Gazetecilere ilkyardım eğitimi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ‘afetlere hazırlık yılı' kapsamında her ay farklı bir konu işleniyor. Ocak Ayı'nın teması ilkyardım ve önemi olarak belirlendi. Bu kapsamda Edirne AFAD İl Müdürlüğü toplantı salonunda kentte görev yapan basın mensuplarına ‘ilkyardım ve önemi' konulu bilgilendirme eğitimi verildi.

Gazetecilere ilkyardım eğitimi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ‘afetlere hazırlık yılı’ kapsamında her ay farklı bir konu işleniyor. Ocak Ayı’nın teması ilkyardım ve önemi olarak belirlendi. Bu kapsamda Edirne AFAD İl Müdürlüğü toplantı salonunda kentte görev yapan basın mensuplarına ‘ilkyardım ve önemi’ konulu bilgilendirme eğitimi verildi.

AFAD Sağlık Memuru İbrahim Bayır tarafından verilen eğitimde ilkyardım, önemi ve müdahale şekilleri konusunda bilgiler verildi. Ocak ayının teması olan ‘ilkyardım’ ile AFAD, ilk yardım eğitimi alınması, eğitim ve becerilerin güncel tutulması çağrısı yapıyor. Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, ilk yardımın önemini anlatmak amacıyla sürekli sahada olan meslek grupları arasında yer alan basın mensuplarına eğitim vermek ve bu konudaki bilinçlendirmeyi arttırmak istediklerini söyledi.

Altındal’dan ilkyardım çağrısı

İlk yardımın afetlerden sonra en hızlı şekilde müdahale etmek için gerekli bir hadise olduğunu söyleyen Altındal; “Afetlerden sonra afetzedelerin ilk yardım ihtiyacını komşular, gönüllüler ve profesyonel ekip dışındaki insanlar yapıyor. Büyük bir alana yayıldığı zaman sağlık personelleri acil müdahale durumunda yetersiz kalabiliyor. Bu tür durumlarda ilkyardım durumu ihtiyacı ortaya çıkıyor. Özellikle gönüllülerin ve diğer yardımseverlerin ilkyardımı öğrenip afetlerde bize destek olmalarını bekliyoruz. Buradan ilkyardımı öğrenmeleri için halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Temel basit 2 gün eğitimin ardından 3’üncü gün de sınav yapıyoruz. Bu vesileyle ilk yardımı tüm halkımıza ve Edirne’mize yaymayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

“İlkyardım eğitimleri veriyoruz”

Edirne Valiliği tarafından açılan İlk Yardım Eğitim Merkezi’nde İlkyardım eğitimleri düzenlendiğini belirten AFAD Müdürü Altındal, eğitimlerin belli gruplar halinde verilmeye başlandığını ve devam edeceğini söyledi.

“En önemli afet ve acil durum riskimiz göç olaylarıdır”

Edirne’nin sınır ili olması sebebiyle en önemli afet ve acil durum riskinin göç olayları olduğunu vurgulayan Altındal; “Bunun dışında sel olayları risk grubunda yer alıyor. Karaağaç Bosnaköy bölgesi üzerinde bu durumu yaşıyoruz. Edirne dikdörtgen bir yapıya sahip. En güneyinde kuzey Anadolu fay hattı dediğimiz hat başlıyor. Bu kapsamda Enez bölgesi deprem anlamında daha riskli bölge diyebiliriz. Eski tabirle Enez bölgesi birinci derece deprem bölgesi dediğimiz bir bölge idi. Bu tanımlar değişti ve yeni deprem haritası yürürlüğe girdi. İvme değerler alıyoruz ve noktasal çalışıyoruz. Gökçetepe bölgesinde çalışma yaptık. Orası dört ivme değerinde. Bu da çok yüksek bir ivme değeridir. Edirne Merkez’e geldiğimiz zaman bu ivme değeri 1’e kadar düşüyor. Enez’in Mayıs ve Eylül ayı nüfusunu göz önüne alırsak Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Heyelan risklerimiz var. Bununla ilgili analiz ve eğim haritasını çıkardık” ifadelerine yer verdi.

“Nükleer santral riski de var”

Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer riskinin de olduğunu aktaran Müdür Altındal; “Bununla ilgili de çalışma yaptık. Kuş uçuşu 300 kilometre mesafede birisi Bulgaristan’da birisi Romanya’da olmak üzere 2 adet nükleer santral var. Bu nükleer santraller Çernobil ile aynı yılda yapılmıştır. Eski teknoloji olduğu için riskleri de var. Bulgaristan’daki nükleer santral 2 bin megavat gücündedir. Bulgaristan’ın elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Bununla ilgili önlem ve çalışmalar da yapıyoruz. Tatbikat yapmayı düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Sağlık Memuru İbrahim Bayır, ilk yardım ve önemi konulu sunum gerçekleştirdi.

“En güzel yardım bilmiyorsak müdahale etmemektir”

İlk yardım konusunda ciddi bir sıkıntı ve eksiklik olduğunu vatandaşların acil müdahale durumunda ne yapması gerektiğini bilmediğini belirten Bayır, “Kalp masajı, yapay solunum ilkyardımda büyük önem taşıyor. Aslında ilk yardımda en güzel yardım hiçbir şey bilmiyorsak müdahale etmemektir. İlk yardım esnasında yardıma ihtiyacı olan kişinin başında kalabalık oluşturulmamalıdır. En güzel yardım bilmiyorsak müdahale etmemektir. En çok yapılan hatalardan birisi de kolonya gibi bir şeyler koklatmaktır. Olay yerine sağlık ekipleri gelene kadar ilaçsız bir şekilde yapılan müdahaleye ilk yardım denilmektedir” dedi.

“112’yi ararken dikkat!”

İlkyardımda en önemli etkenlerden birisinin ortamın güvenliğini sağlamak olduğunu söyleyen Bayır;  “ilkyardımda amaç tedavi değil, durumun kötüye gitmesini engellemektir. Buradaki asıl amaç korumak, bildirmek ve kurtarmaktır. 112’yi ararken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Sakin ve olay yerine hâkim olunmalı, eldeki olanaklar iyi değerlendirilmeli, olayı anında doğru bilgilerle aktarmak büyük önem taşımaktadır. Ayrıca telefonu panik bir şekilde 112 kapatmadan önce kapatılmaması gerekiyor” dedi.

“İlkyardımın ABC’si”

İlkyardım esnasında havayolu, solunum ve dolaşımın önemli olduğunu aktaran Bayır; “İlk önce hava yolu açıklığının değerlendirilmesi, solunumun bak, dinle hisset yoluyla değerlendirilmesi ve dolaşımın şah damarından 5 saniye nabız alarak kontrol edilmesi gerekir. Çünkü nabzı en iyi şah damarından hissedebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Zehirlenme durumunda danışma hattı

Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin önemini vurgulayan Sağlık Memuru Bayır; “‘114’ Zehir Danışma Hattını doktorlar da kullanabiliyor. Vatandaşlar da kullanabiliyor. Evde çocuğun başına bir şey geldiğinde örneğin çamaşır suyu gibi maddelerin içilmesi durumunda danışılabilecek bir hattır. 7/24 açıktır. Acil ekipleri gelene kadar yapılabilecekler konusunda önerilerde bulunabiliyorlar” açıklamasında bulundu.

Özlem Ceylan