Güçlü bağışıklık için neler yapılmalı?

Havaların soğumasıyla birlikte artan kovid-19 vakaları arttı. Güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenmenin önemi uzmanlar tarafından bir kez daha vurgulandı. Uzman Diyetisyen Simge Siber Yıldırım, bağışıklığı güçlü tutmanın püf noktalarını anlattı.

Güçlü bağışıklık için neler yapılmalı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Soğuk ve yağışlı kış günlerinde artan Kovid-19 vaka sayılarıyla birlikte insanların spordan uzaklaştığını ve evde daha çok vakit geçirdiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Simge Siber Yıldırım, bağışıklığı güçlü tutmanın püf noktalarını anlattı.

Soğan-Sarımsak İkilisi

Soğuk kış günlerinde en iyi ilacın besin olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Yıldırım; "Kokusu herkes tarafından pek sevilmese de bu 2 besin soğuk algınlığı gibi durumlara karşı ciddi koruma etkisine sahip. Özellikle sarımsak, bağışıklıkla savaşan hücrelerin oluşumunu desteklemeye yardımcıdır. Soğan ve sarımsağın içerisindeki kükürtlü bileşenler, bağışıklık kuvvetine destek oluyor" dedi.

"Metal bıçak yerine el ile soyulması da C vitamini kayıplarını engeller"

Vazgeçilmez bağışıklık sistemi destekleyicisinin C vitamini olduğunu ifade eden Dr. Yıldırım; "Turunçgiller C vitamininin ana kaynaklarındandır. Tüketimmiktarı kişiden kişiye göre değişse de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kesildiği anda hemen tüketilmesi gerektiğidir. C vitamini, oksijen ile temasta hızlıca kaybolan bir vitamin olduğu için kabuğunu soyduğumuz meyvenin hızlı tüketilmesi gerekmektedir. Metal bıçak yerine el ile soyulması da C vitamini kayıplarını engelleyecektir" dedi.

"Yıldırım'dan fazlasını kullanmayın önerisi"

Ana kaynağı güneş olan D Vitamininin eksikliğinin beslenme ile giderilmesinin zor olduğunu vurgulayan Dr. Yıldırım, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hastalığa yakalanma oranının arttığını bu yüzden çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

D vitamini ile bağışıklık sisteminin birbiri ile yakından ilişkili olduğuna dikkat çeken Yıldırım,hekime danışmadan ve kan D vitamini düzeyine baktırmadan fazlasının kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Kırmızı meyveler bağışıklığı destekler

‘Antosiyanin’ maddesinin kırmızı meyvelerin içinde bulanan bağışıklığı destekleyici en önemli maddelerden birisi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Yıldırım, kiraz, çilek, böğürtlen, kiraz, yaban mersini gibi kırmızı meyvelerin, bir yandan antioksidan oldukları için, bağışıklık sistemini olumlu yönde destekleyeceğini belirtti.

Sindirim sistemine katkısı oldukça fazla olan probiyotiklerin bağışıklık sistemine katkısının da oldukça fazla olduğunu ifade eden Dr. Yıldırım; "Günde 1 adet probiyotik takviyesi almak ve ya tarhana, yoğurt, kefir, turşu gibi probiyotik besinlere ağırlık vermek, hastalıklardan korunmanızı güçlendirecektir" dedi.

"İki baharat bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlıyor"

Özellikle zerdeçal ve zencefilin bağışıklık üzerine etkilerinin bilimsel olarak ta ispatlandığını söyleyen Uzman Diyetisyen Simge Siber Yıldırım, bağışıklığın güçlü kalmasına katkı sağlayan bu iki baharatın kansere karşı da koruyuculuğu olduğunu ifade etti.Alternatif tıp ürünleriyle de bağışıklığın güçlü tutulabileceğini belirten Yıldırım, yemeklerde, yoğurdun içinde,  sütte, tatlılardakullanılabilen zencefil ve zerdeçal ilehastalıklardan korunabileceğini dile getirdi.

Özlem Ceylan