Genç Mimarlar Edirne'de

Gençlik ve Spor Bakanlığınca İstanbul, Bursa ve Edirne'de uygulanan "Genç Mimarlar Projesi" kapsamında, 20 mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümü öğrencisi, Edirne'deki tarihi yapıları inceledi.

Genç Mimarlar Edirne'de
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nurçin Çelik, öğrencilerle Rüstem Paşa Kervansarayı'ndaki incelemelerinin ardından, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ilk olarak klasik dönem öncesi eserleri incelediğini söyledi.

Eski Cami, Muradiye Camisi, 2. Beyazıt Külliyesi, bedesten ve arastada incelemelerde bulunduklarını belirten Çelik, şunları anlattı: "Bu ekipte birinci sınıf öğrencisi olduğu gibi son sınıftan da öğrenci var. Buradaki temel amaç böyle bir eser nasıl incelenir, nasıl ele alınır, mimar olarak biz bu esere nasıl bakarız, bunu öğrenmek. Sokaktaki insanın bu eserlere bakışı farklıdır. Genç arkadaşlarımızla ilk olarak tarihi eserlerin malzemesini inceledik. Biçimsel özelliklerinden devam ettik. Mekansal gelişimi üzerinde durduk. Aynı dönemlerde başka kentlerde hangi eserlerimiz var, onlara baktık. Bir mimar gözüyle zihnimizde kalanlar nelerdir, onları ele aldık. Günün birinde tasarım yaparken atalarımızın bizden önce üretmiş oldukları eserlerden ne tür bilgileri alabiliriz, bunun üzerinde yoğunlaştık."

Çelik, günümüzde geleneksel mimariye dönmek istenirken bazı yanlışlıklar yapıldığını, mimarlığa bir sanat olarak bakılıyorsa bunun özgün olması gerektiğini vurguladı.

Bir nesnenin özgün olması için taklitle ilgili özellikler taşımaması gerektiğini aktaran Çelik, "Biz atalarımıza baktığımızda Osmanlı, Selçuklu'yu yok saymıyor ya da taklit etmiyor ondaki teknik bilgiyi kullanıyor. Biz şu an o dönemdeki mimariden günümüz mimarisine hangi bilgiyi kullanabiliriz onu öğrenmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Çelik, Gençlik ve Spor Bakanlığı sayesinde gençlerin sadece teoride kalmadığını, bilgilerini pratikte de uygulayabildiğini ifade etti.

"TARİHİ ESERLERİ YAKINDAN GÖRMEK AYRI BİR GÜZELLİK"

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik ve Spor Uzmanı Esat Sabuncu ise iki günlük proje kapsamında, Osmanlı'nın başkentleri Bursa, Edirne ve İstanbul'un öğrencilerin inceleme alanı haline geldiğini söyledi.

Gençlerin bir mimar gözüyle kentteki tarihi eserleri incelediğini dile getiren Sabuncu, tarihi eserlerin yaşatılması için projenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ümit Karahasan da tarihi eserleri derslerde slaytlardan ve kitaplardan incelediklerini  ifade etti. Eserleri yakından görmenin ayrı bir güzellik olduğunu aktaran Karahasan, uygulamalı eğitimin kalıcı etki bıraktığını kaydetti.