhteşem eserlere, hanlara, çarşılara sahip bu kentin hali ne böyle? Bu Üç Şerefeli Cami'nin, Bedestenin önündekiler nedir? Bütün bu derme çatma yapılar, bu eserlerin çevresine yakışıyor mu? Eserlerime sahip çıkın."