Geçmeyen öksürüğe Udi hindi önerisi
Havaların soğuması grip, nezle gibi salgın hastalıklarını da beraberinde getirdi. Aktarlar özellikle öksürük için doğal bitkilerden oluşan reçete önerisinde bulunuyor. Â Aktar Esat Güven, haftalarca geçmeyen öksürüğe Udi hindi önerisinde bulundu.
Havaların soğuması grip, nezle gibi salgın hastalıklarını da beraberinde getirdi. Aktarlar özellikle öksürük için doğal bitkilerden oluşan reçete önerisinde bulunuyor. Aktar Esat Güven, haftalarca geçmeyen öksürüğe Udi hindi önerisinde bulundu.
“Bitkisel yolla hastalıklardan korunabilirsiniz!”
Soğuk havaların etkisi altında kalan vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Aktar Güven, soğuk algınlığı ve grip olmak üzere astım, damar tıkanıklığı, karın ağrısı, mantar, öksürük, mide, şeker, kalp, damar tıkanıklığı, tansiyon ve böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklardan korunmak için bitkisel ürünler tercih edildiğini söyledi. Aktar Güven, vatandaşların son zamanlarda artan öksürük şikâyetleri için bitkisel ürünlerde çare aradıklarını vurgularken, ‘Udi Hindi’li reçete tarifini verdi.
“Üç gün düzenli uygulanmalı”
Eksiksiz ve tam ölçülerinde uygulanması halinde öksürüğün kesileceğini dile getiren Aktar Güven, “Sabahları bir çay kaşığı udi hindi, bir tatlı kaşığı bal karıştırılıp yutulacak. Öğle vaktinde çeyrek soğan dilimlenecek üzerine bal dökülecek yarım saat bekledikten sonra çıkan su içilecek. Akşam ise bir çay kaşığı zencefil ve bir yemek kaşığı bal karıştırılıp yutulacak. Bu tarif üç gün uygulandığı takdirde öksürük kesilecektir” dedi.
“Birçok hastalıkta kullanılabilir”
Udi hindi bitkisinin mikropları atıcı özelliği olduğunu öne süren Aktar Güven; “bunun yanı sıra boğaz ağrılarını gidermekte ve yumuşatmakta, burun tıkanıklığı için etkili olmakta, Bademcik iltihabı ve genel iltihaplanmada, Balgam problemlerinde solunumu rahatlatır, çocuklara ve yetişkinlere udi hindi ile burun damlası hazırlanıp uygulanabilmektedir” dedi.
Udi hindi bitkisi nedir?
Doğu Asya, Malaya adaları ve Hindistan’da yetişen bir ağaç olan bu bitki özellikle Keşmir ve Çin’de yetişir. Yaz, kış yapraklarını dökmez. Meyveler, armut biçimindedir. Odun kısımları kullanılır. Beyaz ve siyah-kahverengi renkte olanları vardır. Bu bitkiye “Kust i Hindi” denildiği gibi, eskiden tüccarların deniz yoluyla Arap ülkelerine getirmelerinden dolayı da “Kust i Bahri” denilmiştir. Beyaz cinsine “Kustı bahei veya 'Kustı Aeabı’, siyah cinsine de 'Kust-i Hindi' denilmiştir. Ud-i Hindi’nin kökü, dalları ve kabuğu hoş kokulu bir ağaçtır. Kokusu keskin, baharlı, zencefil kokusuna yakın ve reçinemsidir. Hekimlikte ve esans yapımında kullanılmıştır.
Özlem Ceylan