Göçün faturasını Edirne ödüyor
Kaçakların geçiş yolu üzerinde olan Edirne en ağır faturayı ödüyor.
Kara ve deniz yolunun geçiş noktası üzerinde bulunan, her gün yüzlerce kaçağın Yunanistan ve Bulgaristan’a kaçmak için geldiği şehrimizde Suriye’li sayısı artarken, Barındırma Merkezinin Edirne’de olması sorunları da beraberinde getiriyor.
Kaçak geçişlerle ilgili olarak alınacak önlemleri ve sorunların çözüm yollarının görüşülmesi için Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ve beraberindeki yetkililer, Edirne Valiliğinde İl Emniyet Müdürü Adnan Erdoğan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kamuran Ersan ile birlikte diğer yetkililerinde katıldığı toplantıda bir araya geldi.
Kaçakların barınma dahil diğer sorunlarının görüşüldüğü toplantıda alınan kararların daha sonra paylaşımı gündeme gelirken, kaçakların yükünün bir kaç İl tarafından çekilmesi ana gündemi oluşturdu.
“BARINMA EDİRNE’DE OLMAMALI”
Edirne’nin kaçaklar için bir geçiş güzergahı ve son durak olduğuna dikkat çeken uzmanlar, barınma evinin Edirne’den kaldırılması ve Edirne’de yakalanan kaçakların en geç 24 saat içinde Edirne’den gönderilmesi gerektiğini söylediler. Uzmanlar, “Edirne son durak. Burada yakalanan kaçaklar barınma evine gönderiliyor ve işlemleri bitene kadar burada tutuluyor. Oysa Edirne son durak ve burada yakalanan kaçakların en geç 24 saat içinde Edirne’ye uzak, daha doğrusu sınır İllerine uzak kentlerde kurulacak barınma merkezlerine gönderilmesi gerekli. Edirne bu konuda ağır bir fatura ödüyor. İşin özüne bakarsak Edirne ile birlikte birkaç İl kaçak sorunu ile uğraşıyor. Bu konuda ciddi çalışma yapılmalı” dediler.
HER YANIMIZ SURİYELİ
Edirne’de ciddi bir Suriye’li akını olduğunu ve bu kişilerin belgeleri olduğu işlem yapılamadığını belirten vatandaşlar, “Edirne her geçen gün Suriye’li akınına uğramaya başladı. Özellikle Kaleiçi başta olma üzere bir çok mahallede Suriye’liler var. Saraçlar caddesinde her köşe başında Suriye’li görmek mümkün. Yakında sorunlarda başlayacaktır. Yetkililerin acil önlem alması gerekiyor” dediler.