Görme engelliler için okunabilen resim yaptılar
Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören Resim İş Öğretmenliği Bölümü 4.sınıf öğrencisi Renziye İSMİHAN ile Özel Eğitim Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi Büşra ALTUN resmin betimlemesini Braille alfabesi ile tuvale işleyerek tuvalin görme engelliler için erişilebilir olmasını sağlıyor.
Görme engelliler için erişilebilir resim yaptılar
Trakya Üniversitesi öğrencileri Türkiye’de bir ilki başararak gören ve görmeyen bireyin de aynı resim üzerinden resme erişimini sağladı ve görme engelli vatandaşlar için erişilebilir resim yaptı. Tuval üzerine işlenen kabartma harflerle yapılan resimler görme engelliler için betimlenerek, görme engellilerin resimde ne olduğunu dokunarak okuyup anlamasını sağlıyor.
“Ellerim ile görüyorum ellerimle okuyorum”
Trakya Resim- İş Öğretmenliği Bölümü 4.sınıf öğrencisi Renziye İsmihan yaptığı açıklamada, “Geçen yıl Büşra arkadaşım görme engellilerin kullandığı Braille Alfabesi ile ilgili bir etkinlik düzenledi. Farkındalık yaratacak bir etkinlik. Bende etkinliğe katılım sağladım. Arkadaşım Braille Alfabeyi küçük tabletlere yazmayı öğretti. Braille Alfabesini öğrendikten sonra yaptığım bir resmin üzerine Braille Alfabesi ile ellerim ile görüyorum, ellerimle okuyorum sloganını büyük puntolarla ve dokunsal olmadan yaptım. Bu yıl başında da resimlerimi dokunsal hale getirerek daha erişebilir olmasını istedim. Büşra ile iletişime geçerek evrensel hale gelmesi için bu çalışmalara birlikte başladık. Braille Alfabesinin harfleri evrenseldir. Ama cümleler dillere göre değişiyor. Bizim çalışmamızda cümleler Türkçe’dir” dedi.
İki genç üniversite öğrencisi görme engellilerin resimleri anlayıp okumaları için başladıklarını çalışmaları yakın zamanda sergilemeye hazırlanıyor.
“Görme engelli bireyleri bilgilendiriyoruz”
Trakya Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği 3.sınıf öğrencisi Büşra altun, Braille Alfabesini görme engelli insanlar kullanıyor diyerek, “Burada ki amaç, görme engelli bireylerin resimlere birebir dokunup betimleme sayesinde resmi zihinlerinde canlandırmasıdır. Bu sayede gören ve görmeyen bireylerde aynı tuval üzerinden resme erişim sağlayabilmektedir. Betimleme, görme engelli bireye gören bir bireyin gördüklerini anlatmasıdır. Braille alfabesi sayesinde resimlerde bulunun tüm nesneleri örneğin elinde ne var, gözünde ne var ayakta mı, oturuyor mu gibi durumları aktararak görme engelli bireyleri bilgilendiriyoruz.”
“Görme engelli bireyler resimlerimizle tanıştı”
Trakya Üniversitesinin desteği ile Ankara’da düzenlenen Eğitimde Görme Engelleri Derneği’nin toplantısına giderek resimlerin görme engelliler tarafından deneyimlemesini sağladıklarını söyleyen Altun, “44 kişi tuvalimizi deneyimle fırsatı sağladı. Bize güzel bir fikir olduğunu ve okumak konusunda biraz zorlandıklarını söylediler. Puntoları biraz daha küçük olursa daha okunaklı olabileceğini söylediler”
Türkiye’de bir ilk
Görme engellilerin düşüncelerinin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Büşra ALTUN, “Türkiye’de ilk diyebiliriz. Amacımız görme engelli bireylerin tuvale bire bir dokunmasını sağlamak. Görenin uzaktan bakıp görmeyeninde dokunarak resme erişebilmesini istedik. Eğitimde Görme Engelliler Derneği katılımcıları ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını ve orjinal bir fikir olduğunu ifade etti. Daha fazla çalışarak kendimizi geliştirmek istiyoruz” dedi.
Gençler şimdi yaptıkları resimlerle sergi açmaya hazırlanıyor.
Berk Söylemez